Zo koop je de meest geschikte ski’s

Met het najaar komt ook de winter steeds nadrukkelijker in zicht. Voor heel wat wintersporters meteen het sein om hun skimateriaal uit de kast te halen en in orde te brengen om binnenkort in de best mogelijke omstandigheden volop van de sneeuwpret te kunnen genieten. Maar wat als je aan een nieuwe skiuitrusting toe bent? Op wat moet je letten bij je keuze van de meest geschikte ski’s en hoe zit het met de prijs van nieuwe ski’s?

Skiën wordt jaarlijks populairder, het gamma ski’s en skimateriaal was nooit eerder zo uitgebreid

Hoe populairder de wintersport hoe groter het aanbod ski’s. De ski’s van vandaag zijn in niets meer te vergelijken met die van amper enkele jaren geleden. Het huidige aanbod ski’s biedt zelfs meest fervente skifanaat vele mogelijkheden. Hoe groter het aanbod hoe moeilijker de meest geschikte ski’s te kiezen.  Beginnende skiërs hebben nu eenmaal andere noden dan ervaringrijke wintersporters.

Beginner of ervaringrijke skiër

De keuze van de meest geschikte ski’s hangt in belangrijke mate af van welke soort skiër je bent. Ben je een beginnende skiër dan kun je jouw ski’s en ander materiaal best huren. Zo leer je welk materiaal het meest voor jou geschikt is. Is skiën iets voor jou en zoek je regelmatig de sneeuw op, dan kun je later je materiaal kopen. En tot welke categorie je behoort leer je uitsluitend door ervaring op te doen. Trek je met de kids naar je favoriete skigebied, dan zal je daar ongetwijfeld rekening moeten mee houden.

Ski’s voor kids kunnen niet veilig genoeg zijn

Soorten ski’s

Iedere categorie vraagt aangepaste ski’s. Het grote aanbod aan ski’s kan onderverdeeld worden in de volgende soorten:

 • Alpine ski’s: erg vlugge en precisie ski’s, in de eerste plaats geschikt voor harde pistes. Heel wat skiërs gebruiken deze alpine ski’s aan wedstrijdskiën te doen.
 • Freeriders: geschikt voor alle terreinen, uitsluitend voor de ervaringrijke skiërs. Deze freeriders doen het uitstekend op alle terreinen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.
 • Carve ski’s: ongetwijfeld de meest gebruikte soort ski’s. Carve ski’s springen er zo uit door hun vorm. Deze ski begint opvallend breed, is smal in het midden en loopt daarna weer verder uit. Carve ski’s zijn geschikt voor zowel beginners als voor ervaringrijke skiërs. Je houdt deze ski’s gemakkelijk onder controle en haalt er hoge snelheden mee.
 • Freerange ski’s: stellen je in staat te skiën op verse en dus onbetreden sneeuw.
 • All moutain ski’s: bieden je vele mogelijkheden. Deze ‘all rounders’ zijn geschikt voor alle soorten skipistes en voor iedere kwaliteit van sneeuw.

Voor een bochtrijk parcour heb je uiteraard wendbare ski’s nodig

 Kenmerken

Om de meest geschikte ski’s te kiezen moet je in de eerste plaats rekening houden met de lengte en de breedte, met de taillering en de stijfheid van de verschillende soorten ski’s.

 • Lengte: ski’s worden steeds korter. Tot voor enkele jaren verkocht men nog heel wat ski’s die tot vijftien centimeter langer dan je lichaamslengte. Kortere ski’s zijn stukken wendbaarder. Een langere ski zorgt dan weer voor extra stabiliteit en extra controle.
 • Breedte: hoe breder de ski hoe meer stabiliteit en drijfvermogen. Dat zorgt ervoor dat brede ski’s geschikt zijn voor de meest uiteenlopende soorten ondergrond.
 • Taillering: dit geeft het verschil aan in breedte tussen de voorkant , de taille en de achterkant van de ski. Deze waarde wordt op de meeste ski’s zelf aangegeven door middel van drie getallen.
 • Stijfheid: dankzij het gebruik van de nieuwste materialen beschikken ook kortere ski’s over voldoende stijfheid. Op die manier wordt de grotere wendbaarheid van kortere ski’s gecombineerd extra stabiliteit bij hogere snelheden.

Eigenschappen

Draaigemak, kantengrip, kantenwissel, drijfvermogen en radius zijn er de belangrijkste eigenschappen van ski’s:

Alpine skiën

 • Radius: hoe korter de radius van een ski, hoe korter je de bochten kan overwinnen. Het is de maat van de kleinste cirkel die je met je ski’s kan maken.
 • Kantengrip: belangrijk bij hogere snelheden en op harde en ijzige pistes
 • Demping: bij hoge snelheden en op ijzige pistes gaan de meeste ski’s trillen en dat zorgt op zijn beurt voor een te zware belasting van spieren en gewrichten. Duurdere ski’s beschikken daarom over geavanceerde dempingsystemen voor extra gebruikscomfort.

 

Ski’s voor de piste

Tijdens je verblijf in je favoriete skigebied wil je uiteraard de pistes verkennen. Dan moeten je ski’s onder alle omstandigheden veilig en comfortabel zijn. Skiën op een harde en ijzige pistes is nu eenmaal anders dan skiën op verse sneeuw of op een papperig sneeuwtapijt. Dergelijke ski’s zijn dan ook alleskunners en kunnen zowel lange als korte bochten, lage en hoge snelheden moeiteloos aan.

Prijs van goede ski’s

 • Nordica Transfire 74 XCT: vanaf 380 euro.
 • Blizzard G- Force Sonic Suspension: vanaf 499 euro.
 • K2 AMP Bolt:vanaf 850 euro. </

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,