Winterbanden in Duitsland verplicht

Ben jij één van de velen die de komende wintermaanden op wintervakantie richting Duitsland trekken? Dan  wordt het nu de hoogste tijd om aan je winterbanden te denken. Het gebruik van wintgerbanden is in  de meeste regio’s van Duitsland niet alleen noodzakelijk voor je veiligheid om de winterse wegen, ze zijn daar immers ook wettelijk verplicht. Sla je deze goede raad in de wind, dan loop je gevaar op een boete. De Duitse overheid verbond inderdaad een boete aan  het rijden zonder winterbanden omdat er tijdens de wintermaanden opvallend meer ongevallen werden genoteerd.  Met wat moet je rekening houden tijdens de rit naar je Duitse vakantiebestemming om zonder ongevallen en boetes, toch veilig ter bestemming te geraken?

De Duitse overheid lacht er niet mee. Eind vorig jaar besloot men het rijden met ongeschikte banden in winterse rijomstandigheden te verdubbelen. Met deze maatregel wilde men in de eerste plaats de veiligheid van de (buitenlandse) weggebruikers zoveel mogelijk te garanderen. Dat was het logische gevolg van de vaststelling dat er gedurende de voorbije winters niet alleen opvallend meer ongevallen gebeurden, maar dat daar ook steeds meer en meer ernstig gewonden en dodelijke slachtoffers vielen te noteren.

Winterbanden verplicht

Het is in Duitsland nu al enige tijd verplicht om bij winterse rijomstandigheden winterbanden te gebruiken. Met deze maatregel wil de Duitse overheid de veiligheid van de (buitenlandse) weggebruikers op gladde en ondergesneeuwde wegen zoveel als mogelijk garanderen. Blijkbaar was het verplicht rijden met winterbanden niet voldoende. Ondanks deze maatregel, bleef het aantal ongevallen met gewonden en dodelijke slachtoffers fors stijgen.  Wie voortaan rondrijd met banden uit het verkeerde soort rubber, kan zich in Duitsland aan een boete van veertig euro verwachten. Rij je er met compleet verkeerde banden, dan loopt de boete op tot tachtig euro. De Duitse wegpolitie ziet er tijdens de wintermaanden, en zeker bij besneeuwde en gladde wegen, vooral op de autosnelwegen en in de wintersportgebieden nauwlettend op het gebruik van de juiste winterbanden toe.

Wat verstaat men onder de juiste winterband?

Wat verstaat men in Duitsland onder het rijden met de juiste winterbanden? Dankzij de zachtere soort rubber van winterbanden heb je meer grip op een glad wegdek, waardoor je weglegging ook verbeterd. Daarbij worden water en dus ook sneeuw en ijs versneld afgevoerd. Winterbanden zijn doeltreffend vanaf het ogenblik dat de buitentemperatuur onder de zeven graden zakt. Het rubber van zomerbanden wordt dan hard en stug, waardoor ze hun grip op het winterse wegen verliezen, waardoor je veiligheid in gevaar komt.  De minimum profieldiepte van winterbanden bedraagt in Duitsland vier millimeter. Hebben je winterbanden een kleinere profieldiepte, dan riskeer je er eveneens een boete.

Rijden met modder en sneeuw banden (MS)

Ondanks de strenge winters van de laatste jaren met constant lage temperaturen , sneeuw en ijs is, het gebruik van winterbanden zowel in Nederland als in België niet verplicht. Onze overheid denkt er niet aan dat in de toekomst ook te doen. Toch is het ook in ons land nuttig om tijdens de wintermaanden ook in België met winterbanden te rijden. Volgens onze overheid tellen we gemiddeld te weinig sneeuwdagen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt echter onder de zeven graden, en dat is precies het moment waarop winterbanden nuttig zijn. Na Nederland gebruiken nu ook Belgische automobilisten meer en meer autobanden die aangepast zijn aan modder en sneeuw, de zogenomede MS autobanden. Sommige MS banden kan je in Duitsland als winterband gebruiken, op voorwaarde dat ze sneeuwklokjes en bergtoppen als embleem hebben.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,