Zo vinden we het goedkoopste woonkrediet

We worden blijkbaar allemaal geboren met een baksteen in onze maag. Vroeg of laat denken we allemaal aan de realisatie van ons eigen nestje. Maar koken kost nu eenmaal geld, en dat is zéker het geval bij het bouwen van een eigen woning. Besloten we, na lang wikken en wegen, onze droomwoning te bouwen, dan is onze eerste bekommernis het goedkoopste hypothecair- of woonkrediet te vinden. Goedkope leningen voor een huis zijn er zeker.  Kijken en vergelijken vooraleer te beslissen, doet ons veel geld besparen. Waar moeten we op letten bij het afsluiten van de goedkoopste hypothecaire lening?

Alle banken, verzekeringsmaatschappijen en andere kredietverleners bieden ons een hypothecaire lening of woonkrediet aan. Zaak is uiteraard de voor ons meest voordelige en geschikte lening te vinden. Het afsluiten van een goedkope lening voor een huis doen we niet zomaar. We informeren ons zo goed mogelijk over de verschillende mogelijkheden. Een goedkoop hypothecair krediet of woonkrediet hangt immers van vele factoren af.

Ga voor de laagste rentevoet

De rentevoet bepaald in belangrijke mate de prijs van ons woonkrediet. De gemiddelde intrestvoet van een hypothecaire lening varieert tussen vier en vijf procent, afhankelijk van de evolutie op de financiële markt af.

Vaste of variabele rentevoet?

Bij het afsluiten van een goedkope lening voor een huis hebben we de keuze tussen een vaste en een variabele rentevoet. Onze uiteindelijke keuze hangt af van de evolutie op de financiële markt. Bij een variabele rentevoet wordt, meestal na vijf jaar, de intrestvoet van ons hypothecair krediet aangepast aan de op dat moment geldende rentevoeten. Een vaste rentevoet blijft steeds ongewijzigd. Wat uiteindelijk voor ons het voordeligste is,  is vooraf niet te zeggen.

Schuldsaldoverzekering niet verplicht

Meestal combineert de kredietverlener ons woonkrediet met een schuldsaldoverzekering, ook al is dit wettelijk  niet verplicht. We kunnen deze verzekering in één keer of, in  termijnen betalen. Schuldsaldoverzekeringen vergelijken is een noodzaak. De ene bank biedt toekomstige bouwers veel goedkopere schuldsaldoverzekeringen aan dan de andere.

Zichtrekening openen

Banken en kredietverleners willen hun risico uiteraard zo klein mogelijk houden. Velen verplichten aanvragers van een woonkrediet een zichtrekening te openen waar hun loon wordt op gestort. Dat biedt hen uiteraard meer zekerheid. Hou er wél rekening mee dat het openen van een zichtrekening geld kost.

Klantenkorting

We kunnen in vele gevallen een goedkopere hypothecaire lening afsluiten dan geafficieerd staat. We kunnen bij onze vertrouwde bank beslist een klantenkorting afdwingen, zeker wanneer we daar al langer over een zichtrekening beschikken waarmee we al onze dagdagelijkse transacties uitvoeren.

Minder lenen dan aankoopbedrag

Is het bedrag dat we willen te lenen lager dan de som die we echt nodig hebben, dan zit er eveneens een korting in.  Hoe lager het percentage, hoe groter de korting. De banken hebben zo meer zekerheid over onze terugbetalingsmogelijkheden naarmate de prijs van het vastgoed uitstijgt boven het openstaand bedrag van ons hypothecair krediet.

  • Een woonkrediet van 100%: lenen we het volledige bedrag, dan worden de notariskosten door ons gedragen.
  • Een hypothecair krediet van 80%: De meest voorkomende grens waarbij we korting krijgen toegekend. De resterende 20%  bestalen we zelf , samen met de notariskosten. Hoe lager het percentage in vergelijking met de totale aankoopprijs van onze woning, hoe betere voorwaarden we zullen krijgen.

Leen nooit teveel

Banken en andere kredietverleners streven naar een zo groot mogelijk hypothecair krediet. Ga daar niet op in, en stel vooraf het bedrag vast dat je écht nodig hebt. Om ons risico zo klein mogelijk te houden, raden financiële experts aan niet méér dan één derde van ons totaal inkomen te gebruiken voor het terug betalen van ons woonkrediet..

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,