Vakantie: zo maak je sprekende vakantie foto s

Tijdens je hopelijk deugddoende vakantie in de zon wil je bij je thuiskomst zowel je familie als je vrienden ongetwijfeld laten mee genieten. Een goede vakantiefoto maken met de jongste generatie digitale camera’s lijkt misschien gemakkelijk, maar toch moet je met enkele belangrijke richtlijnen rekening houden om ontgoochelingen te vermijden. Op wat moet je letten om kwalitatief goede en sprekende vakantiefoto’s te maken?

Om een goede vakantiefoto te nemen moet je met enkele belangrijke richtlijnen rekening houden…

Op vakantie wil iedereen die onvergetelijke momenten van ongeremd genieten en vakantieplezier zo goed mogelijk op papier vastleggen om er later in het gezelschap van familie en vrienden zoveel mogelijk van na te genieten. Om je vakantie in de zon succesvol te bewaren moet je met enkele tips rekening houden. Is het niet de eerste keer dat je met je camera fotografeert, dan is het probleem niet zo groot. Trek je met een gloednieuwe (digitale) camera op vakantie, dan doe je er goed aan voor je vertrek aan je camera te wennen en te controleren of je alles onder de knie hebt. Experimenteer vooraf zoveel mogelijk, zodat je dat niet meer op je vakantie moet doen. Ook hier is een goede voorberediing belangrijk. En neem in geval van een nieuwe camera zeker de handleiding mee!

Voldoende opslagcapaciteit

Naast je camera heb je nog ander materiaal nodig voor het maken van goede (vakantie) foto’s. Vergeet zeker je batterijlader niet én je stroomadapter wanneer je buiten Europa reist. Werkt je camera ook op batterijen doe dan zeker extra batterijen mee. Eens op vakantie schiet je er meestal maar op los zodat ze vlugger leeg zijn dan gedacht. Zorg voor voldoende opslagruimte met enkele extra geheugenkaartjes. Controleer je of je camera op zijn grootste formaat en de beste fotokwaliteit is ingesteld. Verkleinen kun je altijd, maar vergroten gaat steeds gepaard met kwaliteitsverlies. Neem ook zoveel mogelijk back- ups. Dat kan eenvoudig op je laptop of op een zogenaamde ‘foto tank’. Zorg er voor dat tijdens je vakantie je camera voldoende beschermt is. Een (digitale) fotocamera houdt niet van extreme temperatuurswisselingen of van vocht en regen.

Zonsondergang en zonsopgang

Voldoende licht is een belangrijke factor voor het maken van goede (vakantie) foto’s. Het daglicht is op zijn mooist is bij zonsopgang en zonsondergang. Op het moment dat de zon op zijn hoogst staat is het licht veel té hard en… te lelijk.

Zonsopgang en…

Overdag kun je goede foto’s maken, maar hou dan extra rekening met de stand van de zon. Fotografeer je tegen de zon in, dan zullen je onderwerpen veel te donker zijn. Maak je foto’s met de zon in je rug, dan komen je vakantiefoto’s té flets over en is de kans groot dat je schaduw op de foto staat.

 • Tip van de fotograaf: hou de zon steeds in een hoek van zo’n 45 graden achter je. In die omstandigheden zorgt de zon voor de nodige diepgang.

Portretfoto’s in de schaduw

Zoek voor het maken van goede protretfoto’s bij voorkeur schaduwrijke plaatsen op. Portretfoto’s maken in volle zon valt meestal tegen. Dan staan de mensen steeds met gesloten ogen op de foto om niet verblind te worden. In de schaduw is het licht blauwer gekleurd dan in de zon.  Je krijgt dan foto’s met koelere kleuren, maar dat kun je gemakkelijk oplossen door de witbalansregeling van je camera op ‘schaduw’ in te stellen.

Zonsonderdang zijn de beste momenten van de dag om mooie vakantiefoto’s te maken…

Extra tips van de fotograaf

 • Opbouw: plaats je onderwerp nooit pal in het midden en laat de horizon evenmin door het midden van je foto lopen. We lezen meestal van links naar rechts en dat is ook het geval met het bekijken van foto’s. Plaats je hoofdonderwerp bij voorkeur in de rechterbenedenhoek, maar doe dat niet steevast bij iedere foto. Dat is te opvallend en gaat vlug vervelen. Afwisseling de sleutel tot het succes.
 • Diepgang: zorg bij het fotograferen van landschappen voor genoeg diepgang. Leg je camera in dit geval zo dicht mogelijk bij de grond, dat doet de voorgrond beter uitkomen.
 • Perspectief: Zoom je helemaal uit en sta je dicht bij het te fotograferen onderwerp, dan zal je camera uitvergroten wat voor zijn lens staat. Dat zorgt meestal voor verrassende effecten. Voor het bekomen van een natuurlijk perspectief, zoom je bij voorkeur in vanop een zekere afstand van je onderwerp. Je verliest dan wel een deel van je dieptezicht.
 • Voorprogrammatie: digitale fotocamera’s zijn kleine computers. Om ze maximaal hun werk te laten doen moet je ze juist voorprogrammeren. De preset (landschap, strand, stad, nacht) zorgt er voor dat je camera de juiste instellingen gebruikt. Wanneer je foto’s maakt op het strand zet je camera dan in ‘Preset strand’ dat voorkomt té donkere opnames.
 • Gebouwen:hou bij het fotograferen van gebouwen zeker de stand van de zon in ‘ t oog. Zorg daarbij dat het volledige

  Hou bij het fotograferen van gebouwen zéker de stand van de zon in ’t oog. Staat het gebouw niet volledig in de zon, fotografeer het dan gedeeltelijk…

 • gebouw in de zon staan. Is dat onmogelijk, fotografeer dan een gedeelte ervan.
 • Stabiele ondergrond: neem je foto’s vanuit je hand en dit bij weinig licht, dan is de kans op bewogen foto’s erg groot. Zorg in dergelijke omstandigheden voor een stabiele ondergrond voor je camera. Je moet daarom niet eens je statief meezeulen. Een muurtje of een vensterbank is meestal voldoende.

  <

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,