Wonen: bescherm je gevel tegen vocht

Ons vochtig klimaat brengt heel wat schade toe aan je woning. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het doeltreffend beschermen van je voorgevel een noodzaak. Het wisselend proces van dagenlange regen gevolgd door een droge en warme periode laten vlug hun sporen na. Vooral bepleisterde gevels en bleke gevelstenen zijn erg gevoelig aan vocht. De gevel van je woning vormt niet alleen een bescherming, door zijn vele decoratieve mogelijkheden is het tevens hét visitekaartje van je woning. Het kiezen van de meest geschikte materialen is verre van gemakkelijk, de keuze is erg groot. Welke materialen beschermen je woning efficiënt tegen vocht? Kun je dit zelf uitvoeren en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Gevelbekleding is er in verschillende materialen, kleuren en prijzen. Het ene materiaal al wat doeltreffender dan het ander. Vooral gevelpleisters en bleke gevelstenen hebben onder ons vochtig klimaat erg te lijden. Dat wil niet zeggen dat regenweer geen enkele invloed heeft op bijvoorbeeld donkere gevelstenen. Hier uit zich dat echter minder sterk. Geef je woning zijn uitstraling van weleer terug en bescherm het maximaal met met een of ander vochtwerend met een vochtbestendige bekleding. Een vochtwerend product is efficiënt, maar duur. Je gevel bekleden biedt je vele mogelijkheden, verhoogt zijn esthetisch karakter en het prijskaartje valt best mee. En je moet geen handige Harry zijn om deze beschermingswerken zélf uit te voeren.

Kunststof bekleding voor weinig onderhoud

De meerderheid van de huiseigenaars kiezen voor een gevelbekleding uit kunststof. Dit materiaal is vooral populair vanwege zijn onderhoudsvriendelijk karakter. Kunststof is duurder dan hout, dat vroeger veel als gevelbescherming werd gebruikt.

Zijn levensduur speelt eveneens is het voordeel van kunststof. Om zo lang mogelijk van zo’n gevelbescherming uit kunststof te genieten, is een regelmatige onderhoudsbeurt noodzakelijk. Je hebt hier de keuze voor kunststof gevelplaten uit één stuk of in verschillende kleinere panelen. Kunststof gevelbekleding is niet alleen duurzaam en onderhoudsarm, het is ook uitstekend bestand tegen vocht, en verkrijgbaar in alle kleuren. Bedenk bij je kleurkeuze dat eens die gekozen ze niet meer kan gewijzigd worden. Je kan de kleur van sommige kunststof materialen wél veranderen, maar daar heb je een aangepaste primer voor nodig.

Houten bekleding met stijl

Een gevelbekleding in hout heeft vele nadelen. Hout is een ‘levend’ materiaal, sterk onderhevig aan de weersomstandigheden. Het geeft echter meer persoonlijkheid en uitstraling aan je woning. De laatste jaren worden steeds nieuwe houtsoorten voor de bekleding van je gevel ontdekt.

Deze zijn verkrijgbaar in alle trendy keuren. Een van deze nieuwe houtsoorten die voor gevelbekleding wordt gebruikt is red cedar, een bijzonder duurzame houtsoort die niet eens moet geschildert worden vanwege zijn vergrijzend karakter. Red cedar wordt meer en meer gebruikt en geeft je woning een trendy karakter.

Gevel zélf bekleden

 

Mits enkele basisvoorschriften in acht te nemen, moet je beslist geen handige Harry zijn om je gevel zelf te bekleden. Kies nooit voor materialen die uitsluitend voor binnen geschikt zijn. Die zijn wél goedkoper, maar zullen vlug verkleuren, krom en scheef trekken of gewoon loslaten. Belangrijk is zeker ook dat je veel gemaakte fouten zal vermijden:

  • Schilderen: kies je voor een houten gevelbekleding, zorg dan voor een goede beschermlaag met een hoogwaardig impregneermiddel.
  • Gevelbekleding: zorg er voor dat de gevelbekleding steeds contact heeft met de buitenlucht.
  • Vele materialen ‘leven’: hou voldoende rekening met het uitzetten en krimpen van het gekozen materiaal.Dat is niet alleen het geval voor hout, maar in mindere mate ook voor een kunststof bekleding.
  • Timmerwerk: zorg er voor dat je geveltimmerwerk ventilerend is, dat zal je later vele problemen besparen.TIbas bvba - Voor een professionele behandeling  van vochtproblemen in uw woningVochtbestrijding

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,