Zo kies je de beste anti- aanbakpan

De wereldkeuken geraakt ook bij ons goed ingeburgerd. Als gevolg daarvan onderging onze kookapparatuur, en zelfs de doordeweekse kookpan, een opmerkelijke evolutie. Er komen regelmatig kookpannen in allerlei nieuwe, en vooral milieuvriendelijke materialen én modellen op de markt. Je keuze maken uit dit ruime aanbod is niet gemakkelijk. Hoe kies je dié kookpan die het best bij je keuken én kookgewoonten past? Kies je voor de klassieke anti-aanbakpan, voor keramische pannen of voor die in het meer recentere roestvrij RVS-staal?

Goede kookpannen verhogen je kookplezier én de kwaliteit van je gerechten. Je keuze hangt vooral af van de soort kookplaat waarover je beschikt. Je hebt daarbij de keuze tussen een keramische kookplaat, een elektrisch- of een gasfornuis Het soort gerecht dat je gaat bereiden, is mede-bepalend voor het kiezen van je kookpan. Wanneer kies je voor een gietijzeren- of voor een aluminium pan, voor een snelkookpan of voor een exemplaar in duurzaam edelstaal? De energiezuinigheid speelt hierbij ongetwijfeld een belangrijke rol.

Wat zijn gezonde anti- aanbakpannen?

Het materiaal waaruit je anti- aanbakpan is vervaardigd, bepaald zijn het gebruik het effect ervan op je gezondheid even als de kwaliteit van je gerechten. Anti- aanbakpannen zijn  gebruiksvriendelijk, het effect ervan op onze  gezondheid is dat véél minder. De meeste anti- aanbakpannen zijn vervaardigd uit Teflon, dat bij onderzoek zowel het schadelijke PFOA’s en als PFTE’s bevatten.

Gezonde Thermolonlaag

De nieuwe generatie anti-aanbakpannen bevatten een keramische Thermolonlaag. Dit materiaal heeft dezelfde eigenschappen als Teflon, maar dan zonder schadelijke PFTE’s en PFOA’s. Zo komen tijdens het koken geen schadelijke gassen vrij. De nieuwste anti- aanbakpannen zijn ook milieuvriendelijk. Ze gebruiken slechts de helft aan energie in vergelijking met hun voorgangers. Keramische Thermolonpannen zijn hittebestendig en bestand tegen temperaturen van  450 graden en meer. Ze verdienen dan ook met voorsprong onze voorkeur.

Berghoff  met gezonde anti- aanbakpan

De Belgische producent Berghoff, trekt met zijn nieuwste creatie Eartchef meer dan ooit de groene kaart. Men koos  bij de ontwikkeling en productie van  deze nieuwe pan voor een keramische antikleeflaag, die geen schadelijke stoffen bevat, en erg milieuvriendelijk is. Deze pan laat dus geen giftige gassen vrij zoals dat met andere kookpannen wél het geval is. De anti- kleefpan van Berghoff verbuikt opmerkelijk minder energie en kampt niet met overhittingsverschijnselen. Deze gezonde pan is vervaardigd uit duurzaam aluminium, en laat je toe vetarm te koken.

  • Richtprijs Bergerhoff anti- aanbakpan: deze varieert tussen 47 euro (20 cm), 60 euro (26 cm), 73 euro (30 cm) en 100 euro voor een Bergerhoff anti- aanbakpan met een doorsnede van 36 cm.

Gietijzeren kookpan van grootmoeder

De kwaliteiten en prestaties van gietijzeren pannen uit grootmoeders tijd blijven ongeëvenaard. Ze beschikken over een geëmailleerde, onverslijtbare binnenlaag. Gietijzeren panen worden vooral gebruikt voor het braden van vlees, maar in feite zijn dit alleskunners én een perfect alternatief voor de anti-aanbakpan. Bakken, braden en roerbakken vormen voor gietijzeren pannen geen enkel probleem, evenmin een beurt in de vaatwasser. Zijn gewicht is zijn enig nadeel, maar zeker niet onoverkomelijk.

Voordelen aluminium kookpan

De hard-geanodiseerde pan uit aluminium biedt je zowel de voordelen van de Teflonpan als de gietijzeren kookpan. Deze pan bakt nooit aan, zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen zoals bij de Teflonpan. Aluminiumpannen bakken alles mooi bruin, en hun karameliserende eigenschappen, geven je gerechten een lekker korstje. Ze zijn echter ongeschikt voor gebruik op de inductieplaat.

Roestvrij staal(RVS) is onverslijtbaar

Anti- aanbakpannen uit roestvrij staal (RVS) zijn erg populair. Volgens keukenpieten kan je deze pannen best begruiken als basisset. Om de levensduur ervan te verhogen, kies je voor pannen met handgrepen en het deksel uit RVS.  Dit materiaal is uitstekend bestand tegen de vaatwasser, maar wél erg temperatuurgevoelig. Kiest je voor de goedkopere versie, dan krijg je ongetwijfgeld aanbakprobleem.

Keramische anti- aanbakpan beste koop

De Bergerhoff  anti-aanbakpan met keramsiche antikleeflaag is ongetwijfeld de beste koop. Pannen uit roestvrij staal (RVS) zijn een mogelijk alternatief, als je voor de duurdere uitvoering kiest. In dit ganse verhaal mag oma’s gietijzeren pan zéker niet worden vergeten, zijn kwaliteit is écht onevenaarbaar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,