Zo geef je je jack russell pup de beste opvoeding

Met zijn opvallend en guitig uiterlijk is de jack russell het favoriete hondenras van vele hondenliefhebbers. Naast zijn uiterlijk weet de jack russell vele dierenvrienden te bekoren met zijn  speels karakter. Hij is tegelijk erg verstandig en zeer actief. Kies je voor ene jack russell weet dan zeker waar je aan begint. Je toekomstige huisgenoot heeft immers een sterke hand nodig. Dit kleine hondje heeft een sterk, koppig en vooral eigenzinnig karakter. De juiste en aangepaste opvoeding is onmisbaar om van je jack russell pup een graag geziene huisgenoot te maken. Leer hem vanaf de eerste dag in je gezin wat je van hem/haar verwacht, wat wel en niet door de beugel kan en wijk daar geen duimbreed van af. In het andere geval wordt je al vroeg met erg vervelende problemen geconfronteerd. Maar wat is de beste opvoeding voor je jack russell pup?

Met de juiste opvoeding maak je van je jack russell pup een aangename en sociale huisgenoot

Met de juiste opvoeding maak je van je jack russell pup een aangename en sociale huisgenoot

Je zou het de kleine, lieve en speelse jack russell zeker niet nageven, maar als je hem niet echt in de hand hebt kan hij erg vervelend en ondeugend uit de hoek komen. Het is zeker niet de eerste en laatste die zijn jack russell pup noodgedwongen moet weg doen doen wegens onhandelbaar. Toon je van bij de eerste kennismaking de leider die de bakens uitzet en je zal aan je toekomstige huisgenoot heel wat plezier beleven.

Toon je een échte leider 

Een jack russell pup heeft een echte leider nodig, zodat hij weet wat van hem verwacht wordt en wat niet. Koop niet de eerste de beste jack russell pup. Het is belangrijk dat je hem in zijn gezin of bij de fokker enkele keren bezoekt zodat je hem vooraf goed leert kennen. Observeer tijdens deze bezoeken zeker ook de ouders van je toekomstige pup, dat leert je heel wat over het gedrag van het jonge dier. Jack Russells zijn zonder enige twijfel een van de meest intelligente honden die je kunt in huis halen. Dat is niet alles. Deze nochtans kleine hondjes zijn even actief, koppig en eigenwijs als ze slim zijn. Daar bovenop hebben zijn een erg groot doorzettingsvermogen. Niets of niemand kan hen van de wijs brengen. Geef hen echter de opvoeding die ze nodig hebben en je zal je keuze zeker niet beklagen. Dan groeit je jack russell pup op tot een lieve, gehoorzame en erg trouwe gezinshond die niets liever doet dan met andere huisgenoten en zeker met kinderen te spelen en te ravotten.

Een goed opgevoede jack russell pup doet niets liever dan te ravotten met zijn huisgenoten en zeker met kinderen

Een goed opgevoede jack russell pup doet niets liever dan te ravotten met zijn huisgenoten en zeker met kinderen

De jack russell is een jachthond

Je zou het hem wellicht niet nageven, maar de olijke jack russell is een onvervalste jachthond en zeker geen schoothondje.  De Jack Russell is niet voor niets een onvervalste jachthond en dat steekt hij voor niets of niemand weg. Zoals dat het geval is met iedere jachthond bezit de jack russell over heel wat temperament, is erg dominant en probeert daardoor zijn grenzen voortdurend te verleggen. Om er een aangename gezinshond van te maken heeft de jack russell dus een goede leider nodig die, eens een standpunt ingenomen, die niet meer wijzigt. Laat je niet vertederen door het schattig uiterlijk van een jack russell pup maar pak hem vanaf het moment dat je hem in huis haalt stevig aan. Jong geleerd is oud gedaan is een veel gehoord spreekwoord dat zeker voor de jack russell geldt. Met een onverzettelijk leider leer je jack russell pup opvallend vlug bijzonder vlug en zal je aan je nieuwe huisgenoot bijzonder veel plezier beleven.

Geef je jack russell het nodige zelfvertrouwen

De jack russell heeft niet alleen een strenge opvoeding maar zeker ook het nodige zelfvertrouwen nodig. Dat doe je zeker niet door overdreven luidruchtig te doen, integendeel. Toon je zo weinig mogelijk kwaad of opgewonden kwaad en opgewonden, maar rek je grenzen en wijk daar geen duimbreed van af. Wees consequent met hem omgaat krijg je veel plezier en vriendschap terug.

Een jack russell is een echte jachthond en dat laat hij dan ook zoveel mogelijk zien

Een jack russell is een echte jachthond en dat laat hij dan ook zoveel mogelijk zien

De jack russell is een sociale hond

Om van je jack russell pup een aangename en sociale huisgenoot te maken, leer je hem zo vlug mogelijk met andere honden en eventuele andere huisdieren omgaan. Jack Russells vragen duidelijkheid. Maak hem ook zo vlug en met zoveel mogelijk situaties vertrouwd, alleen zo maak je van hem een sociale huisgenoot waarmee je overal kan en mag komen.

Een jack russell is een sociale hond en kan niet tegen alleen zijn

Enkele opvallende karaktertrekken van de Jack Russell:

 • Een reu:  is heel wat dominanter dan zijn vrouwelijke rasgenoot
 • De teef:  zal gemakkelijker je leiding aanvaarden
 • Kleur jack russell: de kleur van de jack russell is wit, gecombineerd met kastanjebruine vlekken
 • Gewicht jack russell: een volwassen Jack Russell weeg gemiddeld zes kilo
 • Verzorging jack russell: de Jack Russell is kortharig waardoor zijn vacht weinig of geen onderhoud vraagt

Een slechte opvoeding maakt je Jack Russell agressief en nieuwsgierig, afhankelijk en dominanthoewaarjackrusselljacht

Extra tips voor een goede opvoeding van je jack russell

 • Dominantie jack russell: bij alle honden en zeker bij de Jack Russell deelt de reu de lakens uit. Hij is veel dominanter dan het vrouwtje, en probeert altijd, overal en over iedereen de baas te spelen. In de natuur is hij immers de leider van de roedel. Een dominante hond heeft een baasje nodig die hem er regelmatig aan herinnert wie er de baas is en wat de plaats is van de hond binnen het gezin. Een teef is meer op haar baas gericht. Zij ziet hem gemakkelijker als de leider van de groep.
 • Puppytest: overweeg je de aankoop van een Jack Russell pup, maak dan enkele keren kennis met het nest en de pup van je keuze. Zo’n puppytest leert je vlug welke de dominantste, de ondernemendste en de onderdanigste pups zijn.
 • Geslachtsrijpheid: een teef wordt voor het eerst loops op een leeftijd tussen zes en negen maanden en duurt telkens zo’n drie weken. De duur van de loopsheid verschilt van hond tot hond. Een reu kan erg onhandelbaar worden als er een loopse teef in zijn buurt is.
 • Fokker: koop je Jack Russell pup bij een officieel erkende fokker en controleer of je pup alle noodzakelijke inentingen kreeg.
 • Volwassen Jack Russells: zijn meestal al zindelijk, gehoorzaam en (hopelijk) ook sociaal. Hij is ook goedkoper dan een pup, maar vergeet niet dat zijn karakter wel al gevormd is.
 • Prijs Jack Russell: schommelt rond de 500 euro, voor een dier zonder stamboom

Extra tip: ebook!

Jack Russels opvoeden: Hondencoach en Jack Russell specialisten Netty Hendriks legt in haar zevendelige online training Goed luisterende en gelukkige Jack Russell in 10 dagen  haarfijn waarom het opvoeden van je Jack Russell niet altijd even gemakkelijk gaat. Ik leg je uit waarom je Jack Russell vaak niet luistert en hoe je daar direct wat aan kunt doen….. In deze online training ontdek je hoe je op een snelle en eenvoudige manier  een positieve vooruitgang boekt in de opvoeding en relatie met jouw Jack Russell.

 • Gratis: download GRATIS het compleet trainingsboek voor je Jack Russell puppy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,