Wat zijn de goedkoopste manieren om je huis te verwarmen?

De verwarming van onze woning neemt een groot deel van ons energiebudget voor zijn rekening. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar de manieren om onze woning doeltreffend en goedkoop te verwarmen. Wat zijn de verschillende soorten verwarming, en wat is de goedkoopste verwarming voor je woning, en w?

houtkachels

Duurzame manieren om je woning degelijk te verwarmen liggen niet zomaar voor het grijpen. Er komen wel meer mogelijkheden, maar deze moeten in de meeste gevallen nog steeds met de klassieke verwarmingsmethoden gecombineerd worden om je woning degelijk te verwarmen. Toch wordt er de laatste jaren steeds meer gekozen voor hout, zonnecollectoren en voor systemen met een combinatie van een lucht- en waterpomp om onze woningen efficiënt te verwarmen.

Zo wordt een combinatie van een houtkachel met de centrale verwarming steeds populairder. Met deze manier kun je je woning niet alleen gemakkelijk, maar ook goedkoop verwarmen.

Houtkachels winnen veld

De laatste jaren winnen deze houtkachels dan ook meer en meer veld. Ook hier stond de technische vooruitgang niet stil. De recentste houtkachels worden slimmer,  en kunnen meer en meer. Zo worden de meeste houtkachels uitgerust met een gebruiksvriendelijke afstandsbediening. Daardoor werd de verbranding met houtkachels heel wat efficiënter. De laatste nieuwe houtkachels geven zelfs een signaal op het moment dat ze moeten bijgevuld worden. Houtkachels worden vooral gebruikt als bijverwarming, en zijn ook stukken milieuvriendelijker dan enkele jaren geleden. Dankzij hun drie verbrandingsfases wordt de uitstoot van fijn stof nu tot een strikt minimum beperk.

Geluidsarme pellet kachels

pelletkachelluchtventilatie

Een andere manier van je woning verwarmen die meer en meer opgang maak zijn pellet kachels. Ook deze ondergingen de laatste jaren een opmerkelijke technische vooruitgang. Deze pellet kachels verwarmen je woning door het verbranden van geperste houtkorrels of pellets. Dat zorgt voor een verrassend hoog rendement. De aanvoer van pellets kan perfect worden afgestemd op de noodzakelijke warmte om je woning te verwarmen. Belangrijk voordeel van deze pelletkachels is ongetwijfeld dat ze dag en nacht kunnen branden zonder te moeten bijgevuld worden met pellets. Pellet kachels kunnen zelfs geïnstalleerd worden in woningen die zelfs over geen rookafvoer beschikken. Hun rookgassen worden immers via een geruisloze ventilator afgevoerd. De nieuwste modellen pellet kachels passen hun verbruik aan de omgevingstemperatuur aan. Via een digitaal aanraakscherm ben je zelfs in staat om maar liefst zeven verschillende temperaturen te programmeren in een tijdspanne van 24 uur.

Gashaarden van de jongste generatie zijn zuiniger én realistischer

Gashaarden van de jongste generatie zijn zuiniger én realistischer

Zuinige gashaarden

Gashaarden met zichtbare vlammen doen het bij ons nog altijd uitstekend. Velen beschouwen verwarmingstoestellen met zichtbare vlammen nog steeds als de meest gezellige manier om hun woning te verwarmen. Ze combineren daarbij het gebruiksgemak van gasverwarming met het uitzicht van een open haard. Voor écht mooie vlammen moest tot voor kort de gastoevoer steeds hoger worden gezet. De meest recente gashaarden zijn nu ook in staat levendige vlammen met een laag verbruik te combineren, zelfs in een zuinige in eco- stand.

Verwarmen met zonnecollectoren

We verwarmen onze woning ook meer en meer via zonnecollectoren. In plaats van de meer bekende zonnecellen, wordt hier dus gebruik gemaakt van zonnecollectoren. Voordeel hiervan is dat je deze zonnecollectoren gemakkelijk zelf kunt plaatsen. Belangrijkste nadeel van verwarmen met zonnecollectoren is ongetwijfeld dat wanneer je boiler volledig gevuld is met warm water en je huis voldoende is verwarmd, die extra warmte niet kan gebruikt worden. Dat in tegenstelling met zonnecellen, waarbij het teveel aan energie aan de energiemaatschappij kan verkocht worden.hoewaarluchtwarmtepomp

Verwarmen met combinatie Lucht-, water- en warmtepomp

Een van de meest recente ontwikkelingen op het vlak van energiezuinig verwarmen is je woning verwarmen met een combinatie van een luchtpomp en een waterpomp met een warmtepomp. Bijzonder aan deze recent ontwikkelde warmtepomp, is ongetwijfeld de werking van zijn buiteneenheid. Die zorgt er immers voor dat het rendement van deze warmtepomp uitzonderlijk hoog is, in vergelijking met de al bestaande types warmtepompen. Om dit bijzonder hoge rendement te realiseren, combineert deze nieuwe warmtepomp de talrijke voordelen van de bodem en water-warmtepomp, met de sterkste troeven van de lucht en water- warmtepomp. Een warmtepomp haalt zijn energie uit de aardbodem, het grondwater of uit de omgevingslucht. Het gaat hier dus om twee verschillende systemen, elk met hun voor- en hun nadelen. De installatiekosten bij een lucht en water- warmtepomp liggen duidelijk lager dan bij een bodem- en water- warmtepomp. Bij de installatie van een warmtepomp met een combinatie van lucht en water, zijn immers geen tijdrovende en dus dure boringen en grondwerken noodzakelijk. Zo een lucht en water- warmtepomp heeft echter een kleiner rendement dan een bodem en water- warmtepomp. Deze laatste is op dit vlak dus meer efficiënt. Terwijl zowel de bodem als het grondwater het hele jaar door een constante temperatuur hebben en dus steeds renderen, is de buitenlucht in de winter ijskoud en dat is nu net de periode waarin we de meeste warmte nodig hebben.

Beste-verwarmingofferte

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,