Wat is een Shisha Pen en wat is het verschil met een e- sigaret?

De gewone sigaret, een elektronische sigaret of e- sigaret een shisha pen of een waterpijp. Rokers hebben keuze genoeg om van hun rookverslaving af te geraken. Maar zijn deze alternatieven dan zoveel gezonder dan de klassieke sigaret? Wat is een sisha pen en wat is het verschil met een elektronische sigaret?

De sisha pen is populair bij alle leeftijden en zowel bij mannen als vrouwen

De sisha pen is populair bij alle leeftijden en zowel bij mannen als vrouwen

Een shisha pen is een kleine elektronische waterpijp in de vorm van een sigaret die een gearomatiseerde vloeistof verdampt. Daardoor is de shisha pen altijd gebruiksklaar, maar deze elektronische waterpijp heeft nog voordelen. De vloeistof die wordt  verdampt bevat geen teer, koolmonoxide of andere giftige stoffen, dus ook geen nicotine.

Werking shisha pen

In een shisha pen wordt een vloeistof verwarmd tot deze verdampt. Omdat deze vloeistof vrij is van schadelijke stoffen gaat het hier dus om een veilige damp zonder giftige bestanddelen. Dat is een belangrijk verschil met de elektronische sigaret die wel giftige stoffen waaronder nicotine bevat. Bij een sisha pen komt geen verbranding aan te pas waardoor er dus ook geen schadelijke stoffen worden ingeademd of vrijkomen. Omdat ze geen nicotine bevat, werkt de shisha pen ook niet verslavend. En omdat een sisha pen ook geen damp produceert kan deze zelfs worden gebruikt op die openbare plaatsen waar roken verboden is. Van meeroken is bij het gebruik van de shisha pen geen sprake omdat de damp vrijwel onmiddellijk oplost.

De voordelen van een shisha pen:

  • Reukloos: de damp van een shisha pen bevat geen nicotine, teer of andere schadelijke toevoegingen en laat dus geen onaangename geurtjes achter
  • Gebruiksvriendelijk: een shisha pen is eenvoudig in gebruik. Er is geen set up nodig en ook geen kool of vuur zoals bij een elektronische sigaret wél het geval is
  • Goedkoper: een sisha pen is goed voor zo’n zeshonderd ‘beurten’ en is daarmee veruit het goedkoopste rookmiddel.

    Het gebruik van de shisha pen is lang niet onbesproken. De rook bevat Propyleen glycol dat irritaties aan ogen en luchtwegen en zelfs kanker kan veroorzaken

    Het gebruik van de shisha pen is lang niet onbesproken. De rook bevat Propyleen glycol dat irritaties aan ogen en luchtwegen en zelfs kanker kan veroorzaken

Het verschil tussen een sisha pen een e- sigaret

Een e- sigaret is ontworpen om nicotine te leveren, terwijl een shisha pen werd ontworpen als een genotsmiddel, zonder nicotine. Elektronische sigaretten worden gebruikt als vervanging van gewone sigaretten en zijn dus bestemd voor constant gebruik. Een shisha pen daarentegen werd ontworpen voor recreatief gebruik en in sociale situaties. De shisha pen bevat geen onderdelen, eens leef wordt ze weggegooid.

Een e-sigaret is navulbaar, waardoor er vele ontwerpen beschikbaar zijn, met telkens verschillende onderdelen. Een Shisha Pen bevat alleen propyleen glycol, glycerine en smaakstoffen.

Hoe gezond is propyleen glycol in de sisha pen?

Propyleen glycol, aanwezig in de vloeistof van een shisha pen  is een uit aardolie gewonnen stof die geur- en smaakloos is en op veel verschillende manieren wordt gebruikt in de voedings-, cosmetische, farmaceutische en kunststofindustrie. Het wordt eveneens gebruikt om de namaakrook te creëren. Propyleen glycol wordt in de sisha pen gebruikt als bevochtigingsmiddel, de stof houdt water vast en houdt zo de tabak vochtig, waardoor uitdroging wordt voorkomen.

Invloed op je gezondheid:

  • Irritaties ogen en luchtwegen: het grootste deel van de propyleen glycol wordt tijdens het roken overgebracht naar de rook in hoeveelheden die groot genoeg zijn om de luchtwegen en ogen te irriteren. De stof bevindt zich ook in de rookpluim van een sigaret en dus kunnen zowel rokers als niet-rokers hieraan worden blootgesteld.
  • Kankerverwekkend: propyleen zorgt niet alleen voor irritaties aan je ogen en je luchtwegen, maar vormt ook schadelijke stoffen tijdens zijn verbranding. Het gaat hier onder andere om de chemische stof propeenoxide, die door het International Agency for Research on Cancer (een vooraanstaand instituut in kankeronderzoek) is geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , ,