Zo leen je veilig en nooit teveel

Het overkomt ons allemaal al wel eens. Een maand die té lang uitvalt en je loon té krap om die onverwachte rekeningen te kunnen betalen. Hoe reageer jij in dergelijke financiële situaties? Ben jij ook iemand die dan telkens hulp vraagt bij ouders, vrienden of familie, of wil je aan dergelijke problemen zélf het hoofd kunnen bieden? Vele oplossingen blijven er dan niet meer over.  Dan is wellicht ook voor jou het afsluiten van een lening je enige uitweg.  Hoe breng je dit uiteindelijk tot een goed einde, zonder daarbij al teveel risico te nemen? Hoe ga jij je informeren over de omvang van het bedrag dat je wel mag lenen om zeker te zijn dat je het ook tijdig kan terug betalen?

Geld lenen doe je niet zomaar. Bedenk vooraf dat iedere geleende euro je geld kost. Vergewis je er dan ook van tot welk bedrag je mag lenen om later niet met nog grotere financiële problemen te worden geconfronteerd. Trek dus niet naar een bank of andere kredietinstelling zonder je eerst grondig te hebben geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden. Ben je niet zeker dat je die lening regelmatig en dus tegen de vooraf afgesproken datum kunt terug betalen, begin er dan zéker niet aan. En bedenk daarbij dat jouw vertrouwde bankier je beste raadgever is. Die is perfect op de hoogte van wat je financieel aankan en wat niet, zodat je bij hem achteraf nooit voor onoverkomelijke problemen wordt geplaatst. En ga eerst na of je een persoonlijke of andere lening kunt lospeuteren, vooraleer de definitieve stap te zetten.
 

Vaste inkomsten tegenover uitgaven

Maak eerst en vooral voor jezelf uit of je nog wel extra financiële lasten aankan. Bij het aangaan van een lening is dat voor jou de belangrijkste vraag waar jij alleen het juiste antwoord op weet.  Leen dus nooit méér dan je aankunt. Om tot dat bedrag te komen, zet je alle vaste maandelijks inkomsten tegenover alle uitgaven. Reken daarbij uiteraard een extra bedrag dat je spaart om onverwachte en noodzakelijke uitgaven zoals ziekte, een ongeval of hospitalisatie te kunnen overbruggen. Met het bedrag dat rest, kun je dan een lening afsluiten. De meerderheid van de kredietverleners zullen je pas een lening toestaan als daarbij hun financiële risico tot een minimum is beperkt, en ze er zéker van zijn dat je deze binnen de vooropgestelde termijn kunt terug betalen.
 
 

Woekerintresten vermijden

 
 
Lukt je dit niet, dan ben je op private kredietverleners aangewezen. Wees daarbij extra waakzaam.  Heel wat van deze privé kredietverleners vragen immers woekerintresten. Anderen zullen je een lening toestaan wanneer je daartegenover bereid bent een zogenaamd onderpand of een leengarantie te verlenen. Dat onderpand moet in ieder geval iets waardevols zijn zoals bijvoorbeeld een auto of waardevolle juwelen. Betaal je jouw lening niet op tijd terug dan ben je de klos. In dit geval gaat jouw onderpand immers definitief naar de kredietverlener.

Bereken eerst zélf je lening

 
Het bedrag van je lening kun je zélf berekenen met speciale berekeningsmodules die je op de websites van alle belangrijke banken en kredietverleners ter beschikking worden gesteld. Hou zéker rekening  met dit maximum leenbedrag en ga daar dus nooit boven.

Op zoek naar een kleine minilening?


... Of op zoek naar een grote lening?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,