Waar offertes vergelijken voor dakisolatie en dakwerken

Een goed geïsoleerd dak is onmisbaar, niet alleen om je energierekening zo laag mogelijk te houden maar even goed om je woning te beschermen tegen alle mogelijke weersomstandigheden en alle andere schadelijke invloeden van buitenaf. Waar moet je op letten bij het isoleren van je dak en waar kun je offertes vergelijken voor zowel dakisolatie als voor andere dakwerken?

Een goede dakisolatie doet je niet alleen veel geld besparen maar zal ook zowel je leef- als wooncomfort verhogen

Een goede dakisolatie doet je niet alleen veel geld besparen maar zal ook zowel je leef- als wooncomfort verhogen

Is het dak van je woning dringend aan renovatie toe? Vergeet dan zeker je dakisolatie niet. Het dak van onze woning is immers verantwoordelijk voor ruim dertig procent van het totale energieverlies. Een degelijke dakisolatie is dus de beste manier om zoveel mogelijk op je energiefactuur te besparen.

Nieuwe dakisolatienorm vanaf 2015

Vanaf begin 2015 voert de overheid een zogenaamde dakisolatienorm in. Eigenaars van woningen zonder dakisolatie krijgen strafpunten in een globaal onderzoek naar de kwaliteit van hun woning. Dat kan er oorzaak van zijn dat de woning door de overheid als ongeschikt en dus onbewoonbaar wordt verklaard. Een goede dakisolatie zorgt nu eenmaal voor een beter woon- en leefcomfort en heeft ook een positief effect op de gezondheid van de bewoners. Het deskundig isoleren van je dak kan op vele manieren en met een brede waaier aan materialen. Kies voor het isoleren van je dak voor een ervaren vakman. Dat betekent een flinke investering, maar door de maximale energiebesparing betaalt deze zich in een minimum van tijd zichzelf terug.

Een minimum dakisolatie van vijftien centimeter

Een isolatiedikte van vijftien centimeter is voor de Vlaamse Overheid het strikte minimum. Bij nieuwbouwwoningen is dit uiteraard geen probleem. Dat is anders bij het renoveren van bestaande woningen. In dit geval zal je eerst de beschikbare ruimte moeten controleren vooral je isolatiedikte te bepalen.

De dikte van een goede dakisolatie bedraagt minstens vijftien centimeter

De dikte van een goede dakisolatie bedraagt minstens vijftien centimeter

Dakisolatie aanbrengen is niet moeilijk. Je moet er alleen maar voor zorgen dat de isolatielaag voldoende dik is en goed aangebracht. Wordt de isolatie niet goed aangebracht, dan vergroot het risico op schadelijke schimmelvorming aanzienlijk.  Dakisolatie wordt aangebracht, zonder spleten, kieren of kleine openingen.

 • Het isoleren van je dak lijkt wellicht eenvoudig, maar moet niettemin aan bepaalde eisen voldoen. Een ervaren vakman kan je dan ook heel wat problemen besparen 

Een hellend dak isoleren

Er bestaan vele soorten daken, zodat de isolatie daaraan moet aangepast worden. Hellende daken en platte daken komen veruit het meest voor. De isolatie van platte en hellende daken verschilt grondig.

In geval van een hellend dak wordt het isolatiemateriaal tussen de kepers en de spanten van het dak aangebracht. Minerale wol is hiervoor een uitstekend materiaal.

In geval van een hellend dak wordt het isolatiemateriaal tussen de kepers en de spanten van het dak aangebracht. Minerale wol is hiervoor een uitstekend materiaal.

 • Een hellend dak isoleren: in geval van een hellend dak wordt het isolatiemateriaal tussen de kepers en de spanten van het dak aangebracht.  Minerale wol is hiervoor een uitstekend materiaal. 
 • Zelfdragende isolerende dakelementen: is een andere mogelijkheid om je hellend dak te isoleren. Hierbij wordt het dak  opgebouwd uit zogenaamde sandwichpanelen. De kepers, isolatie, het onderdak en de tengellatten maken dan deel uit van het paneel.
 • Een sarkingdak: hierbij worden de isolatieplaten bovenop de kepers en spanten aangebracht.
 • Isolerende binnenafwerking: bij een isolerende binnenafwerking van je hellend dak worden vooral panelen uit gipskarton en thermische isolatie gebruikt. Deze manier van extra isoleren is vooral uitstekend bij het renoveren van woningen.

Een plat dak isoleren

Bij platte daken, ook wel warme daken genoemd, wordt de isolatielaag aan de buitenkant van het dak, onder de dakdichting aangebracht. Afhankelijk van de de sterkte van je dak en de gebruikte materialen worden er hier meerdere isolatielagen aangebracht.
Bij een omgekeerd plat dak wordt de isolatie boven de dakdichtingslaag geplaatst. Er moet dan wel voor de nodige ballast worden gezorgd.

Bij platte daken, ook wel warme daken genoemd, wordt de isolatielaag aan de buitenkant van het dak

Bij platte daken, ook wel warme daken genoemd, wordt de isolatielaag aan de buitenkant van het dak

Geïsoleerd dak extra isoleren

Een bestaand dak extra isoleren zorgt voor bijkomende voordelen. Zorg er in dit geval voor dat de bestaande isolatielaag poederdroog is, en er moet uiteraard ook een onderdak aanwezig zijn. Een onderdak zit net onder de dakbedekking. Er moet ook een zogenaamd dampscherm aanwezig zijn. Een dampscherm is dampdicht en dient om je isolatie te beschermen. Je zal dit dampscherm moeten verwijderen of doorprikken alvorens je een nieuwe isolatie aanbrengt. Na het extra isoleren moet er uiteraard weer een dampscherm worden geplaatst.

De grootste fouten bij dakisolatie

Bij het isoleren van daken worden er vele fouten gemaakt, zeker als je je dak zelf isoleert. Deze fouten zijn gemakkelijk te vermijden.

Ga er steeds vanuit dat je daken nooit teveel kunt isoleren.

Ga er steeds vanuit dat je daken nooit teveel kunt isoleren.

 • Luchtspouw tussen isolatie en onderdak: een open ruimte tussen de isolatie en het onderdak moet zeker vermeden. Hoe meer koude buitenlucht er bij de constructie kan, hoe groter het risico op condensatie en vochtproblemen. Vul de ruimte tussen onderdak en lucht- en dampscherm dus volledig op
 • Te weinig isolatie: je kan nooit teveel isoleren. Een dikke laag isolatiemateriaal veroorzaakt geen schimmel. Schimmel, condensatie en vochtproblemen ontstaan op die plaatsen waar de isolatie ontbreekt of niet is geplaatst zoals het moet
 • Lucht- en dampdicht: een goed geïsoleerd hellend dak is zowel lucht- als dampdicht. Een gebrekkige lucht- en dampdichtheid verhogen het risico op condensatie en vochtproblemen
 • Onderbreking van het isolatiemateriaal en het dampscherm: zowel de isolatiemantel als het dampscherm mogen nergens onderbroken worden
 • Te smalle isolatiedekens: het is belangrijk dat de isolatie aansluit tegen de volledige breedte van de kepers

Kijken en vergelijken van dakisolatie en dakwerken doet je ongetwijfeld veel geld besparen. Vergelijk daarom offertes van dakisolatie en dakwerken op de gespecialiseerde website van Offrea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,