Zo bespaar je jaarlijks 1500 euro op je energiefactuur

Het leven wordt iedere dag duurder, en daar ontsnapt niemand aan. Je energiefactuur neemt hierbij een weinig benijdenswaardige plaats in. De prijs van onze energie neemt jaarlijks een belangrijke hap van je gezinsbudget voor zijn rekening. Het wordt dan ook stilaan de hoogste tijd om je energierekening drastisch in te krimpen. Op het prijskaartje van energie heb je weinig of geen invloed, energie besparen daarentegen kunnen we allemaal. In de allereerste plaats door veel zuiniger met onze energie om te gaan. Deze is niet alleen peperduur, maar zeker ook niet onuitputtelijk. Met een minimum aan inspanningen en investering kun je veel besparen, tot bijna 1500 euro per jaar. Op wat moet je dan vooral letten omdat je  van je energiebesparing volgend jaar op vakantie zou kunnen gaan?

 

Met enkele extra inspanningen en/of investeringen die zich bijzonder vlug laten terug verdienen, kun je jouw energierekening sterk verminderen. In de eerste plaats door zuinig met energie om te springen en enkele intressante tips van je energieleverancier in acht te nemen. In sommige gevallen is ook investeren noodzakelijk om voor je energie niet teveen te betalen.

Gebruik méér de douche

Om met een goed gevoel aan je dag te kunnen beginnen, gaat er niets boven een verkwikkend bad om de resten van de nacht door te spoelen. Maar wist je dat je voor een bad ruim honderd liter warm water nodig hebt? In vergelijking met een douche, is een bad peperduur. Energieleveranciers berekenden dat je met een douchbeurt amper zestig liter water gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld een spaardoucheknop, dan daalt je waterverbruik met de helft. Ruil je wekelijks één bad met twee bezoeken aan de douche, dan bespaar je jaarlijks maar liefst zevenduizend liter kostbaar water.

  • Jaarlijkse besparing: 25,69 euro en 68 kg CO2 uitstoot.

 

Vervang je energievretende verwarmingsketel

 

Gebruik je nog een oude verwarmingsketel, overweeg dan zijn vervanging door een exemplaar van de jongste generatie. Volgens verwarmingsdeskundigen kun je een verwarmingsketel van vijftien jaar oud best inruilen voor een energiezuiniger type. Met een hoge rendementsketel (HR TOP) haal je dertig procent extra rendement. Voor de vervanging van de oude ketel kun je op tal van overheidspremies rekenen, en dit zowel voor de installatie van ketels of alternatieve verwarmingssystemen waaronder zonneboilers en waterpompen rekenen.

  • Jaarlijks besparing: 488 euro en 1298 kg CO2 uitstoot.

 

Je propere was buiten hangen

 

Een droogkast is één van de meest energieverslindende huishoudtoestellen die je in huis kunt halen, maar met kinderen zo goed als onmisbaar. Door je wasgoed bij goed weer buiten te laten droogwaaien kun je niet alleen veel besparen, je linnen gaat ook eens zo fris weer de kast in na een dagje wasdraad droogmolen. Laat het weer buiten drogen niet toe, schakel dan je droogkast op een lage temperatuur. Zo’n energiebesparend programma duurt wat langer, maar kost ook minder energie. Laat daarom  je was steeds op hoog toerental draaien. Zo komt hij drogen uit de wasmachine en moet hij minder lang in de droogkast.

  • Jaarlijkse besparing: 27 euro en 27 kg schadelijke CO2- uitstoot.

 

Spaarlampen doen… besparen

 

Gebruik spaarlampen. Die zijn iets duurder in aankoop, maar op amper één jaar verdienen ze deze EXTRA investering terug. Spaarlampen zijn er in alle maten en vormen. Vervanj je vijf gloeilampen van zestig watt die dagelijks gedurende vier uur branden, dan bespaar je jaarlijks 75 euro.

  • Jaarlijkse besparing: 75 euro en 27 kilo schadelijke CO2 uitstoot.

 

Verwarming één graadje lager

 

Probeer je verwarming één graadje lager te zetten. Daar zal je wellicht erg weinig van ondervinden, maar de positieve invloed op je energierekening zal vlug merkbaar zijn. Eén graad lager verwarmen, doet je energieverbruik gemiddeld met zes procent dalen.

 

Gebruik programmeerbare thermostaat

 

Kies voor een warmteregeling met een programmeerbare thermostaat. Op die manier kun je ’s nachts en bij je afwezigheid je binnenhuistemperatuur eenvoudig regelen en maximaal op je behoeften afstemmen. Een programmeerbare thermostaat is duurder, maar dat zal je vlug terug verdienen. Met thermostaten van de jongste generatie ben je zelfs in staat iedere dag apart in te stellen. Daarvoor deel je iedere dag in tijdsblok in, en stel je de temperatuur per blok in.

  • Jaarlijkse besparing: 379 euro en 1009 kilo schadelijke CO2 uitstoot.

 

Houd warmte binnen met radiatorfolie

 

Breng reflecterende radiatorfolie aan achter de radiatoren, zo voorkom je dat de warmte weerkaatst wordt en verloren gaat. Isoleer ook je verwarmingsleidingen in niet verwarmde kamers als garage, zolder en eventuele kruipruimte zodat alle warmte tercht komt waar ze écht nodig is.

  • Jaarlijkse besparing: 61 euro en 162 kilo schadelijke CO2 uitstoot.

 

Kies voor toestellen met A+++ label

Is een of ander elektrisch huishoudapparaat aan vervanging toe, kies dan bij voorkeur een toestel met het A+++ energielabel, dat zijn immers veruit de zuinigste apparaten. Is je koelkast meer dan tien jaar oud, dan droeg deze wellicht het C- label. Bij vervanging door een toestel met het zuinigere A- label, verbruik  je jaarlijks 181 kwh minder.

  • Jaarlijkse besparing: 38 euro en 38 kilo schadelijke CO2 uitstoot.

Doe bij het verlaten van iedere kamer steeds het licht uit en installeer een douchewekker, zo kun je het verblijf van alle gezinsleden tot de helft inkrimpen.

  • Totale besparing per jaar: 260 euro en 665 CO2 uitstoot.

*** Met dank aan Electrabel voor alle cijfergegevens.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,