Welke invloed heeft cola drinken op je gezondheid

Cola is bijzonder  populair, zowel bij jong als oud. Voedingsdeskundigen waarschuwden nochtans al meermaals voor de negatieve invloed van cola op onze gezondheid. Recente wetenschappelijke onderzoeken onderstreepten deze bezorgdhei.  Cola heeft zijn slechte reputatie zeker niet gestolen en is niet meteen de gezondste drank. Deze frisdrank bevat allerlei schadelijke bestanddelen, waaronder cafeïne de meest bekende. Velen grijpen daarom naar de light versie, maar deze is even ongezond. Wat is nu precies de invloed van cola drinken op je gezondheid? 

 

Door de aanwezigheid van grote hoeveelheden fosforzuur, veroorzaakt Cola broze botten, botontkalking en uiteindelijk osteoporose, en dit zowel bij mannen als vrouwen. Het drinken van enkele glazen cola per dag is reeds voldoende om de nadelige gevolgen van cola voor je gezondheid aan den lijve te ondervinden en je botdichtheid ernstig aan te tasten. Op die manier loop je vlugger  botbreuken op. Colaproducenten zijn van oordeel dat dit komt omdat coladrinkers te weinig melk gebruiken, maar dat spreken de onderzoekers formeel tegen.

Fosforzuur verantwoordelijk

 

Volgens wetenschappers is de aanwezigheid van fosforzuur in cola de grote boosdoener. Cola bevat hoge concentraties fosforzuur dat  cola zo’n hoge zuurtegraad geeft. Dat fosforzuur wordt zoveel mogelijk verborgen door een extreem hoge dosis suiker. Fosforzuur bezit de eigenschap zich gemakkelijk te binden met het aanwezige calcium in je spijsverteringskanaal. Door dit proces neemt je beendergestel veel te weing kalk op. Hoe lager de dosis calcium in je bloed, hoe brozer je botten en hoe groter je risico op osteoporose.

 

Cafeïne zorgt voor hogere hartslag

 

Cafeïne, naast suiker een van de belangrijkste ingrediënten van cola,  stimuleert niet alleen je zenuwstelsel, maar ook je hartslag en ademhaling, en heeft een negatieve invloed op voor je stofwisseling. Bij regelmatig gebruik is cafeïne zelfs verslavend. Stoppen met cola drinken veroorzaakt ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn en lage bloeddruk. In ernstige gevallen kunnen de ontwenningsverschijnselen maanden duren vooraleer je er van verlost bent. Het volgen van een koolhydraatarm dieet vermindert deze ontwenningsverschijnselen en geeft je eindelijk weer tot rust.

ADHD en cola

 

Cola maakt kinderen hyperactief en  ligt op wat langere termijn mee aan de basis van adhd. En minstens even belangrijk: light cola is even ongezond. De hoge dosis suiker in cola werkt stimulerend bij sommige kinderen die kampen met de vervelende symptomen van adhd, waardoor zij nog drukker reageren.

Zoetstoffen en bewaarmiddelen

 

In de light cola werd suiker vervangen door kunstmatige zoekstoffen als aspartaam, en wordt er ook het conserveringsmiddel E211 aan toegevoegd. Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor deze stof, en worden er… hyperactief van. Dit kan op termijn zelfs adhd veroorzaken, maar lang niet alle kinderen reageren op dezelfde manier.

Cola ook positief

 

Cola helpt bij depressies, astma, een moeilijke ademhaling en bij hoofdpijn. Afhankelijk van hoe kinderen zich voelen, veroorzaakt cafeïne een stimulerende of een ontspannende werking. Een rustig kind kan na het drinken van cola over- actief reageren. Hoe meer cola het kind dan drinkt… hoe rustiger het dan wordt.

Cola zonder cafeïne 

 

Er bestaat nu ook kindercola zonder cafeïne, kunstmatige kleur- en bewaarstoffen en weinig of geen suiker. Dit laatste werd vervangen door de aspartaam, een al even omstreden stof.  Na enige tijd wordt aspartaam afgebroken, hetgeen op langere termijn verantwoordelijk kan zijn voor darmkanker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,