Wat is een goede wasmachine?

Pas wanneer om de een of andere reden onze wasmachine het definitief begeeft, weten we hoe belangrijk dit toestel voor een gezin wel is, zéker wanneer er dan nog kinderen deel van uit maken. Een wasmachine is onmisbaar geworden. Wanneer we aan een nieuwe wasmachine toe zijn, weten we welke investering hier mee gemoeid is. Er zijn wasmachines in  verschillende formaten, waskracht, droogefficiëntie, vulgewicht én prijsklassen. Aan welke eisen moet een goede wasmachine voldoen, en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Een goede wasmachine moet aan verschillende voorwaarden voldoen, maar uiteindelijk hangt jouw keuze af van de  gezinssituatie en het beschikbare budget. Bij onze zoektocht naar de meest geschikte wasmachine, hebben we de keuze uit een boven- of voorlader. Andere factoren die belangrijk zijn bij de aankoop van een wasmachine zijn het  wasresultaat, het energieverbruik, en zijn droogresultaat.

Kiezen we een voor- of  bovenlader

Een eerste en belangrijke knoop die we moeten doorhakken is de keuze tussen een voor- of een bovenlader. Kamp je met plaatsgebrek, dan is een bovenlader een uitstekend alternatief. Een bovenlader is immers minder breed? en gebruiksvriendelijk, want erg handig voor het in- en uitladen van het wasgoed. Een voorlader is daarentegen minder gulzig met het gebruik van water. Boven onze voorlader kunnen we onze droogkast plaatsen, waardoor we plaats winnen. Wat het uiteindelijk wordt, hangt van jouw persoonlijke situatie af. Voorladers bieden  jou een grotere keuze. Naast deze voor- en bovenladers kunnen we onze wasmachine ook laten inbouwen in onze keuken.

Sommige wasmachines uitgerust met waslade

Sommige voorladers beschikken over een waslade, onder de voorlader. De waslade is handig voor het plaatsen van allerlei wasproducten. Geniet een wasmachine met waslader jouw voorkeur, controleer dan eerst of je over voldoende plaats beschikt. Deze wasmachine is gemiddeld zo’n 30 centimeter breder dan  de klassieke wasmachines. Erg handig, want zo moet je bukken bij het in- en uitladen van het wasgoed.

Wasresultaat primeert

Bij het kiezen van een goede wasmachine is het wasresultaat van groot belang. Dit wasvermogen wordt aangegeven met de letters A tot en met G, en vinden we terug is op het energielabel. Er zijn zeven energieklassen, waarbij A staat voor het beste en G voor het slechtste wasresultaat. Veruit de meeste wasmachines behoren tot klasse  A. Wasmachines vanaf energielabel C tref je niet meer aan.

Wasmachines worden energiezuiniger

Producenten van  wasmachine brengen steeds energiezuinigere toestellen op de markt. De energiezuinigheid wordt met dezelfde letters aangegeven als het wasresultaat. Energieklasse AA+ is het zuinigst en verbruikt tien procent minder aan  energie dan de A+ klasse en zelfs 20 procent minder dan de A klasse. Vormt de prijs geen hinderpaal, investeer dan iets meer in een energiezuinige wasmachine. Zijn meerkost zal je vlug terug verdienen.

Goede wasmachine met efficiënt droogresultaat

 Jouw linnen moet niet alleen proper, maar tegelijk ook zo droog mogelijk uit de machine komen. Dit  droogresultaat hangt af van het aantal toeren van het toestel. Hoe hoger het toerental, hoe beter het droogresultaat. Een wasmachine met een goed droogresultaat beperkt het gebruik van de droogkast, een échte energievreter. Kies daarom voor een wasmachine met minstens 1200 toeren. Het is ook handig dat je het toerental van jouw wasmachine kunt aanpassen aan het te wassen materiaal.

Extra kooptips voor een goede wasmachine

  • Motor: deze zorgt voor de centrifugekracht.
  • Beladingsherkenning: wasmachines van de jongste generatie meten zowel hun belading als hun bevuilingsgraad en de hoeveelheid schuim. Deze machines regelen zelf het aantal spoelbeurten en het juiste waterverbruik. Deze slimme wasmachines regelen zelfs de gelijkmatige belading van het toestel.
  • Trommelinhoud: de meeste wasmachines hebben een vulcapaciteit van zes of zeven kilo.
  • Stoomprogramma: steeds meer wasmachines zijn uitgerust met een stoomprogramma. Ze reinigen grondiger en beschadigen minder ons wasgoed.
  • Was- en droogcombinaties: wasmachine en droogkast in één, bespaart ons heel wat  plaats.
  • Bosch WAE 32360 FG:  droogefficiëntie A en een vulcapaciteit zes kilo, kostprijs 459 euro.
  • AEG Electrolux Lavamat 75475FL: droogefficiëntie A, vulgewicht 7 kilo, kostprijs 629 euro.
  • Miele W5825:droogefficiëntie A, vulcapaciteit 7 kilo, kostprijs 1379 euro.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,