Zelf een zwembad bouwen in je tuin

Niets is gezelliger en prettiger dan tijdens de zomermaanden een verfrissende duik te nemen en rondjes te trekken in je eigen zwembad in de tuin. Droom je al langer van een eigen zwembad in je tuin, maar beschik je over een beperkt budget? Niet getreurd, de tijd dat een eigen zwembad alleen voor de rijksten was weggelegd is gelukkig al lang voorbij. Heb je voldoende geduld en ben je wat handig, dan bestaan er vele mogelijkheden om zélf je eigen zwembad te bouwen. Hoe pak je de bouw van je eigen zwembad aan, en op wat moet je letten om de prijs ervan zoveel mogelijk te drukken zonder al teveel aan kwaliteit te moeten inboeten?

Niets is ontspannender dan baantjes trekken in je eigen zwembad

Voor diegenen die zelf een zwembad willen bouwen in hun tuin zijn er verschillende mogelijkheden om deze klus zonder al teveel problemen zelf tot een goed einde te brengen. Een standaard zwembad voor een gezin van vier personen heeft een kuip met een lengte van gemiddeld acht meter bij vier meter breedte en een diepte van anderhalve meter. Wil ook jij je  eigen zwembad bouwen, dan kun je kiezen tussen verschillende bouwpaketten die vrij eenvoudig kunnen gemonteerd worden. Deze pakket zwembaden of opbouwmodellen worden uitsluitend bovengronds geïnstalleerd.  Gebruik bij voorkeur een stabiele ondergrond uit beton. Om de kosten te drukken kun je ook gestabiliseerd zand gebruiken. Beng boven deze stabiele ondergrond een viltlaag aan om de vorming van bactariën zoveel mogelijk te voorkomen.

Opblaasbare zwembaden

De eenvoudigste en veruit de goedkoopste zwembaden voor in je tuin zijn de opblaasbare zwembaden, maar die kun je bezwaarlijk als volwaardige zwembaden beschouwen. Opblaasbare zwembaden van Intex zijn de eenvoudigsten. Zodiac- zwembaden zijn iets degelijker, maar bestaan uit enorm dikke wanden waardoor je teveel plaats verliest. Dat kun je oplossen met pakketzwembaden of opbouwmodellen.

Opblaasbare zwembaden van Intel zijn de eenvoudigste én goedkoopste zwembaden voor in je tuin…

Pakketzwembaden  

Pakket zwembaden of opbouwmoddellen zijn gemaakt uit hout, de laastste tijd echter meer en meer uit staal. Zowel wat vorm en afmetingen betreft kan je met pakketzwembaden alle kanten uit. Ze zijn bovendien gemakkelijk zelf te plaatsen. Houten pakketzwembaden bestaan uit onderdelen die eenvoudig in elkaar klikken. Het monteren van dergelijke is kinderspel. Stalen opbouwmodellen bestaan uit verschillende panelen, allen met een hoogte van minstens één halve meter. Deze metalen panelen schuiven in elkaar. Staan de wanden recht, dan maak je de kuip van je zwembad waterdicht met een speciale folie. Verlies daarbij de gaten waarmee het water wordt afgevoerd, de skimmers, zeker niet uit het oog. Deze waterdichte folie rust op de betonnen ondergrond. De folie moet perfect glad aangebracht worden Deze folies van de meeste pakket zwembaden hebben een levensduur van gemiddeld vijftien jaar. Je moet je zwembadwater dan ook onderhouden volgens de meegeleverde voorschriften.

Houten pakketzwembaden worden meer en meer vervangen door staal

 

Grotere zembaden ingraven

Zowel eenvoudige opblaas zwembaden als de standaard modellen uit hout en staal plaats je bovengronds. Gaat je voorkeur uit naar een ruimer zwembad, dan graaf je dit al dan niet geheel of gedeeletlijk in. Vul in dit geval de zijopeningen niet in met aarde, maar met gestabiliseerd zand, anders zal je zwembad vlug wegschuiven. Kies je een pakket zwembad dat afwijkt van de standaard afmetingen, dan kun je jouw zwembad op maat laten maken met panelen uit polypropyleen.

Prijs zwembad 

De prijs een zwembad dat je zelf bouwt hangt vooral van het gekozen materiaal en van zijn afmetingen af.

  • Stalen pakketzwembad: met standaard afmetingen van acht meter lang bij vier meter breed en anderhalve meter diep heb je vanaf 13500 euro.
  • Houten zwembad: een pakket zwembad uit hout met vergelijkbare afmetingen kost gemiddeld 12500 euro.
  • Polypropyleen zwembad op maat: kies je voor een ruimer pakketzwembad dat op maat wordt gemaakt met polypropyleenplaten dan heb je dat vanaf 11500 euro.
  • Monoblok zwembaden: vanaf 20000 euro.
  • Graafwerken: sta je ook in voor de graaf- en funderingswerken, dan moet je met een uitgave van zo’n 5000 euro rekening houden. Schakel je hiervoor vaklui in, dan betaal je minstens het dubbele.
  • Zwembadstore.be: zwembaden aankopen via het internet? Het bestaat wel degelijk, en het is nog goedkoop ook. Neem zeker een kijkje op www.zwembadstore.be en ontdek het het grote gamma zwembaden.

Algemeen Zwembadstore
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,