Zo betaal je nooit teveel voor je autoverzekering

Het gaat nu al enige tijd bijzonder slecht met de banken, en deze negatieve gang van zaken weerspiegelt zich uiteraard op een aantal belangrijke nevensectoren, als de verzekeringssector. Deze recupereren hun kosten van schade, beheer en werking meestal uit de opbrengsten van beleggingen. Belgische verzekeraars kozen daarbij massaal voor het beleggen van hun inkomsten in obligaties. De opbrengst daarvan blijkt een tegenvaller en is onvoldoende om hun uitgaven te recupereren. Je hebt het dus begrepen. Als verzekerde draai je hier uiteraard voor op met een verhoging van je verzekeringspremie tot gevolg. Hoe weet je nu dat je niet teveel moet betalen voor je autoverzekering? Je verzekeraar zal het je uiteraard niet vertellen. Blijf dus niet bij de pakken zitten, en schiet nu in actie voor het te laat is.

 

Autoverzekeringen zijn verre van goedkoop. Ze vertegenwoordigen een flinke hap uit je gezinsbudget. En een daling van de premie voor je autoverzekering zit er beslist niet aan te komen, wel integendeel. Assuralia, de overkoepelende beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen kondigde reeds eerder een stijging van haar premies voor autoverzekeringen aan. Waarom die stijging?

Opbrengst beleggingen een tegenvaller

De oorzaak van de jaarlijkse premiestijging voor je autoverzekering laat zich raden. Het is inderdaad het rechtstreekse gevolg van de lagere inkomsten uit beleggingen. Voorde eerste keer in vele jaren wordt dit jaar een lagere waarden van hun obligatieportefeuille vastgesteld. Ruim tachtig procent der verzekeraars beleggen hun inkomsten in obligaties, en volgens de verzekeraars zijn de inkomsten daaruit onvoldoende om al hun kosten, gaande van alle schadegevallen tot het beheer van hun beheers- en werkingskosten niet meer kunnen goedmaken met de opbrengsten uit deze beleggingen. En uiteraard is het de consument die het verschil mag bijpassen.

Zoek zélf naar voordelige verzekeringen

Wanneer je met een verhoging van je premies voor je autoverzekering wordt geconfronteerd, is het logsich dat je op de verzekeringsmarkt op zoek gaat naar voordeligere oplossingen.  Je kan die zoektocht aan je verzekeringsmakelaar overlaten, maar je kan uiteraard ook zélf en op een vrij eenvoudig manier op zoek naar naar autoverzekeraars die je niet teveel laten betalen voor zijn diensten.

Prijsvergelijkingssites

Zoals  dat al met vele gebruiksvoorwerpen en diensten het geval is, is ook hier het internet een uiterst geschikt wapen om voor jouw situatie de meest voordelige autoverzekering te zoeken én te vinden. Er zijn online inderdaad heel wat prijsvergelijkingssites te vinden die je modules ter beschikking stellen om de verschillende maatschappijen en premies naast mekaar te zetten. De meest gebruikte sites hiervoor zijn ongetwijfeld Vergelijk, beslist, autogids, autoscout24, comparatio, mefirst, eccent en autoverzekering. Je brengt hiervoor enkel de noodzakelijke verzekeringsgevens voor jouw wagen in, en aan de hand van deze simulatie wordt je de meest voordelige prijs en voorwaarden voorgesteld. Op die manier kan je uitstekend geïnformeerd onderhandelen met je verzekeringsmakelaar.

Belangrijke verschillen

Wees daarbij op je hoede, want de voorgestelde goedkoopste autoverzekering is daarom altijd niet dé goedkoopste en voor jou het meest geschikt. Zowel de verzekeringspremie, als de dekking en de waarborgen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Het is dikwijls zo dat je door iets meer te betalen, je van een betere dekking en meer waarborgen kunt genieten.

Wat met je huidige verzekering?

Let er bij dit alles op dat je niet zomaar van de ene op de andere dag van autoverzekeraar kun veranderen. Hou er rekening mee dat je jouw huidige verzekeringspolis kunt opzeggen tegen de volgende vervaldag. Dat is zowel het geval wanneer je de premie maandelijks, per kwartaal of iedere zes maanden betaalt. Je moet deze aangetekende opzegging minstens drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag versturen. Doe dit steeds via een aangetekende brief en dit zowel aan je verzekeraar als aan zijn vertegenwoordiger of makelaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,