Zo koop je een goede gezichtsbruiner

Een bruin kleurtje is in, zeker tijdens de zomermaanden. Het oogt trendy en heeft een gezonde uitstraling. Maar wat als je de komende weken niet naar zonniger oorden vertrekt en je van ons bijzonder wisselvallig klimaat afhankelijk bent? Er wacht je dan de zonnebank, maar deze kunstmatige zon is duur en verre van gezond. De aankoop van een zonnebank betekent ook een flinke investering. Mogen de thuisblijvers dan op geen bruin kleurtje rekenen? Toch wel, voor hen is er nog altijd de gezichtsbruiner, een toestel dat vooral de jongste jaren heel wat extra mogelijkheden kreeg. Waarmee  moet je bij de aankoop van zo’n gezichtsbruiner rekening houden om een miskoop te voorkomen en hoe gebruik je best zo’n toestel?

Trek jij niet naar de zon maar blijf je op het thuisfront, dan is er nog altijd de zonnebank of een gezichtsbruiner om een bruin kleurtje te krijgen…

Hoe zorgt de zon uiteindelijk voor het zo geliefd bruin kleurtje? Het zijn de nochtans schadelijke ultra- violette (UV) stralen van de zon die ervoor zorgen dat je huid een mooi bruin (vakantie) kleurtje krijgt. Het ultra- violette licht is er op zijn beurt verantwoordelijk voor dat je huid extra pigment aan maakt. Lampen die in een zonnebank of in een gezichtsbruiner worden gebruikt, zorgen voor kunstmatig UV- licht. Met een gezichtsbruiner ben je in staat het UV- licht zodanig te doseren dat het bruinen met een gezichtsbruiner toch nog gezond blijft.

Bescherm je ogen

De UV- stralen van de zon en dus even goed die van de zonnebank of de gezichtsbruiner zijn niet alleen schadelijk voor je huid, maar zeker ook voor je ogen. Kijk daarom nooit in de lampen van een gezichtsbruiner zonder bescherming. Bij de meeste merken gezichtsbruiners worden daarvoor speciale brilletjes mee geleverd.

Verbranden met een gezichtsbruiner

 

Naast je ogen vraagt ook je huid extra bescherming. Hou er rekening mee dat je huid ook onder de ‘zonnestralen’ van zo’n toestel ernstig kan verbranden. Ga dus nooit lukraak en ondoordacht voor de gezichtsbruiner zitten. Net zoals bij het zonnen in open lucht of onder de zonnebank, moet je de tijd dat je voor de gezichtsbruiner zit stelselmatig opbouwen. Je huid moet immers gewoon worden aan de kunstmatige UV- stralenvan het toestel.

Onder de zonnebank moet je zowel je huid als je ogen beschermen, maar dat is ook voor de gezichtsbruiner het geval. Ook voor de gezichtsbruiner kan je huid verbranden…

 

Onder de zonnebank moet je zowel je huid als je ogen beschermen, maar dat is ook voor de gezichtsbruiner het geval. Ook voor de gezichtsbruiner kan je huid verbranden…

 

Huidtype

 

Ook bij het gebruik van een gezichtsbruiner is het goed je huidtype te kennen. Een lichte en bleke huid zal veel vlugger verbranden dan een donkere huid. Tot welk huidtype jij behoort vraag je best aan de schoonheidsspecialist, aan je apotheker of huisarts of aan de dermatoloog. Op die manier gebruik je steeds de meest aangepaste producten met de juiste beschermingsfactor. Kies je voor een gezichtsbruiner, maak er dan ook tijdens de donkere herfst en wintermaanden gebruik van . Zo wordt je huid het beste op de zomerzon voorbereid omdat je voldoende pigment opbouwde.

De verschillende huidtypes

  • Huidtype 1:  bleke (witte) huid, in de meeste gevallen met sproeten, rood of lichtblond haar en lichte gekleurde ogen. Deze personen verbranden razendvlug en bruinen weinig of niet. Ben je in dit geval, gebruik dan zonneproducten met een minimum beschermingsfactor 20, goed voor maximum 15 minuten voor de gezichtsbruiner. Beschermingsfactor 50 is hier zeker aan te bevelen.
  • Huidtype 2: eveneens personen met een lichte huidskleur, blond haar en blauwe ogen. Zij verbranden vlug en worden moeilijk bruin. Gebruik in dit geval bij voorkeur zonneproducten met een minimum beschermingsfactor 30.
  • Huidtype 3: personen met een getinte huidskleur, donkerblond of bruin haar en donkerdere ogen. Verbanden zelden en worden gemakkelijk bruin. Gebruik bij voorkeur zonneproducten met beschermingsfactor 20.
  • Huidtype 4: personen met een getinte huidskleur, donker haar en donkere ogen, het mediterrane type. Verbranden zelden en bruinen gemakkelijk.
  • Huidtype 5:  Aziatische types, uitstekend bestand tegen de zon. Zonneproducten zijn hier overbodig.

Blijf je tijdens de je vakantie thuis, dan is een gezichtsbruiner een mogelijk alternatief. Maar ook dan moet je huid en ogen beschermen…

  • Extra tip van de dermatoloog: respecteer bij het gebruik van de gezichtsbruiner steeds de bruiningsafstand, de afstand tussen het toestel en je aangezicht. Hou minstens tien centimeter afstand om je huid en je ogen extra te beschermen.

Gelijkmatig bruinen

 

Hoe groter het aantal lampen van je gezichtsbruiner hoe groter ook zijn bruiningsveld. Dat is mede bepalend voor de duur die je voor de gezichtsbruiner doorbrengt.

Sommige gezichtsbruiners zijn uitgerust met lampen aan de zijkanten. Op die manier wordt het bruiningsveld van je gezichtsbruiner nog vergroot en word je gelijkmatiger bruin.

 

Vervang tijdig de lampen of verleng de duur van je bruiningssessies om hetzelfde resultaat te bekomen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,