Waar moet je op letten bij het kopen en inrichten van je eerste aquarium?

Kom jij ook tot rust bij het zien van een binnenhuis aquarium en overweeg je een aquarium te kopen en in te richten? Ga dan zeker niet zonder voorbereiding aan de slag,  dat is de basis van een succesvolle inrichting van je eerste aquarium.  Je begint immers niet zomaar aan de inrichting van je eerste aquarium, daar komt veel meer bij kijken dan vele denken. Wil je zo veel en lang mogelijk van je eerste aquarium kunnen genieten, dan moet je met heel wat belangrijke factoren rekening houden. Wat is bijvoorbeeld een goed aquarium voor een beginneling? Hoe richt je zo’n eerste aquarium best in en met wat hou je rekening bij je keuze van vissen en planten voor je eerste aquarium?

Bij het kiezen en de inrichting van je eerste aquarium komt veel meer kijken dan je wel denkt

Koop zeker geen aquarium in een impuls, maar wel doordacht. Laat er eerst een tijdje overheen gaan  vooraleer definitief je eerste aquarium te kopen. Het gaat uiteindelijk over levende wezens die je niet zomaar kan dumpen wanneer je interesse is weggeëbd. Blijf je geboeid door het leven onder water en in een aquarium, dan zal je mits het in acht nemen van enkele voorschriften veel plezier aan deze hobby beleven. Besloot je uiteindelijk je eerste aquarium te kopen, dan meten heel wat vragen beantwoorden worden voor je met het échte werk kan beginnen. Naar welk type aquarium gaat je voorkeur? Gaat je belangstelling vooral naar een aquarium met uitsluitend vissen, of wil je een combinatie van vissen en planten? Kies je voor zoveel mogelijk afwisseling of ga je voor één soort vissen zoals cichliden?

Ga eerst na of je over voldoende ruimte beschikt om je plannen te realiseren, en beschik je daar over de juiste lichtinval? Iedere hobby kost geld, maar weet dat de inrichting van een aquarium niet goedkoop is en regelmatig onderhoud vraagt.

Keuze van aquarium biotoop

Is het je eerste aquarium, kies dan voor zoetwaterbiotoop. Een zoutwateraquarium (foto) vraagt veel ervaring

De keuze van het soort water voor je eerste aquarium lijkt misschien banaal, maar dat is het in geen geval. Je hebt hierbij veel meer keuzemogelijkheden dan je wellicht denkt. Zo zal je uiteindelijk de knoop moeten door hakken tussen een koudwateraquarium of een warmwateraquarium, tussen zoet of zout water of een combinatie van beiden. Is het je eerste aquarium, dan kies je bij voorkeur voor een zoetwater aquarium. Zoutwater aquaria zijn veeleisend in hun onderhoud en daar is ook heel wat ervaring voor nodig om dit tot een goed einde te brengen. Een sub- tropisch zoetwateraquarium is ongetwijfeld het meest populair, zeker bij beginnende aquariumliefhebbers. Toch heb je ook bij koude zoetwater aquaria heel wat keuze in soorten aquariumvissen. Het meest populair en bekend zijn hier ongetwijfeld zwaarddragers, guppen en Chinese danio’s. De meeste liefhebbers kiezen uiteindelijk voor een gevarieerd (sub)tropisch zoetwater aquarium en ook hier zijn heel wat verschillende biotopen mogelijk. Zo heb je de keuze tussen vissen uit bijvoorbeeld Afrikaanse meren in Afrika ( Malawi is erg populair), het amazone gebied of een gezelschapsaquarium met een rijke variatie aan vissen.

Aquarium

Heb je voldoende plaats om je aquarium te realsieren, dan kies je beter voor een voldoende groot aquarium. De afmetingen ervan  hangen in de eerste plaats af van het soort en het aantal vissen dat je wenst te houden. De meeste vissen voor een subtropisch zoetwater aquarium hebben behoorlijk wat plaats nodig. Beginnende liefhebbers kampen al vlug met een overbevolkt aquarium en dat moet je zeker vermijden. Onmiddellijk investeren in een iets groter aquarium is dan ook een aanrader. Daarbij komt dat een groter aquarium stabieler en dus veiliger is en zich gemakkelijker laat onderhouden.

Kies de geschikte planten voor je aquarium, zij zorgen voor het natuurlijk evenwicht

Extra tips

 • Plaats aquarium: plaats je aquarium nooit teveel in het daglicht, niet té dicht bij een venster of in de volle zon.
 • Stevig: kies voor een stevig en stabiel aquarium, bij voorkeur met een onderbouw (kast) zodat je alle benodigdheden gemakkelijk kan opbergen.
 • Speciaalzaak: een boodschappenlijstje is erg handig. Gaat het om je eerste aquarium kies dan voor een speciaalzaak, daar zam men je met raad en daad bijstaan.
 • Accessoires: een verlichtings- en verwarmingselement, een tijdklok, een automatische voederbak, een filter, een thermometer, een decoratieve achterwand in kurk of in een ander stevig materiaal, een goede bodembedekker zoals zand, grind en steentjes, planten, decoratie zoals kienhout en stenen omdat vissen het leuk vinden om ergens te kunnen schuilen, een algenkrabber, planten en plantenvoeding.
 • Planten: hou bij de keuze van je planten zeker rekening met hun groei en hun onderhoud. Controleer zeker of er tussen je vissen geen exemplaren zitten die planten eten! Aquariumplanten die laag blijven zet je bij voorkeur vooraan.
 • Grind: spoel je eerst grondig schoon. De laag zand en grind is bij voorkeur enkele centimeter dik en is achteraan dikker dan vooraan.

Voor de inrichting van je eerste aquarium heb je een grote keuze, zowel uit vissen als planten

 • Voedingsbodem of substraat: kies je voor een voedingsbodem dan begin je eerst daarmee en komt daar boven het grind.
 • Stenen en kienhout: koken om te voorkomen dat eventuele ziekmakende bacteriën in je aquarium terecht komen.
 • Planten: kun je plaatsen vanaf het moment dat je aquarium half met water gevuld is.
 • Verwarming: inschakelen wanneer het aquarium volledig is gevuld.
 • Troebel water: wordt helder van zodra de pomp van je aquarium is ingeschakeld.
 • Natuurlijk evenwicht: verkrijg je door je aquarium minstens een week zo te laten staan.
 • Voldoende bacteriën: kraantjeswater werd zo grondig gereinigd dat het weinig of geen goede bacteriën bevat. Gezonde bacteriën kan je kopen in de speciaalhandel.
 • Temperatuur: regelmatig controleren en de verwarming eventueel bijregelen. Koos je voor een (sub)tropisch aquarium dan bedraagt de voorkeurstemperatuur 26 graden.

Je kan met je eerste aquarium zowel voor een thema aqiarium als voor variatie kiezen

 • Vissen: koop niet al je vissen in één keer zo zal je best ondervinden of de samenstelling van je aquariumwater perfect is. Plaats de vissen in je aquarium in het zakje waarin je ze mee kreeg en laat zo’n twintig minuten in het aquarium drijven. Zo krijgt het water in het zakje geleidelijk dezelfde temperatuur dan het water in je aquarium. Doe er na twintig minuten nog wat water uit het aquarium bij en laat na enkele minuten de vissen.
 • Onderhoud aquarium: verwijder algen, maak zowel de grond als de filter schoon en ververs regelmatig het water. Doe dit minstens elke maand en vervang daarbij telkens één derde van het water. Plaats enkele algeneters om algengroei zoveel mogelijk te vermijden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...