Winkel op het web: zo start je een eigen webshop

Wil je meer dan een zakcentje verdienen op het internet, dan is het opetten van je eigen webwinkel het meest voor de hand liggend. Bij het opzetten van zo’n eigen webwikel komt veel meer kijken dan gedacht. Op wat moet je dan letten om je eigen webwinkel te beginnen en succesvol uit te bouwen?

Je eigen webshop online plaatsen en uitbouwen vraagt niet alleen een belangrijke investering, maar zeker even veel geduld…

Een eigen winkel of boetiek open je niet in een handomdraai, daar is veel denkwerk en voorbereiding voor nodig. Dat is eveneens het geval met een webwinkel. Zo een webshop vergt heel wat denkwerk, voorbereiding en vooral… doorzettingsvermogen. Bezoekers moeten je webshop vinden voor ze ook bestellingen kunnen plaatsen. Welke producten wens je te verkopen? De meeste ideeën voor een startende webshop behoren meestal tot markten met veel concurrentie zoals dames- heren- en kinderkleding. Ook hier kun je scoren, maar de meeste bezoekers komen vlugger in sectoren met minder concurrentie. Bedenk dat er in markten met grote concurrentie ook veel vraag naar deze producten of diensten bestaat.

Wat wil je verkopen

Wat wil je met je webshop verkopen? Verkoop producten en/of diensten die je interesseren en waar je zoveel mogelijk van af weet. Kies bij voorkeur een nichemarkt of productgroep. Is weinig of geen vraag de producten die je wil verkopen, dan zul je niet veel verkopen.

Selecteren producten

Zoek een nichemarkt met producten die je een relatief hoge winstmargeopleveren. Verkoop je producten met een winstmarge van pakweg 150 euro, dan volstaat het dagelijks slechts één product te verkopen om zelfs tijdens de opstartperiode van je webwinkel te kunnen leven. Hoe lager je winstmarge, hoe meer je moet verkopen, hoe groter je handling, opslag en je onkosten. Je zal dan opslagruimten moeten huren en wellicht personeel aanwerven.

Webshops zijn er in alle sectoren…

Leveranciers zoeken

Eens deze eerste belangrijke knopen doorgehakt, begint je zoektocht  naar de meest geschikte leverancier(s). Ga je zelf voorraden aanleggen en beheren of wil je de producten door je leverancier laten thuis bezorgen. Producten verkopen zonder je die ook écht in voorraad hebt, noemt men in het vakjargon dropshipping. Kies je voor deze laatste verkoopsmethode, breng ook dan zo vlug mogelijk een band tot stand met je koper. Dat doe je door je logo voor iedereen zichtbaar aan te brengen. Om aan dropshipping te doen, moet je niet eens over een webshop beschikken. Je kan dan je producten aanbieden via gespecialiseerde websites als Marktplaats, speurders of ebay.

Alles uitbesteden

Het volledig uitbesteden van je webshop, gaande van het aanleggen en beheren van voorraden, tot orderpicking en thuisbezorging door een zogenoemd E- fullfilment bedrijf is voor een startende webshop zéker het overwegen waard. Je maakt dan gebruik van de know how en ervaring van deze bedrijven waardoor je de onkosten tot een strikt minimum kan beperken.

Extra tips van de webspecialist:

Een goede webshop moet aan heel wat bijkomende eisen voldoen:

Eens de eerste hindernissen genomen, is promotie erg belangrijk

  • Uitstraling: een goede webshop moet in de eerste plaats vertrouwen uitstralen. Dat doe je door het plaatsen van reviews op onafhankelijke websites.
  • Betalingsmethoden: verhoog de gebruiksvriendelijkheid van je webshop door alle gangbare betaalmethoden aan te bieden.

 

  • Keurmerk: sluit zeker aan bij een of ander keurmerk zoals Thuiswinkel, dat garandeert meestal veilig shoppen met een goede prijs/kwaliteitsverhouding.
  • Gebruiksvriendelijke webshop: werkt drempelverlagend.
  • Informatie: zorg voor duidelijke productinfo met kwalitatieve foto’s en content. Dit laatste wordt nog té veel vergeten.
  • Techniek en content: optimaliseren zodat je webshop door zoekmachines wordt gevonden.
  • Service: maakt in vele gevallen het verschil.
  • Promotie:eens dit alles gerealiseerd begint pas het beheer en de uitbouw van je webshop. Promotie is dan het belangrijkste. Dan zijn Google, Google Adwords, affiliate netwerken, partnerships enz levensbelangrijk.

 

/lt;/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,