Zo kies je de veiligste skihelm

Velen kijken nu al met hoge verwachtingen uit naar hun jaarlijkse sneeuwvakantie. Hun winterse vakantiebestemming is in vele gevallen reeds geboekt en het skimateriaal boven gehaald. Daarbij wordt de skihelm nog teveel vergeten. Ben jij ook in dit geval? Dan heb je nog tijd om dat goed te maken. Het dragen van een geschikte skihelm is noodzakelijk om je veiligheid maximaal te garanderen. Heel wat (ernstige) kwetsuren langs de gladde skipistes zijn het gevolg van het skiën zonder helm. Wat is een veilige skihelm, en op wat moet je letten om tijdens jouw sneeuwvakantie ernstige kwetsuren te voorkomen? 

 

De maanden trekken weer heel wat sportievelingen naar hun favoriete winterse vakantiebestemming, om zich daar volop uit te leven op de skilatten, te snowboarden of gewoon om te genieten van de après- ski. Voorkom ongevallen op of langs de skipiste door het dragen van de meest geschikte kledij, en daar hoort een skihelm zéker bij. De laatste jaren neemt het aantal ongevallen immers angstaanjagend toe. Het jaarlijks groeiend aantal winterse vakantiegangers die steeds actiever worden en zich aan de meest extreme wintersporten wagen zijn daarvan de voornaamste oorzaken. Heel wat populaire vakantiebestemmingen nemen dan ook de nodige maatregelen om de honderdduizenden vakantiegangers maximale veiligheid te kunnen bieden. Maar je kan zélf ook veel doen om ongevallen te voorkomen.

Het gaat steeds sneller

 

Zowel de kwaliteit het skimateriaal als dat van de skipistes zelf gaat er van jaar tot jaar op vooruit. De snelheid van skiërs, snowboarders en van beoefenaars van de meer extremere wintersporten neemt in evenredigheid toe. Deze evolutie is oorzaak van het groeiend aantal ongevallen. In vele skioorden gelden nu al strenge snelheidsbeperkingen op en langs de skipistes, en op vele plaatsen is ook de accomodatie zelf aan een grondige renovatiebeurt toe.

Hoe bepaal je de juiste maat van je skihelm?

 

Bij geschikte skikleding hoort een veilige skihelm, en dat is in de eerste plaats een exemplaar dat je perfect past. Velen kiezen hun skihelm in functie van zijn design, zijn opvallende kleur of om zijn futuristische vormgeving. Meet vooraf de juiste maat van skihelm met behulp van een lintmeter. De meest geschikte maat hangt af van je hoofdomtrek. Span je lintmeter rond je hoofd, zet daarna de helm op je hoofd en zorg ervoor dat de voorste rand ervan zoveel mogelijk samenvalt met de lijn van je wenkbrauwen. Trek beide lintjes van de helm zoveel mogelijk naar beneden tot hij goed zit. Er mag niet de minste ruimte bestaan tussen de helm en je hoofd. De achterkant van de skihelm mag in geen geval je nek raken, dat is oorzaak van vele levensgevaarlijke kwetsuren. Als je met je hoofd heen en weer gaat schudden, mag de helm zeker niet mee bewegen, maar moet hij strak blijven zitten. Vergeet hierbij je skibril niet. Die moet goed in je helm passen.

Goede ventilatie voorkomt zweten

 

Een geschikte skihelm zorgt voor de nodige ventilatie. Een efficiënte luchtdoorstroming voorkomt zweten. Kies voor een skihelm met ventilatiegaatjes die zich in de pan van je helm bevinden, en niet uitsluitend ter hoogte van je oren zoals zo dikwijls het geval is. Bij de jongste generatie skihelmen kun je de ventilatie zélf regelen door de ventilatiegaatjes meer te openen of te sluiten.

Een veilige skihelm knelt niet

 

Net zoals dat bij een paar nieuwe schoenen het geval is, mag ook je nieuwe skihelm niet knellen, en dan zéker niet aan je oren. Kies voor een skihelm met oorstukken die niet demonteerbaar zijn. De oorstukken van je helm moeten ook zo flexibel mogelijk zijn zodat ze zich aan zoveel mogelijk situaties kunnen aanpassen.

Skihelm met keurmerk

 

Kies voor een skihelm met een keurmerk of officieel erkend veiligheidslabel. De meest voorkomende veiligheidsnormen worden aangegeven door het keurmerk CE, Snell-RS-98 of ASTM. Dit laatste keurmerk biedt je ongetwijfeld de hoogst mogelijke veiligheid. Het wordt pas toegekend na uiterst strenge tests. Al deze veiligheidsproeven worden in de meest extreme weersomstandigheden uitgevoerd.

Extra aandacht voor onze kinderen

Ga je met de kids op skiverlof, vergeet dan zeker niet een speciaal voor hen ontworpen skihelm.  Bij je keuze voor de meeste geschikte skihelm voor je kinderen hou je er zeker rekening mee dat het hoofd van jonge kinderen niet evenredig groeit in vergelijking met hun overige lichaamsdelen. Ga er vanuit dat een veilige skihelm voor kinderen gemiddeld zo’n vier jaar mee gaat.

Investeer in veiligheid en kwaliteit

 

Bespaar bij het kiezen van je skihelm zeker niet op kwaliteit en veiligheid.Een goedkope skihelm geeft je een vals gevoel van veiligheid. Een geschikte skihelm voor kinderen kost gemiddeld 50 euro. Een exemplaar voor volwassenen het dubbele. Het prijskaartje van een skihelm varieert van amper 20 tot 500 euro.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,