Wat zijn de beste materialen voor je keuken?

De keuken is ongetwijfeld één van de belangrijkste en meest gebruikte plaatsen van je woning. Het kiezen van de juiste materialen is dan ook erg belangrijk voor de levensduur van je keuken. Duurzame materialen bepalen ook het design van je keuken, het oog wil immers ook wat. Kies je voor een trendy keuken uit kunststof of heb je een voorkeur voor een meer klassieke keuken in hout? Die keuze hangt niet alleen af van je persoonlijke smaak. Het beschikbare budget is een belangrijke factor. Er zijn echter materialen voor ieders budget en dat maakt kiezen er zeker niet gemakkelijker op. Waar moet je op letten bij de keuze van het meest geschikte materiaal voor je nieuwe keuken?

Massief hout is een duurzaam materiaal dat warmte en gezelligheid geeft aan je keuken

Massief hout is een duurzaam materiaal dat warmte en gezelligheid geeft aan iedere keuken

De meest trendy keukens uit allerlei soorten kunststof werden de laatste jaren populairder, maar keukens uit hout blijven de absolute topper in keukenland. Niet verwonderlijk. Hout geeft een warme en persoonlijke uitstraling aan je keuken en past bij elk interieur.

Vele soorten hout

Je begrijpt wellicht dat er tussen deze vele houtsoorten veel verschil in kwaliteit én prijzen bestaat. Hout is een van de meest duurzame materialen voor je keuken. Kras- en vlekgevoeligheid hangt minder van het gekozen materiaal af. Hoe beter de kwaliteit van de beschermlaag hoe beter je keuken is beschermd tegen vlekken en beschadiging door krassen. Zijn er kleine kinderen in huis dan kies je best houten fronten voor je nieuwe keuken. Vingerafdrukken zijn immers nauwelijks zichtbaar op hout. Daar waar tot voor enkele jaren vooral massief hout werd gebruikt voor het vervaardigen van keukens, zijn er tal van nieuwe houtsoorten met vergelijkbare voordelen maar flink goedkoper dan massief hout.
 • De meest gebruikte houtsoorten in de keuken zijn: eik, beuk, kerselaar en esdoorn

Keukens uit spaanplaat of MDF

Hou je van de gezelligheid van hout maar niet van de look van een massief houten keuken? Dan is een keuken uit spaanplaat of een keuken uit MDF platen met een afwerking in hout wellicht iets voor jou. Voor die afwerking gebruikt men meestal fineerhout. De prijs van je keuken in spaan- of MDF plaat zal heel wat voordeliger uitvallen dan die van een massief houten keuken .

Trendy keukens uit kunststof zijn heel wat prijselijker dan die uit massief hout

Trendy keukens uit kunststof zijn heel wat prijselijker dan die uit massief hout

 • MDF platen:  bestaan uit samengeperste houtvezels die met kunsthars lijm werden gebonden.
 • Spaanplaat: wordt gemaakt uit onder druk geperste houtspaanders gemengd met lijm. De stevigheid van spaanplaten hangt uiteraard af van de gebruikte houtsoort, maar over het zijn MDF- platen steviger.
 • Prijs: spaanplaat is veruit het voordeligst in prijs.

Afwerking spaan- of MDF plaat

Ook bij een keuken uit spaan- of MDF platen heb je een ruime keuze in de manier van afwerking:

 • Lakken: zowel MDF als spaanplaat worden vooral gebruikt als basismateriaal voor het vervaardigen van keukenkasten. Deze twee materialen zijn echter niet waterdicht, en dat is toch een groot nadeel in de keuken. Zorg voor een extra waterafstotende beschermlaag om dit probleem te voorkomen. Geef hierbij de voorkeur aan een  laklaag van goede kwaliteit. Die zo’n is krasvast en vochtbestendig. Je hebt daarbij de keuze tussen een matte laklaag of een uit hoogglans, deze laatste is vooral geschikt voor moderne interieurs.
 • Beschermlaag uit folie: je kan je keuken uit spaan- of MDF platen tegen vocht en krassen beschermen door ze met een speciale folie te bekleden. Om te voorkomen dat vocht door de naden kan sijpelen en zo je keuken zal aantasten, is het noodzakelijk deze laag folie naadloos aan te brengen.
De laatste jaren kiest men meer en meer voor keukens uit fineerhout

De laatste jaren kiest men meer en meer voor keukens uit fineerhout

 • Prijs: fronten met een beschermende laag uit folie zijn nauwelijks te onderscheiden van een gelakte beschermlaag, maar ze zijn wel stukken goedkoper.
 • Laminaat en melamine: je kan je keuken uit MDF- of spaanplaat ook laten afwerken met melamine of laminaat. Laminaat is meestal kras- en stootvast en is iets duurder dan melamine.
 • Fineerhout: is perfect geschikt voor het vervaardigen van je keuken. Fineerhout bestaat uit dunne vellen massief hout die op MDF- of spaanplaat worden bevestigd, en met een (massief) houten kader eromheen. Fineerhout is even stevig als massief hout en zelfs maatvaster. De natuurlijke werking van het fineerhout wordt hier immers voorkomen.
 • Fronten: keukenfronten bepalen niet alleen in belangrijke mate het uitzicht van je keuken, ze moeten ook tegen een stootje kunnen. Voor ieder budget bestaat hier wel een gepast materiaal.
 • Budget: stel voor de start van je zoektocht naar de meest geschikte keuken je budget vast en wijk daar om geen enkele reden van af.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,