Veilig auto rijden op een glad en besneeuwd wegdek

Met koning auto veilig rijden op besneeuwde en gladde wegen is de normaalste zaak in landen waar ze jaarlijks met échte winters worden geconfronteerd. Dat is anders bij ons waar strenge, ouderwetse winters slechts erg sporadisch voorkomen. Zéker dan is het van groot belang je auto onder controle te houden. Op wat moet je letten om met je auto veilig sneeuw en ijs te trotseren?

Je auto onder controle houden op besneeuwde en gladde wegen vraagt een aangepast rijgedrag

Iedereen van ons kent het fenomeen. Terwijl in landen met een veel strenger klimaat een zelfs een dik sneeuwtapijt het verkeer weinig of niet hindert, is het bij ons chaos prijs enkele centimeters sneeuw. Dan ligt het verkeer volldig in een knoop met honderden kilometers files als gevolg.

Terwijl automobilisten in vele Europese landen jaarlijks met strenge winters worden geconfronteerd, worden wij  meestal verrast als er enkele centimeters sneeuw ligt,  of onze wegen er glad bij liggen.In dergelijke winterse omstandigheden zijn gevaarlijke slippartijen uiteraard nooit uitgesloten, maar je kan er wel veel zélf aan doen om je risico op ongevallen zoveel mogelijk te beperken. Het is immers voor iedereen van levensbelang ook strenge winters zonder lichamelijke letsels door te komen. Maar hoe houden we onze auto ook onder controle op gladde en ondergesneeuwde wegen? En hoe reageer je best wanneer je toch in een slippartij betrokken geraakt?

Aangepast rijgedrag

Langdurige periodes met extreem lage temperaturen, pakken sneeuw en spekgladde wegen komen hier bij ons slechts erg sporadisch voor. Dat heeft uiteraard voor- maar zeker ook nadelen. Dat betekent immers ook dat we met auto rijden in winterse rijomstandigheden weinig of geen ervaring hebben. Dat vraagt nochtans een aangepast rijgedrag. Uit de resultaten van een grootschalig Europees onderzoek blijkt immers dat rijden op natte wegen tweemaal zo gevaarlijk is dan op een droog wegdek. Besneeuwde wegen zijn nog veel gevaarlijker, namelijk tweemaal gevaarlijker dan rijden op natte wegen. Gladde wegen zijn veruit het gevaarlijst. Dat is op zijn beurt nog eens twee keer zo gevaarlijk dan rijden op ondergesneeuwde wegen.

Aquaplanning is oorzaak van vele ernstige ongevallen, maar rijden op gladde en ondergesneeuwe wegen is nog veel gevaarlijker.

Extra tips van de rij instructeur

Wie is beter geplaatst dan onze rij instructeurs om je veilig te leren auto rijden op gevaarlijke winterwegen?

  • Remmen: plots remmen of ‘optrekken’ op gladde wegen doe je best niet. Pas je snelheid aan, rij langzamer en hou extra afstand.
  • Pompend remmen: is beslist de veiligste manier om ongevallen te vermijden. Pompend remmend ligt trouwens aan de basis van het ABS- remsysteem waarmee veruit de meeste wagens zijn uitgerust. Bij dit ABS remsysteem worden de remmen van je auto elektronisch bediend. Sensoren sturen constant alle noodzakelijke informatie over je snelheid naar dit ABS- remsysteem. Bestaat er ook maar enig gevaar op het blokkeren van één der wielen, dan wordt de remdruk op dat wiel onmiddellijk aangepast. Een auto met ABS, blijft in alle (weers)omstandigheden bestuurbaar, ook op glad ijs. Met dergelijk remsysteem ben je steeds in staat gelijktijdig te remmen en je auto te besturen.
  • Preventief rijden: is nog veel belangrijker in winterse rijomstandigheden. Je rijdt preventief wanneer je het verkeer voor jou zo ver mogelijk in de gaten houdt, za kan je altijd tijdig reageren.
  • Ruiten schoonmaken: maak telkens je met de auto vertrekt je autoruiten grondig sneeuw- en ijs vrij. In het verkeer is het van levensbelang tijdig gezien te worden en dat is zeker het geval in winterse rijomstandigheden.

Maak de ruiten van je auto steeds ijsvrij

Slippartij: Ben je toch in een slippartij betrokken, duw dan de koppeling van je wagen volledig in, en blijf sturen in de richting waarin je reed. Moet je het stellen zonder ABS- remsysteem, ga dan zeker niet bruusk remmen, dan zullen de wielen van je auto immers  onmiddellijk blokkeren. Vanaf het moment dat je terug grip krijgt op het gladde wegdek, ga je weer pompend remmen. Met ABS- remsysteem hou je het rempedaal onafgebroken ingedrukt tot alles is genormaliseerd.

Winterbanden: vergeet zeker je winterbanden niet, zij zijn je grootste garantie op veilig rijden op sneeuw en ijs.

  • Weerberichten: wil je zonder kleerscheuren en lichamelijke letsels de winter door komen, volg bij winterweer regelmatig de weerberichten. Zo ben je in staat bij iedere weersverandering gepast reageren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,