Winterbanden verhogen je veiligheid ook zonder sneeuw of ijzel

Voorlopig zijn winterbanden in ons land nog niet verplicht. Het is nochtans een goed idee om reeds in de herfst winterbanden te laten monteren. Van zodra de buitentemperatuur onder de zeven graden zakt doe je er immers al heel wat voordeel mee, zeker op het vlak van je veiligheid. Over winterbanden bestaan nochtans vele misverstanden. In tegenstelling met wat vele automobilisten denken, zijn ze ook nuttig zonder sneeuw of ijzel. En als gevolg van de toenemende belangstelling voor winterbanden valt hun prijs best mee. Die is zelfs nauwelijks hoger dan de klassieke zomerbanden. Op wat moet je letten bij de aankoop van winterbanden

Winterbanden bieden je niet alleen extra veiligheid op besneeuwde wegen. Vanaf het moment dat de temperatuur onder de 7 graden zakt bewijzen ze hun nut

Steeds meer landen verplichten het gebruik van winterbanden. Voortaan zijn ze ook in Luxemburg verplicht en ook bij ons zal die verplichting niet lang meer uitblijven. Nog teveel automobilisten denken aan winterbanden wanneer koning winter zich écht laat gelden met sneeuw en ijs. Dan is het meestal te laat omdat er dan geen winterbanden meer verkrijgbaar zijn.

Rubber wordt harder

Met winterbanden doe je reeds in de herfst je voordeel. Zeker vanaf het moment dat de buitentemperatuur onder de zeven graden zakt. Dan wordt het rubber van je zomerbanden harder. Deze hebben bij lagere temperaturen veel minder grip op de weg. Dat heeft een slechtere wegligging en een langere remafstand tot gevolg. Bij een gemiddelde snelheid van zestig kilometer per uur is de remafstand met zomerbanden maar liefst zeven meter langer in vergelijking met winterbanden.

Voor een optimale wegligging

Het verschil tussen klassieke zomer- en winterbanden ligt hem hoofdzakelijk in de samenstelling van het rubber dat bij winterbanden ook bij een temperatuur lager dan zeven graden perfect soepel blijft en een optimale wegligging garandeert. Dat maakt vooral op een nat wegdek een hemels groot verschil. Men berekende dat je met winterbanden en bij een snelheid van tachtig kilometer per uur zeventig meter nodig hebt om tot stilstand te komen, of maar liefst veertig  meter minder dan in een vergelijkbare situatie met zomerbanden. Winterbanden maken niet alleen het verschil op het vlak van je remafstand. Ze  zorgen ook voor extra baanvastheid bij bochtenwerk. Bij het wegrijden heb je ook meer grip of trekkracht. Winterbanden zijn uitgerust met fijnere lamellen en hebben een dieper profiel, hetgeen je risico op aquaplanning gevoelig verkleint. Door dat dieper bandenprofiel worden sneeuw en ijs beter en versneld afgevoerd, en dat zorgt uiteraard voor meer veiligheid.

Winterbanden hebben niet alleen een andere rubbersamenstelling. Ze hebben ook een dieper profiel, hetgeen je wegligging sterk verbeterd

Geen hogere snelheden

Over het gebruik van winterbanden bestaan nog vele misverstanden. Zo kun je er zeker niet vlugger mee rijden zoals velen beweren. Winterbanden zorgen wel voor een betere wegligging maar de regel bij herfst- en winterweer geldt ook voor het rijden met winterbanden: verdubbel je afstand en pas je snelheid aan zodat je tijdig kan reageren bij plotse hindernissen.

Winterbanden slijtvast

Tot voor enkele jaren waren winterbanden minder slijtvast dan zomerbanden, maar daar werd ondertussen aan verholpen. Met winterbanden mag je uiteraard niet rijden tijdens de lente, en zeker niet in de zomermaanden. Door de grotere hitte gaan ze dan wél vlugger verslijten. Half maart mag je winterbanden weer opbergen en vervangen door klassieke zomerbanden.

Winterbanden zijn niet veel duurder

Vele consumenten zijn er nog altijd van ten onrechte van overtuigd dat winterbanden nog steeds handenvol geld kosten. Ze kosten nauwelijks meer dan zomerbanden.

Winterbanden zijn nauwelijks duurder dan zomerbanden, maar zorgen wél voor meer veiligheid

Daarbij moet je ook rekening houden dat je met winterbanden veel minder kilometers af legt zodat ze ook veel langer meegaan dan zomerbanden. Je mag ook niet vergeten dat je verbruik met winterbanden daalt. Alleen het wisselen van zomer- en winterbanden kost geld. Daarvoor mag je rekenen op een jaarlijkse kost van zo’n 100 euro.

Winterbanden verplicht

Is bij ons het gebruik van winterbanden voorlopig niet verplicht, dan is dat in de meeste Europese landen wél het geval:

  • Luxemburg, Duitsland en Frankrijk: hier moet je auto uitgerust zijn met banden die aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Hier zijn winterbanden enkel verplicht bij sneeuw, smeltende sneeuw en/of  ijzel.
  • Zwitserland, Oostenrijk en Scandinavische landen: winterbanden verplicht tijdens de winter
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,