Wijn: Zo kies je de juiste wijn bij het juiste gerecht

Wij zijn niet alleen fervente bierdrinkers. Een wijntje maar nu ook meer en meer cava en champagne gaan er ook wel vlotjes in. In het vooruitzicht van de feestdagen gaan we dan ook massaal op zoek naar de meest geschikte wijn voor bij ons feestmenu. En dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Welke wijn serveer je bij voor-, hoofd- en nagerecht en wat wordt het als afzakkertje? Is het inderdaad zo dat je bij rood vlees bij voorkeur een rode wijn serveert en witte wijn bij vis? Veel hangt uiteraard af van je persoonlijke smaak, maar zeker ook op de manier waarop je de verschillende gerechten klaar maakte. Die bereidingswijze is wellicht nog van groter belang dan de smaak van je hoofdgerecht. En dan hadden we het niet eens over de begeleidende sauzen. Die spelen eveneens een belangrijke rol bij de keuze van de juiste (feest)wijnen.

Door de verscheidenheid aan wijnen zowel op het vlak van kwaliteit als herkomst, is het kiezen van de juiste wijn bij het juiste gerecht verre van gemakkelijk

Vooral de laatste jaren werd op het gebied van wijnconsumptie toch wel een opmerkelijke evolutie vastgesteld. Zo slagen we met zijn allen steeds meer en meer bubbels achterover. Vorig jaar bijna veertig (40) miljoen flessen. De Spaanse cava wordt met een jaarlijks verbruik dat varieert tussen de vijftien en twintig miljoen flessen ook bij ons wel erg populair. Champagne is goed voor zo’n tien miljoen flessen en daarna volgen de Franse Crémant, de Italiaanse proseco en de sprankelende feestwijnen uit Australië en Chili.

Ingrediënten

Bij de keuze van de meest geschikte wijn bij je feestgerechten speelt persoonlijke voorkeur in principe een ondergeschikte rol. Het zijn in hoofdzaak de ingrediënten die de keuze van je wijn bepalen.

 • Enkele tips van de wijnkenner:

 • Bij frisse en zurige ingrediënten: kies je bij voorkeur voor fruitige wijnen.
 • Sterke zure ingrediënten: droge wijnen.
 • Bij zware en hartige gerechten: zuur/zoete wijnen
 • Bij bittere gerechten: horen zoete wijnen.
 • Bij pikante gerechten: horen frisse zoet- zure wijnen.

Cava steekt champagne naar de kroon, zeker als feestwijn

Basisprincipes bij het kiezen van de juiste wijn:

 • Kies steeds voor wijnen van hoge kwaliteit, zeker wanneer je ook kwalitatief hoogstaande ingrediënten gebruikt.
 • Lichte wijnen horen zeker niet thuis bij zware gerechten.
 • Hou er bij je keuze van de meest geschikte wijnen rekening mee dat zuur en alcohol het vet van de gerechten neutraliseren.
 • Kruidige wijnen passen perfect bij pittige gerechten.
 • Bij de keuze van je wijnen heeft smaak voorrang op bijvoorbeeld kleur.
 • Kies voor streekwijnen bij gerechten uit dezelfde regio.

Persoonlijke voorkeur

Wanneer je met dit advies rekening houdt kan je de keuze van de meest geschikte feestwijnen laten afhangen van jouw voorkeur en persoonlijke smaak. Niettemin moet je ook dan nog met enkele belangrijke raadgevingen van wijnspecialisten rekening houden om de beste combinatie voor iedere gelegenheid te vinden:

Frisse bubbels doen het uitstekend bij het aperitief

 • Aperitief: is in de eerste plaats bedoeld om de eetlust en het appetijt van je gasten aan te wakkeren. Met het aperitief moeten ze zin krijgen om hun voeten onder tafdel te schuiven. Friszure bubbels “extra brut” of “brut” zijn daarbij aanraders. Ga je voor een champagne, kies dan voor “Blanc de blanc”. Ook longdrinks of lichte cocktails zijn geschikt als aperitief.
 • Maaltijd: kies bij de belangrijkste maaltijd best voor krachtige, al wat oudere bubbelwijnen. Belegen bubbelwijnen zijn voller, en dus niet voor iedereen geschikt. Combineer je het hoofdgerecht door champagne, kies dan een champagne waarvan het oogstjaar op zijn etiket staat vermeld. Schenk deze bubbels iets maximum twee graden warmer dan de bubbels die je bij het aperitief serveerde.
 • Roséwijnen: Rosé-wijnen doen het de jongste jaren steeds beter, zowel als aperitief als bij het hoofdgerecht. Deze roséwijnen geven aan je maaltijd beslist een extra feestelijk tintje. Rosé bubbels zijn de geschikte partner bij gerookte zalm of als begeleider van ons dessert op basis van rood fruit.

Frisse roséwijnen begeleiden perfect zowel het voorgerecht als de hoofdschotel

 • Na de maaltijd: wijnen voor na de maaltijd behoren tot de “demi-sec” of “doux” types. Deze doen het ook uitstekend bij een stuk gebak, bij een ijsstronk of gewoon als afzakkertje.
 • Kaasfondue: vraagteen wit wijntje, bij voorkeur een uit de Savoie. Ook pinot gris uit de Elzas en Italië of een goede, droge riesling, zijn perfecte begeleiders van kaasfondue of raclette.
 • Vleesfondue:rode, krachtige wijn, voelt zich thuis bij vleesfondue. Vooral de op eik gelagerde wijnen zijn een waar genot. Jonge Medoc wijnen, of een goed gerijpte Spaanse of Italiaanse wijn zijn hier eveneens sterk aan te bevelen.

Eén gouden raad bij het kiezen van de meest geschikte wijn: hou het ondanks het steeds groter wordende aanbod zo eenvoudig mogelijk. Gode wijn moet niet persé duur zijn

 • Gourmet: een bijzonder moeilijke keuze omdat je bij gourmet met de meest uiteenlopende vleessmaken, sausjes en slaatjes krijgt te maken. Hou het jong, fruitig én kruidig.
 • Hou het eenvoudig: welke wijn je ook kiest, hou het eenvoudig, en zo jong mogelijk, goed fruitig met een flinke dosis zuur. De meeste feestgerechten zijn immers zo ontzettend rijk aan smaken, dat wijn een volledig andere functie krijgt.
  • Zoek een wijntje dat voor de nodige verfrissing zorgt en onze mond “proper” houdt, een wijn met een flinke dosis zuren. Zij bezorgen je zeker geen opgeblazen gevoel. Goede feestwijn moet niet noodzakelijk duur zijn. Een landwijn is meestal zelfs een betere keuze dan een prestigieuze “Grand-Cru”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,