Zo kies je een veilige en sfeervolle open haard

We houden meer en meer van sfeer en gezelligheid en daarbij speelt de manier van verwarmen een belangrijke rol. Verwarmingstoestellen met een vlam worden weer populair, en daarbij kiezen we meer en meer voor een sfeervolle open haard. Het gamma open haarden en sfeerhaarden was dan ook nooit zo uitgebreid als vandaag. Op wat moet je letten bij je zoektocht naar de meest geschikte open haard?  Welk prijskaartje hangt daar aan vast, en wat is de goedkoopste energiebron om te verwarmen met een open haard of een sfeerhaard?

 

Een open haard kadert in ons streven naar een aangenaam en gezellig woonklimaat en wordt dan ook steeds populairder

De meest geschikte open haard kiezen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod open haarden en verwarmingssystemen wordt immers steeds uitgebreider. Een open haard wordt steeds gelinkt aan verwarmen met hout, maar die tijd is al lang voorbij. Een houtvuur zorgt voor een aangenaam en gezellig woonklimaat, maar verwarmen met hout biedt lang niet alleen maar voordelen…

Strengste veiligheidsnormen

Besloot je te verwarmen met een open haard, dan moet je in de eerste plaats nagaan of je schoorsteen daar wel voor geschikt is. Zowel voor de schoorsteen zelf als voor de rookkanalen gelden strenge veiligheidsvoorschriften. Voor een schoorsteen voor een open haard werden ook minimum  afmetingen vastgelegd. Eveneens om veiligheidsredenen moet je schoorsteen samen met je open haard regelmatig door een erkend vakman worden gereinigd.

Wees voorzichtig met brandhout

Daar waar vroeger uitsluitend hout als brandstof voor de open haard werd gebruikt, heb je nu ook op dit vlak een uitgebreide keuze. Hout wordt nog steeds veel gebruikt. Overweeg je te verwarmen met een open haard en brandhout, zorg er dan steeds voor dat je daarvoor zeker geen hout van afbraakwerken, geverfd en/of behandeld gebruikt. Bij verbranding van dergelijk afbraakhout komen heek wat  kankerverwekkende stoffen vrij.

Kies je voor een open haard met hout als brandstof, dan is de kwaliteit van het hout erg belangrijk. Gebruik in geen geval hout afkomstig van afbraak, geverfd of behandeld hout

 • Tip van de verwarmingsspecialist:Bespaar bij de aankoop van je open haard zeker niet op kwaliteit. Kies in de eerste plaats voor een open haard een veilige en milieuvriendelijke verbranding.

Elektrische open haard

De laatste jaren wordt er steeds meer gekozen voor energiezuinige woningen, de zogenaamde passiefwoningen, waarmee het energieverbruik tot een strikt minimum wordt beperkt. Kies voor je energiezuinige woning of je passief huis voor een open haard op elektriciteit. Een elektrische open haard met een maximum vermogen van 2000 watt is ruimschoots voldoende . Een open haard op elektriciteit biedt je nog andere voordelen. De prijs van zowel de open haard als van de aansluitingskosten vallen best mee, breekwerk is hier niet nodig.

 • Tip van de verwarmingsdeskundige: elektrisch verwarmen is zeker niet goedkoop. Een elektrische open haard is enkel geschikt voor kleine oppervlakten, of daar waar een open haard met een klein vermogen voldoende is.
 • Prijs elektrische open haard: de prijs van een open haard schommelt tussen de 1300 en de 2000 euro.

Open aard op gas veilig en goedkoop

Een open haard op gas is niet alleen gebruiksvriendelijk en veiliger, maar ook perfect geschikt om te combineren met bijvoorbeeld vloerverwarming op lage temperatuur. Kies je voor dit systeem, stel dan je vloerverwarming in op een basistemperatuur van gemiddeld achttien graden. Eens deze temperatuur bereikt, zorgt je open haard voor een gezellige kamertemperatuur.

Een open haard op gas is niet alleen veilig, maar ook goedkoop

 

 

Extra tip van de verwarmingsdeskundige:

Bij open haarden op gas wordt zowel een open als een gesloten verbrandingsysteem gebruikt:

 • Open verbrandingsysteem: hier wordt de lucht voor de verbranding uit de woonruimte zelf aangezogen. Via een buis kan daarvoor ook buitenlucht tot bij je gashaard worden aangevoerd. De rookgassen worden via een afvoerkanaal of schoorsteen naar buiten gebracht.
 • Gesloten verbrandingsysteem: bij een gesloten verbrandingssysteem is je open haard uitgerust met een dubbelwandig afvoersysteem. Terwijl de buitenste buis verse lucht aanzuigt, voert de binnenste buis de verbrandingsgassen naar buiten. Deze afvoer kan rechtstreeks op een buitenmuur of plat dak worden aangesloten. Bij een gesloten verbrandingssysteem heb je geen schoorsteen nodig. De afvoer kan hier immers rechtstreeks op een buitenmuur of zelfs een plat dak worden aangesloten.

CO- vergiftiging uitgesloten

Geef bij een open haarden op gas de voorkeur aan een gesloten verwarmingssysteem. Daarmee kies je voor maximale veiligheid, koolmonoxyde- of CO- vergiftiging is met dit systeem immers volledig uitgesloten. Een open haard op gas krijgt iedere twee jaar een verplichte onderhoudsbeurt

Bio ethanol veilig en milieuvriendelijk

Een open haard op bio ethanol heeft geen rookkanaal, en is uiterst veilig en tegelijk ook milieuvriendelijk dankzij zijn biologische energiebron. Zo een open haard is ook volledig reukloos en vragen een minimum aan onderhoud. .Een open haard op bio ethanol is ongetwijfeld dé verwarming van de toekomst. Kies steeds voor een open haard met het Tüv GS garantielabel.
 • Prijs bio ethanol sfeerhaard:vanaf 1400 euro.

  Een open haard op bio- ethanol is veilig, milieuvriendelijk en decoratief

Tip van de verwarmingsspecialist

 • Gelhaard: zijn bij ons weinig gekend. Bij deze open haarden op gel wordt gebruik gemaakt van blikjes met gel die in de haard zelf worden geplaatst. In de blikjes bevindt zich de gel die aangestoken wordt. Bij een gelhaard is een rookkanaal overbodig. De verbranding van de gel veroorzaakt enige reukhinder. Om dat te verhinderen moet de ruimte waarin de gelhaard werd geïnstalleerd optimaal geventileerd worden.

Design open haarden

Er wordt steeds meer gekozen voor design open haarden. Deze hangen in de eerste plaats van je voorkeur maar ook van de gekozen brandstof af.

 • Open haard als schilderij: worden meestal in de muur ingebouwd, maar kunnen ook aan een muur gemonteerd worden. De vlammen geven echte warmte af. Dit sfeerhaarden zijn meestal uitgerust met een gas- of een elektrisch element.
 • Tunnel haard: de meerderheid van de design open haarden kunnen ingebouwd worden. Met een frame worden ze dan afgewerkt. Open haarden met een moderne look krijgen meestal geen frame. Ze kunnen zo ingebouwd worden in een tussenmuur zodat je aan beide zijden van de muur kunt genieten van de sfeerhaard. Dit zijn dan de zogenoemde tunnel haarden. Design- of sfeerhaarden kun je ook een een hoek van de kamer plaatsen of zelfs in een muur.

Er wordt steeds meer de voorkeur gegeven aan design open haarden, zoals deze schilderij open haard…

 • Vuurbed: Bij de meerderheid der design- of  sfeerhaarden kan je het vuurbed zelf kiezen. Het vuurbed van een open haard is de bodem van de haard waarop bijvoorbeeld hout, kiezel, of steenkool kan worden. Bij elektrische haarden heeft dat geen enkele invloed op de sfeerhaard. Bij gashaarden branden de vlammen van de sfeerhaard tussen het vuurbed door. Het is daarom ook van belang dat de houtjes of kiezels op de juiste wijze worden geplaatst zodat ze geen obstructie vormen voor de vlammen. Met een andere plaatsing bekom je een ander vlameffect. De houtjes of kiezels die in de gashaard geplaatst worden zijn doorgaans van keramiek, een materiaal dat probleemloos aan de hitte kan weerstaan

Veiligheidsmaatregelen

 

Om je een maximale veiligheid te garanderen zijn open haarden met allerlei veiligheden uitgerust:

 • Beveiliging tegen oververhitting: die zorgt ervoor dat je haard niet oververhit. Bij een te hoge temperatuur wordt automatisch deze beveiliging ingeschakeld.
 • Terugslagbeveiliging: werkt als een ventiel voor de gasleiding. Het gas kan wel de gasleiding uit, maar de vlammen kunnen niet terug in de gasleiding.
 • Waakvlam: zorgt ervoor dat er geen onverbrand gas in de haard kan terecht komen.
 • Herstart beveiliging:Bij laat toe amper vijf minuten na het uitzetten het apparaat weer in te schakelen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...