Wat is goed brandhout?

De energieprijzen swingen nu al enige tijd de pan uit, en niets laat vermoeden dat daar binnen de kortste keren een einde zal komt. We gaan dan ook meer en meer op zoek naar alternatieve, lees goedkopere brandstoffen voor het efficiënt verwarmen van onze woning. Velen kiezen voor verwarming met hout, maar is dat eigenlijk wel de beste keuze? Er bestaan immers heel wat verschillende soorten brandhout en de kunst is die soort er uit te pikken die voor jou het meest geschikt is. Duur brandhout is in staat je woning langer te verwarmen, maar is het verschil met brandstoffen als mazout, aardgas en elektriciteit dan nog wel aantrekkelijk genoeg om voluit voor hout als huisbrandstof te gaan? Goedkopere houtsoorten, en die zijn er genoeg, branden dan weer veel minder lang. Het kiezen van de juiste soort brandhout is dan ook verre van gemakkelijk, maar hoe doen we dat dan?

Ga je op zoek naar de meest voordelige huisbrandstof, dan komen velen bij brandhout terecht. Maar is dat écht wel zo voordelig? En kies je voor het efficiënt én voordelig verwarmen van je woning voor zacht of hard hout? En wat maakt het verschil tussen brandhout van naald- of van loofbomen? Het kiezen van de juiste soort brandhout voor je woning lijkt een niemendalletje, maar dat is het lang niet. Maak je de verkeerde keuze, dan kost het je immers veel geld, en uiteindelijk wordt je woning nog niet efficiënt verwarmt.

Hard hout voor meer gezelligheid

Op het vlak van verwarmen is het verschil tussen hard en zacht hout nagenoeg verwaarloosbaar. Harde houtsoorten als palm- , pok- en brazielhout hebben zo goed als dezelfde thermische waarde dan naald- en dennenbomen die tot de zachte soorten behoren. Het grootste verschil tussen beiden zit hem in hun manier van verbranden. Harde houtsoorten zorgen voor mooie vlammen, en de asse blijft nog erg lang smeulen. Zacht hout daarentegen verbrandt veel sneller. Wie voor de gezelligste warmte kiest, kiest zoveel mogelijk voor harde houtsoorten.

Met welk type toestel verwarm je?

Je keuze tussen hard- en zachthout wordt sterk beïnvloed door het type van kachel dat je in huis hebt. Zo wint een accumulatie houtkachel sterk aan populariteit.  Zo’n accumulatie kachel moet slechts enkele uren per dag branden. Deze kachel slaagt zijn  warmte op, om die nadien constant af te geven. Voor zo’n accumulatie kachel volstaan dus zachte en goedkopere houtsoorten.

Hard hout voor klassieke houtkachels

Zachte en goedkopere houtsoorten zijn daarentegen ongeschikt voor klassieke houtkachels, die je geregeld met  brandhout moet bevoorraden. Kies je voor zacht hout, dan zal je daar veel meer voor nodig hebben, zodat het uiteindelijk meer zal kosten dan verwarmen met het duurdere hard hout.

Hout van loofbomen voor open haard

Een open haard stelt andere eisen aan brandhout dan houtkachels waar je in principe zowel hard- als zachthout kan gebruiken. Dat is niet het geval met je open haard, daarin gebruik je best hout van loofbomen. Hout van loofbomen geeft zijn gas veel gemakkelijker vrij naaldbomen, waardoor deze laatste houtsoort voor krachtige explosies kan zorgen. Dat resulteert in knetterende vlammen die gloeiende houtdeeltjes doen wegspringen. Dat kan eventueel zorgen voor brandvlekken in bijvoorbeeld vast tapijt en meubels.  Geef je toch de voorkeur aan hout van naaldbomen voor zijn gezellig geknetter, bescherm dan je interieur en eventuele voorbijgangers met een veiligheidsrooster of een speciaal daarvoor ontworpen glazen plaat. Hout van naaldbomen bevat ook veel meer hars. Hars zorgt geregeld voor een regen  van vonken en roetafzetting. Geef de voorkeur aan rustig brandend hout van beuk, esdoorn en van fruitbomen.

Hout van afbraakwerken ongeschikt

Hout afkomstig van afbraakwerken kun je beter niet als brandhout gebruiken. Behandeld hout kan immers kankerverwekkende dioxines en allerlei metaalverbindigen vrij geven.

Droog en luchtig bewaren

Brandhout vraagt in de eerste plaats een droge en goed verluchte bewaarplaats. Plaats je brandhout dus zéker nooit op een vochtige ondergrond. Is het voor jou onmogelijk je brandhout binnen te bewaren, dek je voorraad dan zorgvuldig af, en plaats de stapel op een winderige plaats, zodat je brandhout kan ‘ademen’.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,