Zo berekenen we onze goedkope autoverzekering

Een autoverzekering is meestal een dure aangelegenheid. Om de meest voordelige en geschikte autoverzekering te vinden, nemen we best onze tijd. Kijken en vergelijken doet ons veel geld besparen. De prijs van onze autoverzekering hangt uiteraard van verschillende factoren af. Het vermogen van onze auto is een van de belangrijkste maatstaven. Hoe pakken we onze zoektocht naar een goedkope autoverzekering aan, en en op wat moeten we letten om de meest geschikte autoverzekering af te sluiten?

Het type auto waar we mee rijden, is voor de verzekeraar van groot belang om onze premie te bepalen. Gaat het om een nieuwe en relatief dure auto, dan zal de premie voor onze autoverzekering uiteraard duurder uitvallen dan wanneer het een kleinere stadswagen betreft. De leeftijd van onze wagen speelt eveneens een belangrijke rol. Is onze wagen enkele jaren oud, dan zal de premie een stuk lager liggen dan wanneer het een nieuwe wagen betreft. Begrijpelijk, de herstellingskosten liggen bij een nieuwe of jonge auto zoveel hoger.

Premie afhankelijk van afgelegde kilometers

Er zijn uiteraard meerdere factoren die de hoogte van onze verzekeringspremie bepalen. Zo zal een bestuurder die in de grootstad woont, meer betalen dan iemand van het platteland. In  heel wat landen is de kleur van onze wagen zelfs mee bepalend, maar dat is in België nog niet het geval. Een andere factor waarvan onze verzekeringspremie afhankelijk is, is het aantal kilometers die we jaarlijks afleggen. Tal van verzekeraars geven kortingen aan bestuurders die jaarlijks minder dan 15000 kilometer afleggen.

Veiligste chaufeurs zijn 60- plussers

De leeftijd van de bestuurder speelt uiteraard ook een belangrijke rol voor het bepalen van onze verzekeringspremie. Jonge chauffeurs beschikken over weinig of geen rijervaring, en mogen de duurste premies ophoesten. Volgens verzekeraars zijn 35- jarigen veilige bestuurders, maar 60 en 70- plussers zijn de veiligsten. Zij genieten van de goedkoopste autoverzekering.

Bonus- malusstelsel

Ons rijgedrag en rijervaring zijn opgenomen in het bonus- malusstelsel. We starten met een bonus- malusgraad die varieert tussen 11 en 16. Onze bonus- malusgraad zakt met één punt per jaar dat we ongevalvrij rijden. Na ieder ongeval waarvoor we verantwoordelijk werden gesteld, stijgt onze bonus- malusgraad telkens met… vijf punten. Onze bonus- malusgraad wordt jaarlijks aangepast. De veiligste chauffeurs zitten in graad 0, brokkenrijders in graad 32.

Goedkope autoverzekering voor gezinswagens

Rijden we met een gezinswagen, dan zullen we een goedkopere verzekeringspremie betalen dan  wanneer we bijvoorbeeld met een sportieve bolide rondrijden. Hoe groter en sneller onze auto, hoe groter de schade die we kunnen veroorzaken, zo redeneren de verzekeraars.

Catalogus- of aankoopwaarde

De premie van onze autoverzekering hangt ook af van het feit of we met een nieuwe of een tweedehandswagen rijden. Bij een nieuwe auto wordt de cataloguswaarde, dus de waarde bij zijn eerste ingebruikname, in aanmerking genomen voor het berekenen van onze verzekeringspremie. Bij een tweedehandswagen hangt onze verzekeringspremie af van de aankoopwaarde of van de prijs van onze auto op de tweedehandsamarkt. Hoe meer opties onze auto beschikt, hoe hoger onze verzekeringspremie, zowel voor nieuwe als tweedehandswagens.

Omniumverzekering voor auto’s jonger dan vijf

Alle bestuurders in België zijn  verplicht een autoverzekering Burgerlijke aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. Deze verzekering zal alle schade aan derden vergoeden. Eigenaars van nieuwe auto’s sluiten bij voorkeur een omnium- verzekering af. Een omniumverzekering dekt ook de schade aan ons eigen voertuig. Is onze auto ouder dan vijf, dan is zo’n omnium autoverzekering niet meer intressant. Verzekeraars hanteren bij omniumverzekeringen meestal een vrijstelling van maximum vijf procent van de totale omniumverzekering. Hoe hoger deze vrijstelling, hoe lager onze verzekeringspremie.


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , ,