Welke tewerkstellingskansen voor opleiding voedingsdeskundige?

Je intresseert je al langer voor alles wat met gezonde voeding te maken heeft, en nu nam je een definitieve beslissing. Je kiest voluit voor een opleiding als voedingsdeskundige. Je wil je dan ook zo goed mogelijk informeren over deze gezonde studierichting. Wat betekent zo een opleiding  voedingsdeskundige, wat zijn de verschillende studiemogelijkheden en hoe zien de toekomstige tewerkstellingskansen van een voedingsdeskundige er nu uit?

Wie denkt dat voedinsgsdeskundigen alleen bij zieke mensen worden ingeschakeld, heeft een verkeerd beeld over de hedendaagse voedingsdeskundige. Een voedingsdeskundige komt inderdaad zowel bij zieke als gezonde mensen aan de bak.

Dieetvoorschrift vertalen in gezonde menu’s

Wat is nu precies de taak van iemand die een opleiding voedseldeskundige succesvol afrondde? Een voedingsdeskundige is in de eerste plaats iemand die advies verstrekt over de samenstelling van een gezonde,  hygiënische en evenwichtinge voeding, en schenkt daarbij ook heel wat aandacht aan de voedselbereiding. Voedingsdeskundigen vertalen het specifieke dieetvoorschrift van de dokter in aangepaste voedingsmiddelen, allerlei recepten  en dagdagelijkse menu’s.Voedingsdeskundigen begeleiden patiënten die, om gezondsheidsredenen, een aangepast dieet volgen. Hij/zij werkt zowel als zelfstandige als in vast dienstverband, en dit meestal in nauwe samenwerking met medici, paramedici en andere gezondheidsmederwerkers. Voedingsdeskundigen beschikken lang niet uitsluitend over een grondige theoretische kennis. Ze beschikken eveneens over een uitgebreide practische ervaring.

Kwaliteiten van een voedingsdeskundige

Wie een opleiding voedsingsdeskundige tot een goed einde wil brengen, moet uiteraard over enkele welbepaalde kwaliteiten beschikken. Voedingsdeskundigen hebben in de eerste plaats zin voor verantwoordelijkheid, zijn communicatief erg sterk, kunnen zowel zelfstandig als in ploegverband werken, en zijn ook kritisch ingesteld.

Wat omvat een opleiding voedingsdeskundige?

Wie het uiteindelijk tot voedingsdeskundige wil schoppen, moet uiteraard weten wat hem/haar te wachten staat. De opleiding voedingsdeskundige omvat zowel een theoritische als een praktische opleiding én een uitgebreide klinische vorming. In het eerste jaar van jouw opleiding verwerf je hoofdzakelijk wetenschappelijke kennis. Anatomie, microbiologie, levensmiddelenleer en scheikunde zijn  de basis van de opleiding voedingsdeskundige. Tijdens het tweede jaar wordt vooral aandacht besteedt aan praktrijkgerichte vakken als voedings- en dieetleer, voedingswarenanalyse, voedingsvoorlichting en experimentele voedingsanalyse. Stages én een eindwerk zijn de ruggeraad zijn het sluitstuk van deze drie jaar durende opleiding. Er worden ook stages in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, dienstencentra en bij privé- diëtisten georganiseerd.

Ruime tewerkstellingsmogelijkheden

Wie zijn opleiding voedingsdeskundige succesvol beïndigde, kan dus zowel als zelfstandige als  in vast dienstverband aan de slag. Op klinisch vlak worden ze tewerkgesteld als ziekenhuis- en/of polyklinische diëtiste, in gemeenschapsrestaurants als cateringsbedrijven, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuzien en op preventief vlak bij organisaties als de Belgische Cardiologische Liga, thuisverpleging, Kind en Gezin, medisch schooltoezicht, gezondheidsvoorlichting en – opvieding,  bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen, in de voedingsindustrie, bij wetenschappelijk onderzoek en in dieetwinkels.

  • Studiemogelijkheden:  studeren voor voedingsdeskundige kan aan alle hogescholen.

     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,