Zo werkt een elektrische auto

Over milieuvriendelijke elektrische auto’s wordt veel gezegd en nog meer geschreven, maar in het dagelijks verkeer zijn ze nauwelijks te bespeuren. Ondanks het feit dat de auo- in dustrie er klaar voor is, zal de massaproductie van deze elektrische auto ongetwijfeld nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Een schrijnend tekort aan oplaadpalen is aan deze gang van zaken zeker niet vreemd. De elektrrische auto’s halen geregeld het nieuws, maar de werking komt weinig aan bod.  Hoe werkt een elektrische auto precies?

 

Een elektrische auto lijkt ingewikkeld, maar dat is hij zeker niet. Door de afwezigheid van een versnellingsbak, is een elektrische wagen opvallend onderhoudsvriendelijk.  Andere elektrische auto zorgt voor weinig of geen schadelijke uitstoot is functioneert opvallend geluidsarm. Dat is er de oorzaak van dat er bij de assemblage van een elektrische wagen weinig of geen isolatie aan te pas komt.

 Energie uit batterij

 Bij een elektrische auto is de benzine- of dielmotor vervangen door een elektrische motor. Deze milieuvriendelijke wagen haalt zijn noodzakelijke energie uit een batterij. Deze accu’s worden gelijkmatig over het chassis geplaatst. Elektrische wagens zijn hoofdzakelijk uitgerust li-ion batterijen. Dergelijke batterijen zijn een uitzonderlijke lichtgewichten, maar leveren in verhouding met hun gewicht opvallend veel energie. Toch ligt hier duidelijk het zwakke punt van de huidige elektrische auto’s. Een doornee elektrische wagen brengt ons met een volle batterij gemiddeld tweehonderd kilometer ver. De duurste elektrische wagens zijn uitgerust met een Li- ion batterij die pas na vierhonderd kilometer aan een oplaadbeurt toe is.

Elektrische motor

 Naast de batterijen is uiteraard de elektrische motor het belangrijkste onderdeel van onze elektrische auto. Tussen de batterij en deze elektrische motor staat een stroomomzetter, die de stroom op het gepaste niveau moet brengen.  Moesten de prestaties van elektrische motoren tot voor kort duidelijk onderdoen voor die van benzine- en dielselmotoren, dan is dat nu verleden tijd. Nu al zijn elektrische wagens in staat die de klassieke auto het nakijken geven. Wat anders gezegd van elektrische wagens die amper vier seconden nodig hebben om van stilstand een snelheid van honderd kilometer te halen?

Toekomst van de elektrische auto

 Zijn er vandaag nauwelijks elektrische auto’s in het dagelijkse verkeer te bespeuren, dan zijn de constructeurs niettemin al volop bezig met het ontwikkelen van de elektrische wagen van de toekomst. De tijd is niet zo ver meer af dat onze auto’s zullen aangedreven worden door zonnepanelen. Daar wordt druk aan gewerkt, zodat een auto op zonne- energie lang geen fiction meer is, maar bijna pure realiteit.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,