Waar renderen je spaarcentjes het best?

In economische en financiële barre tijden met erg sombere toekomstperspectieven denken zowel spaarders als beleggers tweemaal na voor ze beslissen waar ze hun kapitaal of hun spaarcentjes zullen parkeren. Ze verkiezen daarbij in  de allereerste plaats veiligheid boven rendement. Maar niettemin moet je kapitaal opbrengen, anders bewaar je het even goed thuis in de zwarte kous.  Ondanks het feit dat ze nog nauwelijks wat opbrengen, kiezen heel wat landgenoten nog steeds voor het klassieke spaarboekje, waar nu al meer dan tweehonderd miljard euro staat weg te kwijnen. Als het spaarboekje niets meer opbrengt, waar renderen je spaarcenten dan wél? Waar kun je jouw spaarcenten veilig beleggen en toch nog laten renderen?

De laatste maanden incasseerde de banksector heel wat rake klappen, en het einde van hun lijdensweg is nog lang niet in zicht. Dat heeft uiteraard ook nadelige gevolgen voor zowel kleine spaarders als beleggers. Hun kapitaal(tje) brengt alsmaar minder op, zodat velen zich afvragen waar ze hun geld veilig kunnen investeren uitzicht op een aanvaardbare opbrengst. De keuze is groot, maar hoe pak je dit  aan? Waar breng spaargeld het meest op? Geduldig zoeken leert dat, in het huidige financiële klimaat, spaargeld toch nog rendeert.

Klassiek spaarboekje voor maximum veiligheid

 

Als het onze zuur verdiende spaarcentjes betreft, kiezen we in de eerste plaats nog altijd voor maximale veiligheid. Dat verklaard meteen het succes van het klassieke spaarboekje, dat nog nauwelijks wat opbrengt. Dankzij het depositogarantiestelsel zijn je spaarcenten op een spaarboekje wel tot maximum 100000 euro gegarandeerd per bank en per rekeninghouder en dit voor zowel zicht- , spaar- en termijnrelkeningen samen. Kies je veiligheid boven rendement, dan zit je met het spaarboekje altijd op rozen. Verwacht echter niet veel rendement. Je doet meer voordeel wanneer je spaarcenten minimum twaalf maanden en langer ononderbroken op je spaarboekje blijven staan. Dan kan je bij de meeste banken een extra premie versieren. Je spaart meestal voordeliger bij een kleinere bank dan bij grootbanken.

Met termijnrekening zit je goed

 

Net zoals dat met het klassieke spaarboekje, is je geld ook veilig op een termijnrekening of kasbon. De opbrengsten op korte termijn liggen ook hier aan de lage kant. Kun je jouw spaarcentjes voor een langere periode van drie of vijf jaar missen, dan geniet je met een termijnrekening een hoger rendement dan met het spaarboekje. Hoe langer je jouw spaarcenten vastzet, hoe hoger de rente.

Aanrader: dat is ongetwijfeld Credit Europe, waar zo’n termijnrekening op drie jaar bruto 3,5 procent oplevert. Daar blijft netto iets minder dan 3 procent van over. Op vijf jaar haal je een rendement van respectievelijk 4 en 3,4 procent. Een site die je hier alles over vertelt is spaargids.be. Met de onzekere toekomst van de euro in gedachten, is het niet verstandig je kapitaal voor een langere termijn vast te zetten. Bij een stijgende rente ben jij dan de pineut.

Goudprijs zal blijven stijgen

 

In financiële crisistijden blijft goud steeds intressant om inte beleggen. Volgens financiële experten moet iedere belegger zo’n tien procent van zijn totaal vermogen beleggen in goud. Het is nu hét gedroomde moment om goud aan te kopen. Ingewijden zien de goudprijs de komende maanden en  jaren verder stijgen tot zo’n 2400 dollar voor 31,1 gram (één ounce). De huidige goudprijs schommelt nu rond 1650 dollar.

Vastgoed ideaal om te investeren

 

Het is al langer geweten dat we allemaal geboren worden met een baksteen in onze maag. Volgens cijfers van Immotheker is maar liefst tachtig procent van de Belgen eigenaar van hun woning. Op die manier wil de meerderheid hun oude dag veilig stellen. Met vastgoed als belegging kan je weinig verkeerd doen. De waarde van vastgoed is uiteraard ook onderhevig aan schommelingen, maar recent onderzoek leerde alvast dat wie zo’n zestig jaar geleden eigenaar van zijn  huis werd, dat jaarlijks met bijna zeven procent in waarde zag stijgen. Wegens de grote onzekerheid op de beurs, zit de belangstelling van de investeerders voor vastgoed overigens sterk in de lift.

Levensverzekering met gegarandeert rendement 

 

Met een levensverzekering met gegarandeerd rendement of tak 21 zoals dat in vaktermen wordt genoemd, zit je altijd veilig.  Vorig jaar schommelde het rendement tussen de 2,75 en 3 procent en daar mag je meestal nog een deelname in de winst bij rekenen. Dit jaar zal deze winstdeelname niet erg groot zijn. Winstdeelname is immers afhankelijk van de beleggingsportefeuille van de betrokken verzekeraar. Deze bestaat hoofdzakelijk uit kwaliteitsobligaties, waar uitgerekend het rendement erg laag ligt. Zo een tak-21 product wordt pas intressant bij een termijn van acht jaar. Je kan je kapitaal of een deel ervan vroeger opvragen,  maar dan betaal je daarop wel 15% belastingen.

Wees voorzichtig met aandelen

 

Met het investeren van kapitaal in aandelen moet je altijd de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen. In tijden van economsiche en financiële crisis is dat meer dan ooit het geval. Ondanks de recente klappen die heel wat aandelen moesten incasseren, zijn er altijd wel koopjes te doen. Meestal koopt de doorsnee belegger aandelen wanneer de vooruitzichten goed zijn. Dat is een verkeerde reflex, want dan zijn de aandelen het duurst en kunnen ze in principe alleen maar in waarde dalen.

Obligaties zijn te mijden

 

Over het investeren in (staats) obligaties kunnen we erg kort zijn. Die zijn absoluut te mijden. In tijden waarin zelfs landen op de rand van het faillissement staan, zijn staatsobliogaties zo goed als waardeloos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,