Vakantie: zo kies je de beste rugzak

Backpacken of reizen met een backpack wordt populairder. Een backpack is een rugzak aangepast aan je outdoor activiteiten waar je al je spullen voor onderweg gemakkelijk kan in opbrengen. Het kiezen van de meest geschikte rugzak lijkt misschien banaal, maar dat is het in geen geval. Voor alle activiteiten is er een aangepaste rugzak of backpack. De ene rugzak is duidelijk de andere niet. Op wat moet je bij voorkeur letten tijdens je zoektocht naar de meest geschikte rugzak en welk prijskaartje hangt er aan vast?

De ene rugzak is duidelijk de andere niet. Zoveel outdooractiviteiten zoveel modellen rugzakken

Het kiezen van de meest geschikte rugzak is lang niet zo gemakkelijk dan het op het eerste zicht wel lijkt. Voor iedere buitenactiviteit is er een aangepaste rugzak. De keuze aan rugzakken is zo groot dat je uiteindelijk door het bos de bomen niet meer ziet. De juiste rugzak is nochtans belangrijk, want een flinke investering. Een goede en aan je activiteiten aangepaste rugzak is in de eerste plaats licht en gebruiksvriendelijk, maar een aangepaste rugzak waar je jarenlang geniet van hebt moet aan heel wat meer eisen voldoen…

Welke rugtas

Welke eisen stel je aan jouw toekomstige rugtas? Wandelen of fietsen je meestal kortbij huis, dan stel je wellicht minder eisen en is een standaard rugzak ruimschoots voldoende. Anders wordt het wanneeer je er regelmatig op uit trekt of wanneer regelmatig trektochten in de bergen of heuse wandelvakanties op je programma staan. Dan is extra opbergruimte zeker welkom. Voor dagtochten is een rugzak met een inhoud tussen 15 en 25 liter meer dan voldoende.

 • Prijs rugzak: de prijs van zo’n rugzak kent grote verschillen en hangt in belangrijke mate af van zijn afmetingen en het materiaal. De prijzen variëren van 10 euro voor het meest eenvoudige exemplaar tot 100 euro voor de meest gesofisticeerde rugzak.

  Doe je regelmatig aan trekkings, zorg er dan voor dat je rugzak aan de buitenzijde is uitgerust met extra opbergvakken, zoals voor je wandelstokken

Weersomstandigheden

Je rugzak moet uiteraard voldoende capaciteit hebben om al je spullen gemakkelijk te kunnen opbergen. Maar voldoende capaciteit is niet voldoende, hij moet ook bestand zijn aan alle weersomstandigheden. Vraag is welke soort wandelingen of activiteiten je plant en in welke weersomstandigheden die meestal plaatsvinden. Trek je vooral op mooie zomerdagen naar buiten, dan volstaat een kleinere rugzak. Het materiaal is dan van ondergeschikt belang. Je rugzak moet dan vooral voldoende draagcomfort hebben. Ben je echter van plan alle weersomstandigheden te trotseren, dan moet je rugzak uiteraard aan meerdere eisen voldoen. Dan heb je niet alleen extra ruimte nodig voor het opbergen van aangepaste kledij en schoeisel, maar dan moet hij ook waterbestendig zijn. Trek je er meerdere dagen op uit en plan je ook trekkings in het gebergte, dan heb je een nog grotere rugzak nodig.

Duurdere rugzakken niet persé beter…

Hoe hoger je eisen hoe meer je rugzak zal kosten. Duurder is ook hier niet altijd beter. Trotseer je regelmatig regen en wind, kies dan niet voor het duurste exemplaar. Investeer liever het op die manier gespaarde geld in een extra regenhoes.

Trotseer je regelmatig weer en wind, zorg dan dat je rugzak weerbestendig en zeker waterdicht si zoals deze Hedgren rugzak

Heupbanden 

Verlies tijdens je zoektocht naar de meest geschikte rugzak zeker niet de kwaliteit van de heupbanden uit het oog. Die heupbanden zijn bij voorkeur breed en voldoende sterk daar het totale gewicht van je rugzak volledig op je heupen rust. Een rugzak weegt tijdens een dagtocht gemiddeld tussen  de 5 en 10 kilo. Tijdens een wandel- , fiets- of trekking draag je echter heel wat meer gewicht mee. Pas je rugzak in de winkel en let erop dat hij goed zit.

Extra tips van de rugzakspecialist

 • Opbergruimte: let er bij de keuze van je rugzak op dat hij naast voldoende opbergruimte voor kleding en eten ook kleinere opbergvakken heeft. Controleer of deze kleine opbergvakken gemakkelijk bereikbaar zijn.
 • Buitenkant: ga je regelmatig op trekking, zorg er dan voor dat je rugzak ook langs de buitenzijde voldoende voorzieningen heeft om allerlei materiaal op te bergen.
 • Drinken: Kies voor een rugzak die aan de buitenzijde over opbergzakken voor je drank beschikt.

  Het afstellen van alle draagriemen is belangrijk voor je draagcomfort

 • Waterreservoir: voor langere tochten, kies je bij voorkeur een rugzak met ingebouwd waterreservoir zodat je handen vrij blijven. Zo’n rugzak met ingebouwd waterreservoir maakt het immers mogelijk via een slangetje al wandelend te drinken.
 • Frame: een frame is niet noodzakelijk maar houd je rugzak wél beter in model. Het geeft ook extra bescherming tegen beschadigingen als gevolg van het doordrukken van scherpe voorwerpen in je rug. Een stevig metalen frame zal je rug minder belasten waardoor je ook minder zal zweten.
 • Weersomstandigheden:een bagagenet achter op je rugzak is handig voor het tijdelijk opbergen van regenjas en/of warme trui

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,