Zo besparen we water in de douche‏

Comfortabel douchen en toch water en energie besparen

We denken meer en meer aan de kwaliteit van ons leefmilieu en daarmee gepaard gaande energiebesparende maatregelen. En energie kunnen we zeker besparen onder de douche. Wat kunnen we er zélf aan doen om comfortabel, en toch milieuvriendelijk en dus energiezuinig te douchen?

De laatste jaren staat douchen meer en meer in het teken van ontspannen en genieten. Regendouches, massagedouches en jacuzzi’s… we zagen ze de voorbije jaren allemaal de revue passeren met maar een doel: onze geestelijke en lichamelijke conditie verbeteren. Al deze douchesystemen vragen echter veel water en nog meer energie. Toch beschikken we over heel wat mogelijkheden om ons water- en energieverbruik zoveel mogelijk te beperken.

Spaardouche verklein doorstroming

Met een spaardouche kunnen we de doorstroming gevoelig verkleinen. Zo een spaardouche voegt tegelijkertijd extra lucht toe aan ons douchewater. Dat gebeurt op zo’n manier dat we, ondanks de beperking van water en energie, toch een normale en krachtige waterstroom ervaren. Ook een regendouche of om het even welke andere luxe uitvoering met een grote sproeikop, laat ons toe heel wat water en energie te besparen. Bij de aankoop van dergelijke water- en energiebesparende materialen merken we aan de volumestroomklasse hoeveel we met zo een energiezuinige douchekop kunnen besparen.

Wat kost een douchebeurt?

Dagelijks gebruiken we zo’n 130 liter water per persoon. Met bijna vijftig liter per dag neemt de douche daarvan het grootste deel voor zijn rekening. Verbruikersorganisaties berekenden nu dat een gezin van vier jaarlijks 328 euro aan water en energie uitgeeft voor zijn dagelijkse douche. Met de installatie van zo een spaardouchekop kunnen we jaarlijks maar liefst één kwart op besparen. En dan hadden we het niet eens over de energie, nodig voor al dat douchewater te verwarmen. Zo kost onze douche jaarlijks ruim 82 euro per persoon.

Welke douchekop bespaart meeste energie?

Koop steeds een spaardouchenop met het energiezuinige label, dan zijn we zeker van zijn doeltreffendheid. Let eveneens op zijn volumestroomklasse. Dit wordt aangegeven met een letter, waaraan we ongeveer kunnen afleiden hoe groot de hoeveelheid water is die onze spaardoucheknop doorlaat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: ,