Veranda in tuin: tuinkamer of extra leefruimte

Onze tuin wordt steeds meer een verlengstuk van onze leefruimte. Veranda’s worden dan ook steeds populairder. Bij de keuze van je droomveranda komt heel wat méér kijken.  Om maximaal van je glazen huis te genieten, moet je op zoek naar de meest geschikte zonnewering, moet je zeker ook rekening houden met de soort dakbedekking en de verwarlming van je veranda. Belangrijk bij de realisatie van je veranda is het tot stand brengen van een zo aangenaam mogelijke binnentemperatuur, en dit in alle seizoenen.

Goede informatie is noodzakelijk om de de juiste keuze  te maken. Je zal vooraf meerdere belangrijke knopen moeten doorhakken. Welke plannen koester je uiteindelijk met jouw toekomstige veranda? Ben je van plan deze hoofdzakelijk et gebruiken als tuinkamer om  jouw bloemen en planten te laten overwinteren? Dan is een eenvoudige, en relatief goedkope veranda méér dan voldoende. Zie je een veranda als een verlengstuk van je woning, dan vallen deze plannen uiteraard heel wat duurder uit.  Je moet dan immers met enkele bijkomende factoren rekening houden, zoals een geschikte beglazing, een efficiënte zonnewerking en een eventuele verwarming.  Een bijkomend voordeel is ingetwijfeld dat je voor de bouw van een veranda in België geen bouwvergunning meer nodig hebt.

Hoe zorgen voor aangename binnentemperatuur?

Een aangenaam binnenklimaat is noodzakelijk om in alle seizoenen van je veranda in de tuin te kunnen genieten. Bespaar hierbij niet op kwaliteit. voldoende in kwaliteit, dat zal je later zuur opbreken.  Een degelijke  isolatie is de éérste stap naar een aangename binnentemperatuur voor jouw veranda.  En onaangepaste isolatie maakt je veranda onbruikbaarn en jaagt enkel  jouw energiefactuur onnodig de hoogte in. Een efficiënte isolatie voor je veranda hangt in de eerste plaats af van de gebruikte materialen, van de profielen, de beglazing en van de dakbedekking van jouw veranda in de tuin.

Welk materiaal isoleert best?

In tegenstelling met staal en aluminium, zijn zowel hout als pvs is, samen met pvc uitstekende en veel gebruikte isolatiematerialen voor veranda’s. Bijkomend voordeel  is dat beiden bij alle constructies bruikbaar zijn.  Constructeurs gebruiken steeds meer ontdekken steeds meer thermische driekamerprofielen, oorzaak van het ontstaan van koude bruggen, op hun beurt hoofdverantwoordelijk voor belangrijk energieverlies.

Kies voor hoogrendements

De juiste keuze van het soort glas is minstens even belangrijk.  Voor een veranda in je tuin is het klassieke, dubbel glas ontoereikend. Om zo weinig mogelijk warmte te verliezen, gebruik je bij voorkeur  hoogrendementsglas. Dat vergt een grotere investering, maar je lagere energiefactuur maakt dit vlug goed. Nog beter is het gebruik van vierseizoenenglas, dat zorgt voor een absoluut minimum aan energieverlies. Vierseizoenenglas bestaat uit dubbel gelaagd glas, met uitstekende isolerende eigenschappen

Plat dak met glazen koepels

Een plat dak met glazen koepels isoleert veel beter dan een constructie in glas. Bij zo’n plat dat wordt de warmte gelijkmatig verspreid. Kies voor een aangename binnenklimaat, én een lagere energiefactuur met een plat dak én glazen koepels.

Natuurlijke ventilatie

Een goede ventilatie is voor je veranda even belangrijk dan een efficiënte isolatie. Je kan daarbij kiezen tussen natuurlijk en mechanisch ventileren. Airconditioning houdt wél de temperatuur binnen jouw veranda op een constand niveau, de lucht in je veranda verversen doet een airco niet. Met natuurlijke ventilatie is dat wél mogelijk. Kies bij voorkeur voor een combinatie van dakvensters met verluchtingsroosters in ramen als deuren. Voor een degelijke ventilatie  een aangepaste zonnewerking onmisbaar. Een buitenzonnewering roept de warme zonnestralen vroegtijdig een halt toe. Kies je voor meer esthetiek in je veranda, dan is een binnenzonnewering aangewezen.

Beste prijs voor je veranda

Het is uiteraard onbegonnen werk om een prijs op een veranda te plakken. Die hangt af van het gekozen ontwerp, de afmetingen en de gebruikte materialen.
  • Richtprijs veranda: bij de bouw van een veranda mag je rekening houden met een investering van 1000 euro/m2.
  • Belastingsvermindering: je geniet 40 procent belastingsvermindering met hoogrendementsglas, het schrijnwerk wordt mee in rekening gebracht.
  • Bouwvergunning: Sinds 2010 in België niet meer noodzakelijk.

Veranda BENL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...