Wat is een hypotheeklening zonder aflossing

Zeg nu zélf, wie droomt er niet van het bouwen van zijn droomwoning? Worden we niet allemaal met een baksteen in onze maag geboren? Plannen maken is één, maar ze in de praktijk ook uitvoeren is een ander paar mouwen. Bouwen kost geld, en zowel de economische als de financiële crisis waarin we leven, steekt vele bouwers stokken in de wielen. Een hypothecair krediet om je woning te helpen financieren, is voor de meerderheid der bouwlustigen de enigste oplossing. Maar om zo’n woonkrediet te kunnen afsluiten,  vragen zowel banken als alle andere kredietverstrekkers een grotere eigen inbreng. Bij het zoeken naar de meest betrouwbare en voordeligste hypothecaire lening, kom je ongetwijfeld in contact met verschillende vormen van hypothecaire leningen.  Eén van die mogelijkheden is het hypothecair krediet zonder aflossing. Nog nooit van gehoord? Hou met een dergelijk woonkrediet zéker rekening bij het zoeken naar het voordeligste woonkrediet. Zo’n aflossingsvrije hypotheeklening is niet voor iedereen geschikt, maar voor sommige bouwers biedt dit wel belangrijke voordelen. Wat houdt zo een aflossingsvrije hypotheeklening precies in,  en wie doet er het grootste voordeel mee?

 

 

Een hypothecaire lening zonder aflossing wordt niet door iedere kredietverstrekker aangeboden. Een aflossingsvrije hypothecaire lening is een woonkrediet waarbij je tijdens de looptijd je lening niet aflost. Tijdens deze looptijd betaal je maandelijks dus uitsluitend de hypotheekrente van je lening terug. Dergelijke hypotheeklening loopt in veruit de meeste  gevallen over een maximum duurtijd van dertig jaar. Na deze duurtijd beslis je zelf hoe het met de terugbetaling van de lening zélf in  zijn werk zal gaan.

Na duurtijd nieuwe lening aangaan?

 

Na de looptijd heb je dus al wel je rente terug betaald, maar het bedrag van de lening nog steeds niet. Om dt te kunnen financieren heb je de keurze uit drie mogelijkheden. Zo kan je na maximum dertig jaar je woning waarvan  je de rente betaalde, terug verkopen. Met de opbrengst van die verkoop kan je dan je hypotheek terug betalen. Je kan er uiteraard ook voor kiezen  je woning te behouden. Is dat voor jou het geval, dan moet je wel een uitweg vinden om je lening te betalen. Je kan dat met eigen kapitaal aflossen, of een andere kredietvorm zoeken om het bedrag van je oorspronkelijke hypotheeklening terug te betalen.

Hoeveel lenen met aflossingsvrije hypotheeklening?

 

Dé vraag is uiteraard hoeveel je met een dergelijke aflossingsvrije hypotheeklening kan lenen.  Dat maximum bedrag hangt van verschillende factoren af. En niet in het minst van de kredietverleners zélf. Bij een aantal onder hen kan je tot maximum tachtig procent van de waarde van je woning lening, terwijl dat bij de meerderheid slechts zestig procent is. Je zal dus met andere woorden een niet onbelangrijk gedeelte van de koopsom zélf moeten financieren. Dat kan door een eigen financiële inbreng, of door voor het resterende bedrag een andere vorm van woonkrediet af te sluiten.

Verplichte verzekeringen

 

Bij het afsluiten van om het even welk hypothecair krediet, wordt in de meeste gevallen een schuldsaldoverzekering of overlijdensverzekering verplicht. Dat is ook het geval bij dit hypothecair krediet. Op die manier wil de kredietverstrekker zijn financieel risico zoveel mogelijk beperken. Dergelijke verzekering dekt de terugbetaling  van de aflossingsvrije lening in  geval van overlijden van de ontlener(s).

Voor wie is aflossingsvrije hypotheek voordelig?

 

Een aflossingsvrije hypotheeklening is zeker niet geschikt voor al diegenen die niet zeker zijn het bedrag van hun lening  na de duurtijd te kunnen terug betalen.  Kan je dat wél, dan moet je zo’n hypotheeklening zonder aflossing zéker in overweging nemen. Je zal dan gedurende de duur van je lening enkel rente terug betalen. Daardoor blijven je maandelijkse terugbetalingen laag. Tussentijdse aflossingen en kapitaalsopbouw zijn, in tegenstellingen met andere vormen van hypothecair krediet, niet verplicht. Zo beschik je ongetwijfeld over het flexiebelste woonkrediet van de markt.

Rente van  je lening blijft ongewijzigd

 

Je moet er wél rekening mee houden dat je met een aflossingsvrije hypotheeklening geen kapitaal opbouwd, en dat de rente van je lening  ongewijzigd blijft. Ga voor een definitieve beslissing te nemen eerst na of je van dezelfde fiscale voordelen kan genieten dan met een klassieke
hypothecaire lening. Je moet er immers rekening mee houden dat gedurende de looptijd je vast maandelijks inkomen kan wijzigen…

Op zoek naar een kleine minilening?


… Of op zoek naar een grote lening?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,