Veranda bouwen: op wat moet je letten bij het bouwen van een veranda?

We brengen steeds meer tijd door in onze tuin. Die tuin aanzien we als een een verlengstuk van onze woon- en leefomgeving. De plaatsing van een veranda in de tuin is hier een logisch gevolg van. Wil jij ook zoveel mogelijk van het deugddoende buitenleven genieten? Dan is een veranda beslist iets voor jou. Op wat moet je letten als je een veranda wil bouwen?

In een volwaardige veranda is het meximaal genieten van het deugddoende buitenleven

In een volwaardige veranda is het meximaal genieten van het deugddoende buitenleven

Velen dromen van een veranda in hun tuin. De veranda prijzen schikken echter velen af, maar dat valt best mee. Een veranda kies je gemakkelijk online. Door de verschillende aanbiedingen met mekaar te vergelijken, kun je heel wat geld besparen. Een veranda kiezen en een veranda bouwen is gemakkelijker dan je denkt. Met het populair worden van veranda s namen ook de soorten vérandas sterk toe. Er zijn nu heel wat type veranda s op de markt, zodat er voor ieders budget een veranda beschikbaar is die ook bij je woning past.

Waar wil je je veranda voor gebruiken?

Voor je een beslissing neemt, doe je er goed aan na te gaan waar je je veranda wil voor gebruiken. Wil je er uitsluitend je planten en bloemen laten overwinteren? Dan volstaat een tuinkamer, eenvoudige en goedkope constructie met enkel glas. Aanzie je een veranda als een verlengstuk van je woning waar je zoveel mogelijk van het buitenleven wilt genieten? Dan kies je voor een volwaardige veranda met een uitstekende isolatie, die zowel in de zomer als in de winter voor een aangenaam klimaat in je veranda zorgt. Een goed geïsoleerde veranda om te ontspannen en te genieten is er een met minstens dubbele beglazing. Zo’n volwaardige veranda is uiteraard ook uitgerust met een zonnewering en een aangepaste verwarming, zodat je ook tijdens de wintermaanden zoveel mogelijk van de natuur kunt genieten.

Beschik je over een beperkt budget? Dan is een terrasoverkapping een uitstekend alternatief voor een veranda.

Beschik je over een beperkt budget? Dan is een terrasoverkapping een uitstekend alternatief voor een veranda.

Beschik je over een beperkt budget? Dan is een terrasoverkapping een uitstekend alternatief voor een veranda. 

Soorten veranda’s

Een veranda bouwen beslis je niet zomaar. Er zijn immers verschillende soorten veranda’s op de markt.

  • De goedkoopste veranda: is een aanbouw met een zonnewerende dakbedekking in kunststof. Dat is meestal PVC, een licht materiaal dat een maximum aan zonlicht doorlaat en goed bestand is tegen alle weersomstandigheden, vooral vocht. PVC heeft slechts een beperkt draagvermogen en zet uit bij warmte
  • Verandas in hout of kunststof:  hout, kunststof, aluminium en staal zijn de meest gebruikte materialen bij de bouw van veranda’s. Zij passen bij iedere woning en iedere bouwstijl, zijn duurzaam en gaan levenslang mee
  • Veranda’s met zonnewerend glas: volwaardige veranda’s hebben meestal een dakbedekking uit zonnewereld glas. Dan kies je voor de duurste uitvoering. Als je over een beperkt budget beschikt en toch een véranda in je tuin wil dan kun je kiezen voor een dakbedekking in doorzichtige kunststof
Voor het overwinteren van je bloemen en planten volstaat een eenvoudige en goedkope constructie met enkel glas

Voor het overwinteren van je bloemen en planten volstaat een eenvoudige en goedkope constructie met enkel glas

De beste plaats voor je veranda

Kies de beste plaats voor je veranda. De meesten kiezen een plaats voor hun veranda die naar het zuiden is gericht omdat ze zo maximaal van de zon willen genieten. Een veranda die naar het zuiden is gericht heeft ook nadelen. Als je veranda onvoldoende geïsoleerd is, is de kans op oververhitting in de zomer erg groot. Dat zorgt voor extra kosten met de installatie van een zonnewerking en de onmisbare ventilatie.

In een veranda die naar het oosten is gericht, is het heerlijk ontbijten en is de kans op oververhitting veel kleiner. Op die manier kun je eventueel besparen op je zonnewerking en/of de ventilatie van je veranda.

Ben je een echte zonneklopper? Dan is een veranda gericht op het westen beslist iets voor jou. Een goede zonnewering en ventilatie is ook hier onmisbaar.

Wil je je veranda vooral gebruiken als kantoor of hobbykamer? Dan kies je best voor het noorden als de beste plaats voor je veranda. Je hebt dan minder last van storend zonlicht, maar dan is een  extra verwarming wel noodzakelijk.

Bouwvergunning nodig of niet?

Voor je met de bouw van je veranda begint, ga je best na of je er een bouwvergunning voor nodig is of niet. Dat verschilt immers van gemeente tot gemeente. Een eventuele bouwvergunning vraag je aan bij je gemeente en daar heb je een bouwtekening voor nodig. Voor het maken van zo’n bouwtekening kun je best een architect voor inschakelen.

Een veranda kiezen kun je gemakkelijk online. Via onderstaande website kun je alle mogelijke informatie en vrijblijvende prijsoffertes aanvragen. Door de verschillende mogelijkheden te vergelijken, kun je heel wat op je budget besparen. 

Veranda BENL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,