Wonen: zo kies je de juiste radiatoren

Het voorjaar is het meest geschikte ogenblik om je verwarmingsinstallatie na te kijken of te vernieuwen. Het vinden van radiatoren aangepast aan de beschikbare ruimte, is niet zo eenvoudig dan het lijkt. Het gamma verwarmingsradiatoren is verrassend groot gaande van de meest eenvoudige tot designradiatoren in alle modellen, kleuren en prijzen. Om iedere ruimte in je woning optimaal en efficient te verwarmen, moet je met enkele belangrijke criteria rekening houden.

We hebben steeds meer aandacht voor de inrichting van onze droomwoning. Daarbij hebben we oog voor elk detail. Niet alleen de aankleding, de meubels en de meest geschikte vloerbekleding bepalen de sfeer. Goed gekozen en doordacht geplaatste verwarmingsradiatoren geven je interieur extra uitstraling. Verwarmingsradiatoren moeten niet alleenbij je interieur passen, ze moeten daarbij ook nog een aantrekkelijk design hebben. Radiatoren ondergingen een geweldige evolutie. De eenvoudige en klassieke plaatradiatoren verliezen steeds meer terrein ten voordele van de meest trendy modellen in alle mogelijke materialen.

Voor de zoektocht naar de meest geschikte verwarmingsradiatoren start, moet je berekenen welke capaciteit je nodig hebt om iedere kamer een gezellig temperatuur te bezorgen. Daarvoor heb je het volume van iedere kamer nodig. Die bereken je door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte te vermenigvuldigen.

Het resultaat is de grootte van de kamer, uitgedrukt in kubieke meters. Op die manier bereken je het volume van alle kamers.

Aangename temperatuur

Eén radiator kiezen voor alle kamers is zeker af te raden. Iedere kamer heeft andere eisen op het vlak van zijn verwarming. Een woonkamer heeft nu eenmaal een hogere temperatuur nodig dan je slaap- of je badkamer. Verwarmingsspecialisten bepaalden de meest geschikte temperatuur voor de verschillende kamers. Voor de woonkamer bedraagt de temperatuur 22 graden, hetgeen overeen komt met 85 watt/m3. Voor de slaapkamer (18° en 70 watt/m3, keuken (20° en 77 watt/m3), bureau (22° en 85 Watt/m3) en voor de badkamer (24° en 93 Watt/m3). Je kiest uiteraard je eigen temperaturen. Iedere twee graden temperatuursverhoging komt overeen met een toename van de verwarmingscapaciteit met tien procent.

Isolatieniveau, oriëntatie en type woning

Er hebben verschillende factoren invloed op de capaciteit van je verwarmingsradiatoren. Het isolatieniveau, de oriëntatie , het type woning en het aantal vensters zijn de belangrijksten.

Een volledig vrijstaande open bebouwing heeft radiatoren met een hogere capaciteit nodig dan voor een gesloten rijwoning.Beschik je over een goed geïsoleerde woning, dan trek je 10 procent van de vooropgestelde verwarmingscapaciteit af. In een oud en/of slecht geïsoleerde woning tel je daar minstens 15 procent bij.

Paneel radiatoren voor een hoger rendement

Paneelradiatoren zijn beschikbaar in een omkast en een niet omkast model. Niet omkaste radiatoren hebben een hogere warmteafgifte en bieden je dus een hoger rendement.

Ze zijn meestal voorzien van een of meerdere decoratieve roosters en zijpanelen. Paneelradiatoren zijn duurder, maar deze kleine meerprijs weegt zeker niet op tegen hun trendy uitzicht en hun hoger rendement, waardoor je die meerkost al vlug recupereert. Paneelradiatoren zijn uitgevoerd met ronde hoeken, en bieden extra veiligheid voor kinderen. Kies je paneelradiator op basis van hun hoogte, breedte en typeDit type geeft aan uit hoeveel platen (eerste cijfer)en convectoren de radiator bestaat.

Design radiatoren

We kiezen steeds meer voor designradiatoren die enorme keuzemogelijkheden bieden op het vlak van hun vorm, kleuren en materialen. Het prijsverschil met de klassieke radiatoren is nauwelijks merkbaar. Hou er bij je keuze van designradiatoren wel rekening mee dat deze enkel geschikt zijn als bijverwarming en als handdoekdroger op de badkamer maar zeker niet als hoofdverwarming. Ze kunnen niet alleen op maat gemaakt worden, maar zijn ook uitgerust met een spiegel, kledinghaken, en kleine opbergruimtes.

Kies het juiste materiaal

Het materiaal van je verwarmingsradiator is zeker niet onbelangrijk. Plaatstaal is nog steeds het meest gebruikt, maar vanwege zijn onderhoudsvriendelijkheid wordt steeds meer voor aluminium gekozen.

Gietijzeren radiatoren uit grootmoeders tijd hebben definitief afgedaan. Kies voor radiatoren waarvan zowel de zij- als de bovenbekleding kunnen weggenomen worden en of ze goed bereikbaar is voor zijn onbderhoud.

Prijzen radiatoren

  • Bruggmann: een radiator uit vijf leden, vanaf 77 euro.
  • Thermrad compleet: vier delig, vanaf 174 euro.
  • Vasci Design INSHDM: horizontaal, vanaf 312 euro
  • Henrad Alto Plan: verticala radiator, vanaf 401 euro.
  •  Vasco Care plan CVPN2: verticale design radiator, vanaf 812 euro.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,