Vakantie: let op verkeersregels in Europa

Vertrek je binnenkort met de auto naar je favoriete vakantiebestemming en wil je bij je thuiskomst geen gepeperde rekening in je brievenbus vinden, vergeet dan niet dat de verkeersregels binnen Europa van land tot land verschillen. Vooral in buurland Frankrijk ondergingen deze verkeersregels de voorbije maanden tal van aanpassingen en werden er de verkeersvoorschriften drastisch verstrengd in vergelijking met vorig jaar. In heel wat Europese vakantielanden riskeer je een fikse boeten als je rond toert zonder fluovestje, reservelampjes of zelfs zonder zonnebril. Om een financiële aderlating bij je thuiskomst te vermijden hou je dus best rekening met de belangrijkste verkeersvoorschriften in de belangrijkste Europese vakantieoorden.

 

De Franse politiediensten kondigden bijzonder strenge verkeerscontroles aan. In de eerste plaats op snelheidsovertredingen door toeristen. Maar ook de aangepaste verkeersreglementering zal streng worden geïnterpreteerd. Zo is het voortaan in Frankrijk verboden een GPS- toestel in je auto te hebben dat naast de juiste richting ook aanduidt waar er flitspalen geïnstalleerd zijn. In Frankrijk, onze favorietevakantiebestemming bij uitstek, ben je sinds kort ook verplicht steeds twee alcoholtesters in je auto te hebben. Die kun je in Frankrijk kopen in iedere apotheek. Hier is ook een fluovestje verplicht. De maximum snelheid bedraagt in Frankrijk 130 kilometer per uur in normale weersomstandigheden en 110 kilometer per uur bij regenweer.

Verenigd Koningkrijk

In het Verenigd Koninkrijk moet je er uiteraard rekening mee houden dat je steeds links van de weg moet rijden en rechts voorbijsteken.  Eens in het Verenigd Koninkrijk, moet je dus de lichten van je auto voor links verkeer aanpassen door het bovenste gedeelte af te plakken met ondoorzichtige plakband. Hier mag je op snelwegen geen gevarendriehoek gebruiken en de maximumsnelheid bedraagt hier 112 kilometer per uur.

Italië: oppassen in centra

Is Italië je favoriete vakantiebestemming of moet je dit vakantieland doorkruisen dan moet je extra voorzichtigheid aan de dag leggen wanneer je steden als Rome, Firenze, Pisa en Milaan moet doorkruisen. In deze steden mag immers niet iedereen binnen met de auto. Ligt je hotel of je parkeergarage in hartje stad, dan word je nummerplaat doorgegegeven aan de politie. Van hen krijg je toestemming de stad binnen te rijden. Is dat niet het geval, dan kun je op de vele randparkings terecht. In Italië is ook overal een fluovestje verplicht.

Portugal: fietsendrager en trekhaak verboden

In vakantieland Portugal zijn zowel een fietsendrager als een trekhaak verboden. Wanneer je buiten de bebouwde kom om de een of andere reden iemand wil inhalen moet je dat laten horen via je claxon. Hier zijn zowel een fluovestje als een reservebril verplicht.

Spanje: reservelampen verplicht

In Spanje krijg je als toerist dan weer andere verplichtingen. Zo moet je er niet alleen een reservebril of contactlenzen en een fluovestje steeds aan boord hebben. Hier moet je steeds verplicht een set reservelampen aan boord hebben wil je geen boete oplopen.

Oostenrijk: weg vrijlaten voor ziekenwagens 

Sinds dit jaar ben je in Oostenrijk steeds verplicht op de autosnelwegen een strook steeds vrij te laten voor ziekenwagens zodat die in geval van een ongeval zo vlug mogelijk d eplaats van het onheil kunnen bereiken. Ook hier moet je steeds een fluovestje verplicht aan boord hebben en in Oostenrijk ligt de maximumsnelheid nog steeds op 130 kilometer per uur.

Polen: dronken passagiers 

In Polen, nochtans een land waar men niet op een vodka meer of minder kijkt,  kent men geen genade met dronken autobestuurders, maar zeker ook niet met dronken passagiers. Die moeten steeds achteraan in de wagen plaatsnemen.  In de bebouwde kom is het in Polen steeds verboden te claxoneren. Op autosnelwegen geldt er een maxumum snelheid van 140 kilometer per uur.

Estland: wielen blokkeren 

Rij je richting Estland dan moet je zich wapenen tegen pech op de berghellingen. Om je auto op deze berghellingen te kunnen blikkeren, moet je verplicht steeds twee blokken aan boord hebben om je waen extra te beveiligen. De maximumsnelheid bedraagt hier in alle omstandigheden 110 kilometer per uur.

Verkeersregels in andere vakantielanden

 • Nederland: boete van 180 euro voor niet- handenvrij bellen achter het stuur van je auto, de maximumsnelheid op autosnelwegen bedraagt in Nederland 120 kilometer per uur.
 • Duitsland: minimum boete voor dronken rijden van 500 euro. Fluovestje verplicht. De maximumsnelheid bedraagt hier 130 kilomerter
 • Luxemburg: maximum snelheid van 130 kilometer per uur.
 • Zwiterland: reservebril steeds verplicht aan boord en maximum snelheid van 120 kilometer per uur.
 • Kroatië: fluovestje en set reservelampen aan bood verplicht, maximum snelheid van 130 kilmometer op autosnelwegen.
 • Albanië: internationaal rijbewijs verplicht, steeds inventaris van kostbaarheden in caravan aan boord, maximum snelheid van 130 kilometer’.
 • Finland: fluovestje verplicht, maximum snelheid van 120 kilometer per uur.
 • Tsjechië: fluovestje en set reservelampen verplicht, maximumsnelheid 130 kilometer per uur.
 • Hongarije: fluovestje voor alle inzittenden verplicht aan boord, maximum snelheid 130.
 • Bulgarije: sleepkabel, set reservelampen en fluovestje verplicht aan boord, maximum snelheid 130.
 • Servië: maximumsnelheid 120
 • Cyprus: twee gevaren driehoeken verplicht, maximum snelheid 100.
 • Turkije: twee gevaren driehoeken verplicht, maximum snelheid 130.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,