Waar moet je op letten bij de aankoop van een goede boxspring?

 

Hou je van een trendy interieur, ook in je slaapkamer? Dan is een boxspring beslist iets voor jou!

Hou je van een trendy interieur, ook in je slaapkamer? Dan is een boxspring beslist iets voor jou!

Steeds meer landgenoten kampen met slaapproblemen en dat heeft uiteraard zijn weerslag op zowel hun lichamelijke als hun geestelijke gezondheid. Gebrek aan slaap of andere problemen met de kwaliteit van je slaap kunnen het gevolg zijn van onderliggende gezondheidsklachten maar de kwaliteit van bijvoorbeeld je bed en zeker van je matras spelen hierbij een belangrijke rol. Voor een gezonde nachtrust wordt zelfs door wetenschappers een boxspring aanbevolen. Wat is een boxspring en op wat moet je letten tijdens je zoektocht en de aankoop van de beste boxspring?

Een boxspring werd tot voor kort niet voor niets hotelbed genoemd. Slapen op zo’n boxspring was lange tijd het voorrecht van de rijken en kwam de laatste jaren gelukkig binnen het bereik van iedereen. Boxsprings heb je nu in alle mogelijke materialen en prijsklassen waardoor er grote kwaliteitsverschillen ontstonden. Het kiezen van de boxspring met de beste prijs/kwaliteitsverhouding is dan ook niet evident.  Kijken en vergelijken, ook online, zet al je een flink eind op de goede weg. Overweeg je de aankoop van zo’n boxspring? Bespaar dan zeker niet op kwaliteit. Een goede boxspring uit een duurzaam materiaal gaat je leven lang mee en betaald op relatief korte tijd zichzelf terug.

Een goede boxspring staat garant voor jarenlang gezond slaapplezier

Wat is een boxspring?

Volgens velen bestaat een boxspring uit twee matrassen, maar dat is niet zo. Dit comfortabel bed bestaat wel uit twee delen: een met stof beklede bedbodem gemonteerd op een houten of stalen frame. Op dat stevig frame komt uiteindelijk de matras te liggen. De bedbodem wordt voorzien van een verend interieur, de uiteindelijke boxspring, opgebouwd uit een aantal veren. Hoe groter dat aantal veren hoe beter de kwaliteit van je boxspring. Bij een boxspring hecht men uiteraard ook heel wat aandacht aan de kwaliteit van de matras. Daarvoor kiest men meestal voor een matras bestaande uit traagschuim, of uitgerust met pochet- , binnen- , of bonelvering.

Een boxspring met een goede matras is vriendelijk voor je rug

Een boxspring met een goede matras is vriendelijk voor je rug

Voordelen van een boxspring

In vergelijking met een klassiek bed en beddenbodem, biedt zo’n boxspring je vele voordelen, zeker op het vlak van een gezonde slaap. Boxsprings vallen in de eerste plaats op door hun hoge ‘instap’, wat zowel in als uit bed stappen heel wat gemakkelijker maakt. Andere voordelen zijn:

 • Lichaamsgewicht: dankzij zijn gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht zorgt een boxspring voor ongeëvenaard slaapcomfort
 • Perfecte ventilatie: per nacht verliezen we zo’n halve liter vocht door transpiratie. Dat zweet moet ergens naartoe, een goede vochtregulatie en ventilatie is noodzakelijk voor een gezonde nachtrust. En ventileren doet zo’n boxspring als geen ander
 • Slaaphouding: met z’n uitstekende vering zorgt een boxspring in alle omstandigheden voor de meest ideale slaaphouding
 • Materialen: door het gebruik van hoogstaande materialen heeft een goede boxspring een opvallend lange levensduur
 • Design: een boxspring is ook op het vlak van zijn design een echt buitenbeentje en geeft extra uitstraling en persoonlijkheid

Waar moet je bij voorkeur op moet letten bij je keuze voor een kwaliteitsvolle boxspring? Boxsprings heb je in alle materialen en prijzen en dat zorgt uiteraard voor grote kwaliteitsverschillen. Die kwaliteit heeft uiteraard te maken met zowel het materiaal als met het aantal en het soort veren, maar ook met het frame, en het soort matras.

 • Materiaal bedbodem: het is een groot verschil of de bodem van je boxspring gemaakt is uit hout of uit staal. Een bodem uit staal is uiteraard heel wat steviger dan een exemplaar uit hout

  Ook de kwaliteit van de bedbodem van je boxspring is van groot belang

  Ook de kwaliteit van de bedbodem van je boxspring is van groot belang

 • Soort matras: een boxspring met een slechte matras geeft dus hetzelfde effect als een gewone lattenbodem met matras, en is dus weggegooid geld. Met een slechts matras gaan de belangrijkste voordelen van een goede boxspring, namelijk een goede gewichtsverdeling en lichaamsondersteuning compleet verloren.
 • De beste matras voor je boxspring: is ongetwijfeld een pocketmatras of binnenveringsmatras.
 • Kwaliteit veren: de kwaliteit van de veren is belangrijk voor een gezonde en deugddoende slaap.
 • Onderhoudsvriendelijk: de meeste boxsprings zijn voorzien van een hoes voorzien. Let er op dat deze beschermhoes gemakkelijk afneembaar en wasbaar. Ook dat verlengd de levensduur van je boxspring.
 • Afmetingen: hou uiteraard rekening met de afmetingen van je bed. Heb je liever een groter of een kleiner exemplaar dan je huidig bed?

  Een boxspring uit natuurlijke materialen is niets voor jou als je aan een of andere allergie lijdt zoals huisstofmijt

  Een boxspring uit natuurlijke materialen is niets voor jou als je aan een of andere allergie lijdt zoals huisstofmijt

 • Ergonomie:  en goede, ergonomische matras is onontbeerlijk voor een goede en comfortabele en gezonde nachtrust. Een hybride slaapsysteem zoals de Sensoflex is een echte aanrader. Dit slaapsysteem combineert een klassieke lattenbodem met de boxspring waardoor dezelfde kwalitatief hoogstaande spiraalveren als in een matras gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat de lattenbodem zich steeds aanpast aan de veranderende belasting.
 • Synthetische materialen boxspring: heb je last van een of andere allergie zoals huisstofmijt? Dan is een boxspring uit natuurlijke materialen zoals wol, dons, veren, of katoen  af te raden. Kies in dat geval voor synthetische, vochtregulerende materialen. Die voorkomen dat lichaamsvocht in de kern van je matras terecht komt.
 • Natuurlijke materialen boxspring: in sommige gevallen genieten natuurlijke materialen de voorkeur. Zo heeft een boxspring uit wol een positief effect op de temperatuurregeling. Omdat wol zowel kan verwarmen als verkoelen, slaap je steeds op de juiste temperatuur. En door bijvoorbeeld het gebruik van katoen in de tijk wordt het ventilerend vermogen van je boxspring verhoogd.
 • Vlakke boxspring of verstelbare boxspring: je hebt meestal de keuze een vlakke en een elektrisch verstelbare boxspring. Lees je of kijk je naar televisie vanuit je bed? Kies dan voor een verstelbare boxspring waarmee je nek-  en/rugklachten kunt voorkomen. Bij de elektrische uitvoering wordt het boxspring onderstel voorzien van motoren waardoor het bed in verschillende standen kan worden gezet. Zo kunnen het hoofd- en voeteneinde afzonderlijk van elkaar versteld worden. Een elektrisch verstelbare boxspring is doorgaans duurder dan een vlakke boxspring.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...