Zo kies je het juiste tuinhuis

We verblijven steeds meer in onze tuin en daarbij neemt een tuinhuis een belangrijke plaats in. Een tuinhuis wordt vooral gebruikt voor het opbergen van allerlei materiaal, maar is er vandaag in allerlei modellen, formaten en materialen. Een luxe tuinhuis en is nu ook meer en meer een betaalbaar alternatief voor een dure veranda. Op wat moet je letten tijdens je zoektocht naar het meest geschikte tuinhuis in zijn beste materiaal?

Een houten tuinhouw is er in alle mogelijke stijlen en modellen. Van het meest eenvoudige tuinhuis als opslagplaats…

Een houten tuinhuis geniet ongetwijfeld de grootste populariteit, maar er zijn nu ook tuinhuizen in alle denkbare materialen. Allen met hun specifieke eigenschappen en zowel met hun voor- als hun nadelen. De keuze van het beste materiaal voor je toekomstig tuinhuis is een eerste en erg belangrijke knoop die je moet door hakken. Voor wat ga je dit tuinhuis vooral gebruiken? Wordt het een opbergplaatsen voor allerlei materialen, een alternatief voor een veranda of zal je tuinhuis dienst doen als een heus kantoor aan huis, een extra tuinkamer of als een thuis sauna? Een houten tuinhuis is voor zowat alle doeleinden geschikt.Naast houten tuinhuizen heb je de keuze uit verschillende andere materialen zoals kunststof en tuinhuisjes in metaal. Hoe kies je het beste materiaal voor je tuinhuis?

Hout voor tuinhuis met natuurlijk karakter

Hout is een materiaal dat het natuurlijk karakter van je tuinhuis extra onderstreept. Een houten tuinhuis heeft daarbij ook een warme en gezellige uitstraling. Hout is ook erg gebruiksvriendelijk en is gemakkelijk zelf te plaatsen. Hout is echter en materiaal dat ‘leeft’ en daar moet je bij de plaatsing zeker rekening mee houden. Bij temperatuurschommelingen kan het hout van je tuinhuis uitzetten bij hoge temperaturen of krimpen bij koude. Het belangrijkste nadeel van een hout en een houten tuinhuis is ongetwijfeld zijn onderhoud.

Tot een comfortabel verlangstuk van je woon- en/of werkruimte

Hout heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Gemakkelijk zelf bouwen: hout laat zich meestal gemakkelijk bewerken. Een houten tuinhuis kan je dus gemakkelijk zelf bouwen.
 • Alle toepassingen: een houten tuinhuis is geschikt voor zowat alle doeleinden.
 • Uitstraling: hout heeft een natuurlijke uitstraling.
 • Grote keuze: er bestaat een grote keuze in houtsoorten voor het bouwen van een houten tuinhuis.
 • Goedkoop: een houten tuinhuis is meestal goedkoper dan een metalen tuinhuis of een tuinhuis uit kunststof.
 •  Duurzaam: hout is niet erg duurzaam materiaal en vraagt dus een regelmatig en aangepast onderhoud. Onbehandeld hout is erg gevoelig voor houtrot.

Onderhoud houten tuinhuis:

Zowel tijdens als na het bouwen van je tuinhuis kun je heel wat maatregelen nemen vom de levensduur van je tuinhuis te verhogen:

 • Funderingsbalken: voor je funderingsbalkenkies je bij voorkeur hardhout of minstens geïmpregneerd hout.
 • Wanden: kies voor de buitenwanden van je houten tuinhuis steeds geïimpregneerd hout.
 • Afmetingen planken: dikkere planken hebben uiteraard een veel langere levensduur dan dunne. Gebruik je toch een dunnere soort planken, verf of beits dan zeker ook de binnenwanden van je houten tuinhuis.

Kunststof tuinhuis

Blijft hout veruit het meest gebruikte materiaal voor de bouw van een tuinhuis, dan zijn tuinhuizen uit kunststof aan een flinke opmars bezig. Met een tuinhuis uit kunststof ben je in staat de nadelen van een houten tuinhuis te vermijden. Ieder materiaal heeft echter voor- en nadelen en dat is met kunststof niet anders. Het is uiteindelijk aan jou om deze tegen elkaar af te wegen. Kunststof tuinhuisjes zijn er even goed in alle mogelijke modellen, van de meest eenvoudige tot complete blokhutten of zelfs chalets, volledig gebouwd in kunsstof.

Sommige tuinhuizen uit kunststof zijn nauwelijks van houten tuinhuisjes te onderscheiden maar missend e warme uitstraling

Voordelen:

 • Onderhoudsvriendelijk: een tuinhuis uit kunststof vraagt weinig of geen onderhoud, en stelt zich tevreden met een regelmatige schoonmaakbeurt  met water en zeep.
 • Levensduur: een tuinhuis uit kunststof heeft een veel langere levensduur dan een uit hout. Het rot of roest immers niet zoals een houten of een metalen tuinhuis.
 • Gemakkelijk zelf bouwen: kunststof tuinhuizen zijn gemakkelijk zelf te bouwen. Ze zijn tevens gemakkelijk verplaatsbaar en ook dat is een belangrijk voordeel bij een eventuele verhuis, verkoop of bij het vervangen van je tuinhuis.

 De nadelen:

 • Geen uitstraling: er bestaat nu zelfs kunststof dat je nauwelijks van hout kunt onderscheiden. Een kunststof tuinhuis heeft echter weinig of geen uitstraling.
 • Verkleuring: kunststof verkleurt onder invloed van zo, wind en regen.

Luxe tuinhuisje of poolhouse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kies je voor luxe in je tuin en beschik je over een voldoende groot budget, dan kun je jouw luxe tuinhuis zelfs laten ontwerpen door een architect. Dan spreekt men meestal niet meer van een tuinhuis maar van een poolhouse. Een poolhouse is meer een uitbreiding van je woon- en/of werkruimte dan een opslagruimte voor allerlei materiaal. Door je luxe tuinhuis door een architect te laten ontwerpen kun je jouw poolhouse of luxe tuinhuis perfect laten aansluiten op de indeling en het karakter van je tuin en je persoonlijke smaak.  Zo een poolhouse  herbergt meestal ook een zwembad, douche, spa, whirlpool en/of een sauna.

Algemeen Tuinhuisstore

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,