Zo organiseer je een sfeervolle winterbarbecue

Hou je van barbecuen en kan je eigenlijk niet wachten tot het milde voorjaar om een sfeervolle barbecue met vrienden te organiseren? Overweeg dan zeker de organisatie van een… winterbarbecue, je zal er achteraf beslist geen spijt van hebben. Hoe pak je de  organisatie van zo’n winterbarbecue aan en op wat moet je daarbij letten om ook bij winterse temperaturen volop te genieten van zo’n barbecue?

Barbecuen is in hoofdzaak een zomerse activiteit. Daar komt nu meer en meer verandering in. Onder invloed van de vele kookprogramma’s op tv en de tientallen kookboeken die worden uitgebracht denken meer en meer lekkerbekken  om ook tijdens de wintermaanden van een barbecue in open lucht te genieten.

Wild op de barbecue

Met de sterk groeiende populariteit voor alles wat met voeding en koken te maken heeft, wordt nu ook bij het barbecuen de nadruk gelegd op gezonde voeding en culinair genieten. En dat kan best, want barbecuen is zoveel meer dan de klassieke (en vettige) braadworst en wat groenten. Volgens topkoks kan een lekker stukje mager wild op de barbecue of op de grill perfect.  De winterse weersomstandigheden vormen evenmin een probleem, daar kunnen we ons immers tegen wapenen. Met zijn allen, gezellig rond het knisperende barbecue-vuur, en af en toe een hartversterkertje, brengt iedereen al vlug in de gepaste feeststemming en doet koning winter zo vergeten.

Kokosbriketten als brandstof

Bij een barbecue in hartje winter vraagt zowel je barbecue toestel als het materiaal uiteraard extra aandacht. Kies in de winter bij voorkeur kokosbriketten als brandstof. Deze gaan niet alleen veel langer mee, ze zijn daar bovenop erg milieuvriendelijk. Dergelijke kokosbriketten worden immers vervaardigd uit de harde schaal van de kokosnoot.

Open haard

Aan sfeer zal het tijdens je winterbarbecue zeker niet ontbreken. Gebruik als brandstof bij voorkeur kokosbriketten.

Met het populairder worden van de winterbarbecue gaat men meer en meer de experimentele toer op. Sommigen barbecuen nu zelfs… in de open haard!  In plaats van houtskool of briketten, gebruikt men dan bijvoorbeeld het snoeihout van allerlei fruitbomen, druivenranken of kerselaar. Dat zorgt voor een extra dimensie. Het vrijkomen van deze nieuwe aroma’s brengt je ongetwijfeld in… zuiderse sferen! Het gebruik van deze houtsoorten als brandstof voor het barbecuen heeft niet alleen een positieve weerslag op de sfeer. Het geeft het vlees, de groenten en alles wat op je winterbarbecue komt ongekende smaak.

Extra aandacht voor wild

Gebruik voor een winterbarbecue allerlei seizoensgroenten, en zet ook eens een winterstoofpotje op het menu. Een stukje wild mag evenmin ontbreken. Voorzie in geval van wild wel voldoende smaakmakers. Naast allerlei kruiden, kun je het wild zelfs injecteren met rode wijn. Je kan het wild vooraf ook instrijken met een oliemarinade. Dat geeft ons vlees niet alleen een extra smaak, maar voorkomt ook verbranding.

Voorstellen voor een geslaagde winterbarbecue

Aardappelen met salie en rode wijn

  • Ingrediënten: één kilo krielaardappeltjes, twee takjes salie, twee sjalotjes, twee sneetjes spek, één dl rode wijn, één dl kippenbouillon of wildfond.
  • Bereiding: Kook de krielaardappeltjes in de pel. Snij de sjalotjes, de takjes salie en de sneetjes spek fijn. Doe het mengsel over de aardappelen en breng op smaak met groetenkruiden. Giet de wijn en de bouillon erbij en leg het geheel in een Q-bag op de barbecue, of plaats gedurende één kwartier in een oven op tweehonderd graden.

Een terrasverwarmer, vuurkorven en/of branders en een pittig drankje houden je warm…

Hertenkalfbil met spek en savooikool

  • Ingrediënten: één hertenkalfbil van één kilo, vijftig gram instantmarinade voor wild, 150 ml water, een savooikool of een boerenkool, 20 plakjes Italiaans spek (pancetta), sjalotjes, een dl rode wijn, een dl wildfond,, laurierblaadjes, enkele takjes tijm en een mespuntje kardemon.
  • Bereiding: Meng het water met de instandmarinade. Spuit deze marinade in de hertenkalfbil. Wrijf het vlees in met vleesmarinade en breng het verder op smaak met vleeskruiden.  Leg het vlees gedurende 45 minuten op de barbecue bij een temperatuur van 180 graden.  Doe de fijn gesneden sjalotten samen met de wijn, tijm en laurier in een pannetje en laat dit mengsel tot één derde inkoken. Voeg er de fond aan toe en kruid dit met peper, zout en kardemon.  Snijd het spek in reepjes. Stoof het samen met de fijn gesneden savooikool en een klontje boter. Kruiden met peper, zout en groentenkruiden.

Konijn met rode biet

  • Ingrediënten: vier stukken wild konijn, vier gekookte rode bietjes, honderd gram gorgonzola, vijftig gram acaciahoning, twee dl room, peper en zout.
  • Bereiding: Marineer de stukken konijn gedurende twaalf uur in vleesmarinade. Kruiden met wildkruiden.  Breng de room aan de kook, en laat de gorgonzola erin smelten.  Voeg er de honing aan toe. Breng op smaak met peper en zout.  Steek de rode bietjes tussen een grillklem. Kruiden met barbecuekruiden.  Grill de stukken konijn gedurende tien minuten op een matig hete grill, en leg er de bietjes de laatste vijf minuten bij.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,