Zo kies je de champagne met de beste prijs en kwaliteit

Op een gewone doordeweekse dag stellen we ons tevreden met een (of meerdere) glaasjes cava, maar op feesten, en dan zeker tijdens de eindejaarsfeesten, mag het toch iets meer zijn. Dan stellen we ons met niets minder tevreden dan met champagne. De ene champagne is echter de andere niet. Er bestaan immers grote verschillen tussen de vele soorten en dat weerspiegelt zich gedeeltelijk in hun prijs. Gedeeltelijk, want goede champagne hoeft niet altijd peperduur te zijn. Op wat moeten  je dan precies letten bij de keuze van de meest geschikte champagne met de beste prijs/kwaliteitsverhouding?

Op een gewone doordeweekse dag stellen we ons tevreden met cava, maar op (eindejaars) feesten moeten de champagnekurken knallen!

Wij zijn niet alleen een volk van bierdrinkers, wij houden minstens even veel van bubbels. Vooral van champagne, maar zeker ook van de champagnestreek waar we massaal naar toe trekken om er te proeven en te genieten. En de Franse champagneboeren zien ons wat graag komen. Dat is niet zo verwonderlijk wanneer je weet dat we qua export op wereldvlak de vijfde stek innemen. Uitgedrukt in liters champagne per hoofd van de bevolking zijn we nochtans na uiteraard de Fransen, met voorsprong de koplopers in de persoonlijke consumptie van champagne.

Zes geselecteerde druivensoorten

Het edelste vocht ter wereld moet aan bijzonder strenge eisen voldoen om onder het label ‘champagne’ op de markt te worden gebracht. Niet alle druivensoorten komen in aanmerking om er champagne van te produceren. Daarvoor komen amper zes zeer zorgvuldig gekozen druivensoorten in aanmerking. En dat is lang niet alles. De oogst van deze geselecteerde druiven moet uitsluitend met de hand gebeuren. Zo haalt amper één kilo champagnedruiven op de markt gemakkelijk 7 euro. Als je weet dat voor amper één fles champagne men gemiddeld bijna anderhalve kilo champagnedruiven nodig heeft is de rekening vlug gemaakt. Je moet daarbij zeker ook rekening houden met het feit dat échte champagne minstens vijftien maanden rijpt. Dit terwijl de rijpingsperiode van cava, zijn voornaamste concurrent, amper acht maanden bedraagt. Volgens kenners is het voor cava dan ook onmogelijk om de diepe en volle, rijpe smaak van champagne ook maar te evenaren.

De Champagnestreek is niet voor niets onze favoriete vakantiebestemming bij uitstek.

Brut, demi- sec, rosé en millésimé

De ene champagne is de andere niet. Er bestaan inderdaad verschillende soorten, elk met hun specifieke eigenschappen en kwaliteiten:

  • Champagne brut: is de basischampagne en bijzonder moeilijk te maken. Brut champagnes zijn de basis van ieder champagne huis. De smaak van iedere brut blijft steeds dezelfde. Voor de productie van champagne brut worden druiven van verschillende jaren gebruikt.
  • Champagne demi- sec: is brut champagne die door toevoeging van suiker en oude wijn zoeter wordt gemaakt. Bij brut champagne  varieert de concentratie suiker tussen de zes en vijftien procent, terwijl demi sec champagne gemakkelijk tussen de 33 en 50 gram suiker per liter champagne haalt.

Lang niet alle druiven zijn geschikt om er champagne van te maken

  • Champagne rosé: is brut- champagne waar rode wijn van druiven afkomstig van de champagnestreek aan toegevoegd wordt. Heel wat van deze rosé- champagnes worden ook gemaakt door de pel van rode druiven te laten weken in het sap.
  • Millésimé: bij de productie van deze champagne worden druiven van één bepaald jaar gebruikt. Zo’n millésimé champagne wordt slechts sporadisch en zeker niet jaarlijks gemaakt. Millésimé champagne wordt pas dan gemaakt wanneer de millésimé van één jaar is uitgeput.

Extra tips van de champagneboer:

  • Welke gerechten bij welke champagne: champagne is niet alleen heerlijk als aperitief, maar zeker ook bij alle (feest)gerechten. Welke soort champagne drink je bij welk gerecht?

Het edele vocht gaat bij iedereen vlotjes naar binnen, ook bij het ‘zwakke’ geslacht.

  • Vis: naast perfect als aperitief is brut champagne ideaal bij vis en dan vooral bij feestelijke gerechten als oesters, allerlei schaaldieren, kreeft, en Sint- Jacobsvruchten.
  • Gerechten met fruit: bij gerechten met fruit zoals eend met sinaasappel, allerlei rode vleessoorten als lamskoteletjes en desserts op basis van rode vruchten zonder toevoeging van room past rosé champagne.
  • Bij ‘zware’ gerechten: zoals gerechten met alle soorten wit vlees, met sauzen op basis van room en bij kaasschotels serveer je bij voorkeur millésimé champagne.
  • Desserts: bij desserts en alle zoete gerechten hoort een champagne rosé.

Een edel vocht als champagne hoort thuis in speciale en zorgvuldig behandelde glazen:

  • Champagnes flûtes: zijn en blijven de meest populaire en geschikte glazen om champagne te serveren. Dat heeft zo zijn redenen. In dergelijke lange en smalle flûtes glazen blijven de bubbels het langst en best bewaard.

Champagne serveer je bij voorkeur in Flûtes. Steek deze nooit in de vaatwasser maar was ze steeds met de hand!

Nooit in vaatwasser: steek je champagne glazen nooit in de vaatwasser. Champagneglazen mogen immers niet… té proper zijn. In té propere champagneglazen blijven bubbels uit.  Het spoelmiddel dat in vaatwassers wordt gebruikt geeft dan wel de nodige glans maar laat tegelijk ook een film achter op het glas die dodelijk zijn voor de champagnebubbels. Was champagne glazen uitsluitend met de hand en wrijf ze voor gebruik nog eens extra op met handdoek.

  • Bewaartijd: champagne kan je tot vier jaar bewaren op een droge plaats en bij een constante temperatuur die varieert tussen de 12 en 18 graden. Een millésimé champagne kan je tot wel tien jaar bewaren.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,