Zo maak je de juiste keuze:digitale of analoge fotocamera?

Is fotografie je hobby en wil je daar meer tijd aan besteden? Ben je aan een nieuwe fotocamera toe, en twijfel je nog welk toestel het wordt? Niet verwonderlijk, het gamma fotocamera’s was eerder nooit groter. Daarbij moet je dan eerst nog de keuze maken tussen een digitaal en een analoog toestel. Beide toestellen hebben voor- en nadelen die je eerst goed tegen mekaar moet afwegen vooraleer je definitieve keuze te maken. Hoe pak je de zoektocht naar het meest geschikte fototoestel aan, en op wat moet je letten om zo lang mogelijk plezier aan je lievelingshobby te hebben?

 

De klassieke analoge camera was lange tijd de absolutetopper en meest gebruikte fototoestel. Halfweg de jaren negentig kreeg de analoge camera er met zijn digitaal broertje een stevige concurrent bij. Schoorvoetend gestart, manifesteerde de digitale camera zich uiteindelijk als een alleskunner. De techniek werd grondig aangepast en gelukkig gingen in die tijd ook de de prijzen sterk naar beneden. Dat zorgde meteen voor een toenemende populariteit, waardoor de digitale camera meer en meer in de smaak viel van zowel de hobby- als de beroepsfotograaf. Nadat zowel de compressiestandaard JPEG als Adobe Photoschop hun intrede deden, was de opmars van digitale fotocamera’s niet meer te stuiten. 

 

Vaarwel filmrolletje

 

Met het populairder worden van de digitale fotocamera, geraakte ook het klassieke filmrolletje in onmin. Een digitale camera maakt immers geen gebruik van lichtgevoelige film. Zowel het aftasten als het registreren van het beeld gebeurt via een ingebouwde chip, die zich net achter de lens van de camera bevindt. Dat licht wordt omgezet in een electrisch signaal, en vervolgens gedigitaliseerd.

Fotokwaliteit

 

Jouw keuze van het meest geschikte fototoestel hangt grotendeels af van zijn fotokwaliteit. Dat is wellicht nog steeds het grootste verschil tussen een analoge en een digitale foto camera. Ook op dit vlak maakten de digitale toestellen enorme vorderingen, maar op het vlak van de fotokwaliteit gaat de voorkeur van de meeste beroeps- en hobbyfotografen nog steeds naar de analoge toestellen. Zo’n analoge reflexcamera bestaat uit een body of de camera waarbij je, afhankelijk van je fotowerk, aangepaste lenzen kunt monteren. Is het de eerste analoge camera die je koopt, start dan bij voorkeur met een klassieke standaardlens. Je kan een analoog toestel met heel wat accessoires uitrusten. Een analoog fototoestel uitgerust met een spiegelreflexsysteem biedt de fotograaf de mogelijkheid uitstekend gericht te werken met perfecte instellingen, vooral erg intressant voor kunstfotografen. Een analoge fotocamera laat toe alle automatische functie’s ook handmatig te kunnen instellen. Op die manier is de fotograaf nog altijd baas over zijn toestel.

Analoge fototoestellen in alle prijsklassen

 

Het prijskaartje van je analoog fototoestel hangt van verschillende factoren af. Je kan je toestel kiezen afhankelijk van datgene waarvoor je hem zal gebruiken en welke eisen je er aan stelt, en uiteraard ook van het budget dat je aan jouw toekomstige fotocamera wil en kan besteden. Degelijke analoge fotocamera’s variëren in prijs van 195 tot 2100 euro en meer.  De prijzen van analoge en digitale fototoestellen zijn met mekaar vergelijkbaar. Enkele voorbeelden:

  • Nikon CoolPix 2120: vanaf 195 euro.
  • Panasonic Lumux DMCT Z20: vanaf 207 euro.
  • Canon EOS5D Mark II Body: vanaf1949 euro.
  • Fuji Finpix X100: vanaf 1400 euro.
  • Nikon D700 Body: vanaf 2170 euro.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,