Valentijn: chocolade met passie

Chocolade, romantiek en liefde worden dikwijls in één adem genoemd. Deze zoete lekkernij wordt dan ook niet voor niets als een écht afrodisiac en hét romantisch geschenk bij uitstek beschouwd. Dankzij zijn eerder ondeugende reputatie als liefdesopwekkend middel, is chocolade dé favoriete zoetigheid van vele geliefden. Chocolade is een geschenk om met volle teugen van te genieten, bij voorkeur met z’n twee. Ben jij nog altijd op zoek naar een passend valentijnsgeschenk voor je geliefde? Chocolade met passie en liefde gegeven doet het altijd…

 

Er is wellicht geen enkele lekkerbek die zijn/haar neus ophaalt voor chocolade. Chocolade bij het ontbijt, als zoet tussendoortje of zelfs als liefdesgeschenk ter gelegenheid van valentijn. Chocolade doet het inderdaad altijd.  Waarom wordt chocolade meestal geassocieerd met romantiek, liefde en lust?  Reeds eeuwen geleden werd chocolade door de grieken als lustopwekkend middel beschouwd. Vooral het zwakke geslacht is erg gevoelig aan.  Italiaanse urologen ontdekten dat vrouwen die geregeld chocolade snoepen, een beter seksleven hebben dan vrouwen die aan de verleiding van deze zoetigheid gemakkelijk kunnen weerstaan. Daaruit besloten deze wetenschappers dat zoete snoepers een grotere behoefte hebben aan bevrediging van hun seksuele verlangens.

Zoet opkikkertje 

 

Hoe dan ook, chocolade is een geschenk vol liefde en passie. Maar is het inderdaad ook een liefdesopwekkende zoetigheid zoals wordt gezegd, of is dit slechts een extra verkoopsargument? Cafeïne en teobromine zijn de belangrijkste bestanddelen van chocolade. Dat zijn twee stoffen die je een opkikker bezorgen en ook anandamide, eveneens aanwezig in je favorietesnopeje, wordt in verband gebracht met lustgevoelens. Deze stof zou inwerken op je hersenen, en dit op dezelfde manier als een bestanddeel van… marihuana.  Angst om stoned te worden van het verorberen van een stuk choclade, moet je gelukkig niet. Om hetzelfde roesopwekkend effect te hebben als marihuana, zou je maar liefst vijftien kilo chocolade in één keer moeten  naar binnen werken.

Chocolade maakt écht verliefd

 

Een laatste bestanddeel van chocolade is fenylethylamine, een liefdesoppepper die je lichaam in grote hoeveelheden aanmaakt wanneer je tot over je oren verliefd bent. Deze stof maakt je vrolijk en euforisch. Je lichaam schijnt ook te barsten van de fenylethylamine wanneer je een orgasme hebt.

Spijtig, maar nu ontdekten wetenschappers dat fenylethylamine in chocolade afgebroken wordt in je lichaam voor het je hersenen bereikt.

 

Niet lustopwekkend? Dan toch gezond!

 

Is chocolade wetenschappelijk gezien niet lustopwekkend, met mate gegeten is het niettemin gezond. Chocolade is afkomstig van de cacaoplant, die hoge concentraties natuurlijke penofenolen, flavanolen en procyanidinen bevat. Stuk voor stuk krachtige antioxydanten die je lichaalscellen beschermen tegen de vrije radicalen, verantwoordelijk voor allerlei ziekten en… ons verouderingsproces. Wetenschappers zijn er ondertussen van overtuigd dat deze antioxydanten de groei van kankercellen vertragen.

 

Actieve levensstijl

 

Chocolade geeft je extra energie, en is daardoor uiterst geschikt voor hen die zware fysieke inspanningen leveren of een actief leven leiden. Chocolade laat eveneens een opvallend laag cholesterolgehalte optekenen. Dit zoete tussendoortje heeft een gunstig effect op je centraal zenuwstelsel, je hartslag, en je ademhalingsspieren, waardoor na het eten van chocolade ook je concentratie zal verhogen.  Chocolade bevat heel wat vitamine B, C, D en E en mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Deze ondersteunen je groeiprocessen en alle vitale lichaamsfuncties. Let wel, het is de zwarte chocolade die een gunstige invloed heeft op je gezondheid. De door wetenschappers dagelijks aanbevolen hoeveelheid bedraagt echter niet méér dan… 20 gram. Melk- en witte chocolade bezitten de gezonde eigenschappen van zwarte chocolade niet.

Mystieke sfeer…

Of chocolade nu lustopwekkend is of niet, het blijft alvast de favoriete zoetigheid van alle geliefde én een schitterend geschenk voor valentijn. Het blijft een geweldige lekkernij om samen van te genieten, en…  wie weet…

Haal daarom al je inspiratie en kookkunst boven. Met dit zoete receptje met chocolade in de hoofdrol weet je beslist het hart van je lover definitief te veroveren.

 

Moelleux van chocoladeduo

 

  • Benodigdheden voor zes gebakjes: drie eieren, 50 gr gezeefde bloem, bloem voor de bakvorm, 75 gr suiker, 80 gr zwarte chocolade, 95 gr boter, boter voor de bakvorm, 6 stukjes witte chocolade.
  • Bereiding:  je oven voor verwarmen tot 200 graden. Doe de eieren, de bloem en de suiker in een kom, en meng grondig. Zet nadien dit mengsel koel. Smelt de chocolade met boter in een bain- marie en voeg dit toe aan het eimengsel. Beboter je bakvormen, bestrooi met bloem en verdeel het mengsel. Duw voorzichtig een stukje witte chocolade in elke muffin en zet dit ongeveer één kwartier in de voorverwarmde oven. Laat daarna de gebakjes op kamertemperatuur komen en dien op. Smakelijk, en… een valentijn vol passie en liefde…
     

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,