Vloer: linoleum en vinyl onderhoudsvriendelijk en geluiddempend

De laatste jaren werd massaal gekozen voor laminaat als vloerbekleding, maar aan deze trend komt nu duidelijk een einde. Er wordt steeds meer gekozen voor soepele materialen als linoleum en vinyl. Daardoor is het gamma van deze twee soepele materialen uitgebreider dan ooit. Zowel linoleum als vinyl bieden de consument vele voordelen. Beide materialen zijn in de eerste plaats onderhoudsvriendelijk en geluiddempend. Maar wat is nu precies het verschil tussen beiden en zijn deze soepele vloerbekledingen gemakkelijk zélf te leggen?

Vinyl is zijn oubollig karakter van vroeger duidelijk kwijt

Soepele materialen als vloerbekleding zijn niet alleen gemakkelijk in onderhoud en geluidwerend. Ze zijn ook erg eenvoudig zelf te plaatsen en vooral: ondanks al hun kwaliteiten zijn ze heel wat goedkoper dan alle andere  vloerbekledingen. Dat was vroeger zo, en dat is vandaag zeker het geval. Beide materialen moesten vooral voor het trendy laminaat plaats ruimen, vanwege hun oubollig karakter. En dat is nu precies het grootste verschil met vroeger…

Trendy vinyl

Het grootste verschil met vroeger is ongetwijfeld dat zowel linoleum als vinyl nu eindelijk een trendy uitzicht mee kregen. Zo vind je vandaag vinyl in alle mogelijke motieven gaande van… beton, hout en tot zelfs steen. Producenten investeerden de laatste jaren vooral in het uitzicht van beide materialen. Prints in high definition, levensechte kleuren en structuren hebben de plaats ingenomen van glimmend plastic. Vinyl vloerbekleding kreeg nu ook een matte beschermlaag en een eigentijdse en trendy structuur.

Vinyl kreeg een trendy uitstraling en is verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en motieven

Linoleum in alle kleuren en motieven

Het vroegere erg populaire linoleum onderging de laatste jaren eveneens een opmerkelijke gedaanteverwisseling. Net als vinyl is het nu verkrijgbaar in alle mogelijke trendy kleuren en motieven. Linoleum kreeg nu een moderner ogende en slijtvastere beschermlaag waardoor dit materiaal ook veel gebruiksvriendelijker werd. Linoleum is een van de meest natuurlijkste materialen zodat het zeker ook mee profiteert van onze groeiende belangstelling voor ons leefmilieu.

Synthetisch tegenover puur natuur

Linoleum en vinyl lijken dan misschien wel op elkaar, er zijn duidelijke verschillen tussen beiden. Terwijl vinyl een synthetisch materiaal betreft, is linoleum puur natuur. Bij de productie van linoleum maakt men uitsluitend gebruik van natuurlijke materialen als lijnolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen. Al deze natuurlijke materialen zijn bovendien volledig biologisch afbreekbaar. In tegenstelling met linoleum, worden de motieven op vinyl geprint terwijl bij linoleum basiskleuren worden gemengd om een trendy look te bekomen. Ook al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen, linoleum en vinyl zijn twee totaal verschillende materialen. Door zijn natuurlijk karakter is linoleum minder bestand tegen water. Wordt je linoleumvloer té nat, dan zal dit materiaal met blazen trekken, hetgeen bij vinyl onmogelijk is.

Linoleum is nu verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en motieven

Geschikt voor iedere ondergrond

Zowel linoleum als vinyl zijn geschikte materialen voor iedere soort ondergrond, op voorwaarde dat alle oneffenheden (hoe klein ook) weggewerkt zijn. Is dat niet het geval, dan kunnen deze oneffenheden doordrukken en beschadigingen veroorzaken. Een soepele vloerbekleding is erg duurzaam, maar je moet uiteraard wel voorzichtig zijn met scherpe voorwerpen. Dat geldt echter niet alleen voor linoleum of vinyl, maar even goed voor bijvoorbeeld hout en tegels. Onder invloed van de zon kunnen soepele materialen op termijn wat verkleuren. Laat je jouw meubels steevast op dezelfde plaats staan, dan worden die afdrukken na verloop van tijd duidelijk zichtbaar.

Kliksysteem voor doet- het- zelvers

Naast banen en klassieke tegels, is  linoleum is nu ook verkrijgbaar in kliktegels die gemakkelijk zélf te plaatsen zijn. Voor het leggen van banen en klassieke tegels schakel je best een vakman in. Ook vinyl is gemakkelijk zelf te plaatsen.

Zowel linoleum als vinyl zijn geschikt voor iedere ondergrond, op voorwaarden dat alle oneffenheden zijn weggewerkt

Dit materiaal is verkrijgbaar in banen  of op rol, maar even goed in tegels en planken. Deze kan men dan gemakkelijk in elkaar klikken of vast kleven.

Prijs van vinyl en linoleum

  • Vinyl: kwaliteits vinyl heb je vanaf 24 euro/m2.
  • Linoleum: de kostprijs van dit puur natuur materiaal varieert tussen de 30 en 55 euro/m2.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,