Wanneer betaalt de fiscus je teveel aan betaalde belastingen terug?

Iedere belastingplichtige wacht vol spanning de eindafrekening van de fiscus af. Velen kregen reeds een aanslagbiljet in de bus. Voor diegenen die moeten bij betalen minder goed nieuws, maar wat als je teveel belastingen betaalde? Wanneer betaalt de fiscus je teveel betaalde belastingen uiteindelijk terug?
HOEWAARBELASTINGENINVULLEN

Eens je belastingaangifte ingevuld en verstuurd heb je niets meer zelf in de hand. Het enigste wat voor ons nu nog belangrijk is, is ongetwijfeld de eindafrekening. Wat als je te weinig betaalde en dus extra belastingen moet neertellen en wat als je teveel betaalde en de fiscus je dus een bedrag moet terug betalen?

Verschillende mogelijkheden

Werd je belastingbrief correct ingevuld en gaat de fiscus ermee akkoord en kan alles razend vlug afgehandeld worden. Eens de zomervakantie achter de rug zal een groot aantal landgenoten reeds een eindafrekening in hun bus hebben ontvangen.

Als er nog onduidelijkheden zijn en de fiscus nog een verduidelijking wil over sommige zaken, bijvoorbeeld bewijsmateriaal van sommige aftrekposten, dan is de kans groot dat alles wat langer zal aanslepen. Maar in elk geval moet u ten laatste in juni volgend jaar uw afrekening ontvangen hebben, anderhalf jaar na het einde van het inkomstenjaar 2013. Heb je de deadline voor de indiening van je aangifte niet gehaald, dan mag de fiscus zelfs drie jaar wachten, of dus tot eind 2016, om je een eindafrekening te bezorgen.HOEWAARBELASTINGEN

Afhandeling na twee maanden

Vanaf het ogenblik dat de eindafrekening in je bus viel, met in principe alles binnen de twee maanden afgehandeld zijn

  • Als je belastinggeld terug krijgt: dan gebeurt de storting op het einde van de tweede maand volgend op de opmaak van het aanslagbiljet. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij een nalatenschap of bij een koppel dat intussen gescheiden is, kan deze termijn van twee maanden verlengd worden. De terugbetaling gebeurt op het rekeningnummer dat je op de aangifte hebt ingevuld.
  • Als je belastingen moet bijbetalen: in dit geval krijg je samen met de eindafrekening ook een overschrijvingsformulier toegestuurd. Je moet dan ook binnen de twee maanden betalen.

Heb je  een eenvoudige aangifte ingediend, dan kun je reeds tijdens de periode augustus- september je eindafrekening ontvangen, en eind oktober al een terugbetaling krijgen. Is het wat ingewikkelder, dan moet alles toch ten laatste volgende zomer rond zijn. Alleen als je te laat bent met het indienen van je aangifte kan het langer duren, tot zelfs februari 2017.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,