Zo zorg je voor een aangenaam woonklimaat in de zomer

Een aangenaam woonklimaat in alle seizoenen verhoogt aanzienlijk het leefcomfort van je woning. Je huis koel houden in alle seizoen is uiteraard niet even gemakkelijk.

Als de buitentemperatuur tijdens de zomermaanden richting dertig graden en meer stijgt is het lang niet zo eenvoudig om het hoofd ook binnenshuis koel te houden.

Toch zijn er voldoende manier om ook bij hoge zomerse temperaturen voor een aangenaam binnenklimaat te zorgen. Hoe kun je tijdens warme zomerse periodes het binnen toch aangenaam koel houden?

Natuurlijke bouwmaterialen zorgen voor een aangenaam woon- en leefklimaat in alle seizoenen

Natuurlijke bouwmaterialen zorgen voor een aangenaam woon- en leefklimaat in alle seizoenen

Een aangenaam binnenhuistemperatuur in alle seizoen en zeker in de zomer heeft veel te maken met een doeltreffende isolatie van je woning.

Een goed geïsoleerd huis houdt tijdens de zomer de warmte buiten. In de wintermaanden is dat uiteraard precies het omgekeerde. Dan houdt een goede woningisolatie de warmte binnenskamers en de koude buiten.

Nieuwe woningen zijn meestal uitstekende geïsoleerd. Bij oudere woningen is dat lang niet altijd het geval en laat de isolatie meestal veel te wensen over. Een goede dakisolatie is van groot belang bij het tot stand brengen van een aangename binnenhuistemperatuur.

Een goed geïsoleerd dak houdt in de zomer een groot deel van de warmte buiten en in de winter de warmte binnen.  Dat is niet alleen aangenaam, maar houdt ook je energierekening laag.

  • Koken of strijken: zorg er voor dat er op warme zomerdagen binnenskamers zo weinig mogelijk warmte wordt geproduceerd. Koken en strijken doen de temperatuur in je woning stijgen en die warmte blijft in de zomer ook langer hangen

Airco verbruikt veel energie

Met een airco zorg je winter en zomer voor een uitstekend klimaat in je woning, maar stond je er al bij stil welke energieverslinder airco wel is? Energiespecialisten becijferden dat de temperatuur in je woning met één graad verlagen drie keer zoveel energie kost dan de temperatuur met één graad te verhogen.

Airco in je woning zorgt dan wel voor een aangenaam woon- en leefklimaat maar is ook ontzettend duur. Je hebt andere en veel goedkopere middelen ter beschikking om je woning ook ijn de zomer koel te houden.

Zonnewering

Eén van die goedkopere manieren om het in je woning aangenaam koel te houden is een zonnewering.  Zorg er bij de installatie van zonnewering voor dat die aan de buitenkant van het raam worden aangebracht. Is dat niet het geval dan zal het in je woning uiteindelijk toch te warm worden. Kies bij voorkeur voor een zonnewering met een luifel, uitvalscherm of voor een rolluik. Gordijnen en zonnewerende glasfolie kunnen helpen, maar daarmee haal je uiteindelijk nooit een vergelijkbaar rendement van zonnewering aan de buitenkant van je huis.

Natuurlijke bescherming

Een natuurlijke bescherming tegen de brandende zon zoals bladverliezende bomen kost je weinig of niets en zorgen voor een optimale temperatuur in je woning. ’s Zomers houden die het zonlicht buiten en dankzij de kale takken zorgt de winterzon voor extra warmte. Een goed geleide blauwe regen of druivelaar is een geschikt alternatief scherm tegen de zon vormt.

Een goed geventileerde woning helpt voor een aangenaam woonklimaat

Een goed geventileerde woning helpt voor een aangenaam woonklimaat

Je woning goed ventileren

Je woning doeltreffend ventileren en verluchten is een andere manier om de temperatuur in je woning te temperen. Zet met het ook op een doeltreffende verluchting je ramen overdag nooit open, zelfs niet op een kier. Verlucht je huis pas als ’s avonds en ’s nachts als buiten koeler wordt. Je huis zo vlug mogelijk afkoelen realiseer je door verschillende ramen op alle verdiepingen wagenwijd open te zetten.

Aangename slaapkamertemperatuur

Met een ventilator zorg je voor een aangename slaapkamertemperatuur. draaien voor je gaat slapen. Zet een teil koud water met ijsblokjes voor je ventilator en je hebt veel vlugger op ene veel kortere tijd een aangenaam frisse slaapkamer.

Daktuin brengt nodige afkoeling

Bij platte daken kunnen de temperaturen tijden de zomer gemakkelijk oplopen tot tachtig graden en meer. Dat kun je gemakkelijk vermijden door de aanleg van een daktuin met groene plantjes. Die houden de temperatuur onder je plat dak op een aanvaardbare dertig graden. Plantjes nemen ook heel wat water op waardoor rioleringen veel minder belast worden. Een laag witte siersteentjes op je plat dak temperen de temperatuur.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,