Wonen: een airco voor een aangename temperatuur

Wil je deze zomer van een aangename én comfortabele temperatuur in je wonioning genieten, zelfs tijdens de warmpste dagen, laat dan tijdig een airco installatie. De nieuwe generatie airo’c voor binnen zijn in niets meer te vergelijken met de toestellen die je tot voor kort kende en heel wat energie verslonden, duur in aankoop waren en bijzonder lmuidruchtig functioneerden. De huidige airoco’s voor binnen zijn zuiniger dan ooit, ze houden je woning steeds op een aangename en comfortabele temperatuur met minder energie dan je koelkast.

Een airco biedt je een hoog woonkomfort. Zowel in de winter als tijdens de warmste zomermaanden zorgt het voor een aangename en comfortabele temperatuur in huis.  Zelfs tijdens de intermaanden kan een airco interessant zijn om een bepaald gedeelte van je woning op temperatuur te houden. EDat beter en aangenamer woon- en leefcomfort is niet alleen het gevolg van  de meest ideale binnenhuistemperatuur. Aorco’s zorgen ook voor een gezondere lucht door hun filtersysteem die in staat zijn  zowel pollen als stuifmeel en stof uit de lucht halen. Een airco is dus zéker aan te raden voor diegenen die lijden aan een of andere allergie. Velen denken aan de installatie van een airo wanneer het té warm is, maar zo’n installatie is dus voor ieder seizoen, ook hier in de lage landen. Beslis echter niet zomaar, maar ga eerst op informatieronde vooaleer je definitieve keuze te mlaken. Door de groeiende populariteit van de airco voor in huis is de keuze aan toestellen zo groot dat je best alle voor- en nadelen naast elkaar zet opm de meest geschikte airco te kiezen.

Aandacht voor energielabel

Het energieverbruik van airco toestellen wordt zoals dat bij koelkasten en andere electrotoestellen het geval is, met een energielabel weergegeven. Geef ook hier de voorkeur aan een airco die tot de energieklasse a behoort. Binnenkort zijn er nog zuinigere  airco’s op de markt. Hoe meer + tekens achter de A staan hoe minder energie de airoc’s gebruiken om je woning op temperatuur te houden. Je kan  ook kiezen voor zogenaamde invertertoestellen, opvallend gebruiksvriendelijk doordat ze in  staat zijn hun verbruik aan te passen aan het nodige koel (warm)vermogen. Deze invertertoestellen gaan dan ook harder of zachter draaien. Dat is het verschil met klassieke airco’s die aan- of uitschakelen.

Monobloc of splittoestel? 

Je hebt in eerste instantie de keuze tussen een monobloc airco of een splittoestel, het verschil tussen beiden is erg grot. Velen kiezen voor een monobloc , maar dat beklagen de meesten zich vlug. Zo’n monobloc airo werken in  principe uitstekend, maar dat hangt in grote mate van de weersomstandigheden af. Ze blazen immers warme lucht weer naar buiten waardoor er op termijn een vacuüm ontstaat en warme lucht uit naburige kamers weer naar binnen wordt gezogen.

Dat is overigens het belangrijkste verschil met een splittoestel die géén warme lucht naar buiten blaast. Het is in dit geval enkel het koelmiddel dat naar buiten gaat. Zo’n splittoestel is in staat om vier kamers om de gewenste temperatuur te houden.

Ideaal leefcomfort

Recente en dus meestal goed geïsoleerde woningen eventueel ook uitgerust met hoogrendementsglas en zonnewering kun je het energieverbruik van je airo aanvaardbaar houden. Een temperatuurverschil van gemiddeld zes graden tussen de binnen en buitentemperatuur zorgt voor een aangenaam leef- en wooncomfort. Het energieverbruik van je airco hangt uiteraard van vele factoren af. Niet in het minst van het soort toestel en je niet téveel koelt. Afhankelijk van de ruimte van je won ing, je aircotoestel en zijn werking bedraagt het energieverbruik van je airco tussen de 30 en 85 euro.

Wandairco populair

Mobiele airco’s zoals een monobloc of een mobiel of splittoestel zijn het goedkoopst.  Een monobloc is het eenvoudigd en voert de warme lucht via een slang weer naar buiten. Een splitiestel beschikt ook over een buitenunit uitgerust met een compressor en een condensator

Een wandairco is veruit het popularst, ongetwijfeld vanwege zijn compactheid en zijn esthetsich karakter. Het toestel moet wel deskundig geplaatst worden, anders kan er tocht ontstaan en dan is een airco niet zo gezond. Grotere toestellen worden vaak op de vloer geplaatst. Er zijn  ook airco’s die aan het pkafond kunnen  geînstalleerd worden, maar die worden alleen aangeraden wanneer je plafond hhog genoeg is.

Extra tips van de airco- specialist

  • Onderhoud: om het energieverbruik van je airco te beperken is een regelmatigonderhoud noodzakelijk. Reinig daarom tweemaal per jaar de filter van je toestel en dit zowel bij vaste als bij mobiele toestellen. Je kan deze fildter uitwassen of borstelen. Er zijn ook toestellen met eenvoudig verwisselbare filters op de markt. Een toestel dat uitsluitend gebruikt wordt om te koelen heeft aan een jaarlijks onderhoud voldoende, een die over een warmtepomp beschikt laat je best tweemaal per jaar nakijken.
  • Koelvermogen: heb bij de aankoop van je airco niet alleen oog voor zijn energielabel, maar zeker ook voor zijn koelvermogen. Is het vermogen te groot berekend dan zal je airco haast voordtdurend ingeschakeld worden. Een te klein vermogen is danw eer niet aangenaam. Een verschil tussen binnen- en buitentemperatuur van gemiddeld zes graden is aan te raden. Je airco draait bij voorkeur ook nooit langer dan zeven minuten.

 • Warmtepomp:er zijn niet alleen airco’s die koelen. Sommigen zijn ook uitgerust met een warmtepomp en kunnen dus zowel koelen als verwarmen. Dergelijke toestellen zijn aan te raden voor een nieuwbouw en een grote renovatie.
  • Prijs mobiele airoc’s: mobiele airco’s zijn het goedkoopst. Zo heb je al een mobvioel toestal vanaf 225 euo voor kamers met een maximum oppervlakte van zestien vierkante meter. De prijs van toestellen met een grotere capaciteit varieert van 300 tot 600 euro.
  • Prijs wandairco: en energiezuinige wandairco kost gemiddeld tussen de 200 en 20500 euro.
  • Prijs vloerairco:zorgt voor de aangenaamste temperatuur maar is ook het duurst. Zijn prijs schommelt rond de 2800 euro.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,