Voetverzorging: je voet(en) en je gezondheid

Als je ogen konden spreken. We horen het zo dikwijls zeggen, maar wist je dat jouw voeten dat ook kunnen? Net als je lichaam, verdienen zeker ook je voeten een aangepaste verzorging en behandeling én af en toe een extra verwenbeurt. Gezonde voeten zijn kostbaar en hun gezondheid hangt van vele factoren af, en zéker niet in het minst van de weersomstandigheden. Te koud, te nat of te warm,  grote temperatuurschommelingen en de kwaliteit van je schoeisel. Voor je voeten zijn de omstandigheden zelden goed. Je voeten maken je dan ook veel duidelijk over je algehele gezondheid en lichaamsconditie. Typsiche voetkwalen hangen samen met ander gezondheidsklachten, zéker koude voeten. Kortom, wat zeggen je  voeten over je gezondheid?

 

Koude voeten. Vooral vrouwen hebben er last van. De gezondheid van je voeten wordt uiteraard ook beïnvloed door de weersomstandigheden. Koude voeten, daar kan iedereen last van hebben. Voelen je voeten ijskoud aan, dan kan dit veroorzaakt worden door een slechte bloedomsloop en een ondermaatse doorbloeding. Een slechte doorbloeding kan op zijn beurt het gevolg zijn van roken, van te hoge bloeddruk of van hart- en/of vaatziekten, een te traag werkende schildklier of als gevolg van bloedarmoede. Je moet het natuurlijk altijd niet zo ver zoeken. Je kan uiteraard ook met koude voeten te kampen hebben zonder dat daar een aanwijsbare reden voor bestaat.

 

Koop gezonde schoenen

 

Investeer in de eerste plaats in gezonde en goed passende schoenen. Vele vrouwen klagen over pijnlijke voeten als gevolg van te kleine, weinig kwalitatieve schoenen of door té hoge hakken. Passende schoenen zijn belangrijk, zorg in de eerste plaats dat je ze niet knellen. Even belangrijk is het al of niet kunnen ademen van je schoenen. Schoenen die niet ademen veroorzaken zweetvoeten en schimmels, twee belangrijke vijanden van je voeten. In sommige gevallen zijn pijnlijke voeten ook het gevolg van een stressfactuur, door een té intense belasting, en te weinig rust. Zo kunnen kleine, pijnlijke scheurtjes ontstaan in je middenvoetbeentjes. Een verwonding of osteoporose verhogen je risico op een stressfactuur.

 

Opgezwollen en dikke voeten

 

Een veel voorkomende klacht zijn opgezwollen, dikke voeten. Meestal gaat het gelukkig om tijdelijke klachten als gevolg van te lang rechtstaan. Zéker zwangere vrouwen hebben hier last van.

Je kan ook met dikke voeten gecofronteerd worden na een lange vliegtuigreis. Komt er geen beterschap, raadpoleeg dan zeker je huisarts, want dan kunnen opgezwollen voeten een symptoom zijn van onderliggende en veel ernstigere aandoeningen als een slechte doorbloeding, een bloedprop in je aderen, een nieraandoening, een traag werkende schildklier of een probleem met je lymfeklieren.

 

Wonden die niet genezen 

 

Krijg je te kampen met wonden op je voeten die moeizaam of zelfs niet genezen, raadpleeg dan onmiddellijk je dokter. De kans op diabetes hebt is dan immers zeer groot.  Zelfs een onschuldig wondje of een blaar kunnen dan uitgroeien tot een ernstige, geïnfecteerde wonde.  Diabetici wassen hun voeten dagelijks en zorgen ervoor dat ze poederdroog in hun schoenen gaan. Controle op de kleinste verwonding is noodzakelijk. Slecht genezende wonden kunnen ook het gevolg zijn van een slechte doorbloeding als gevolg van vaatproblemen of van aderverkalking. Diabetici klagen ook veel over brandende voeten, maar die kunnen ook wijzen op een ernstig tekort aan vitamine B, voetschimmel, chronische nieraandoeningen, een slechte bloedsomloop in je benen of je voeten of door een traag werkende schildklier.

 

Pijnlijke hiel

 

Pijnlijke hielen worden meestal veroorzaakt door ernstige overbelasting als gevolg van een slechts manier van lopen en van het naar binnen zakken van de voet.

Daardoor wordt je hielpees bij iedere stap uitgerokken waardoor ernstige ontstekingen kunnen ontstaan bij de aanhechting van je hielpezen of op je hiel zelf. Vooral mensen met overgewicht klagen over pijnlijke hielen, maar ook heel wat sporters lijden er onder.

 

Schimmels veroorzaken jeukende voeten

 

Door overmatig transpireren ontstaan schimmels die hevige jeuk veroorzaken. Hevig jeukende voeten kunnen ook het gevolg zijn van huidaandoeningen als contacteczeem. Jeukende voeten en een rode huid wijzen op hun beurt op een allergie voor bepaalde materialen en/of chemische producten. Een dikke laag dode huidcellen op je voeten wijst dan weer op een huidaandoening als psoriasis.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,