Vakantie: je woning beveiligen met een alarmsysteem

Met het groeiend aantal woninginbraken in gedachten en de nakende zomervakantie voor de deur denken vele aan het extra beveiligen van hun woning. Geen overbodige luxe, want het risico dat een inbreker tijdens je afwezigheid ongestoord zijn slag zal slaan verkleint naarmate je woning is beveiligd. Om je woning extra te beveiligen zijn niet altijd ingewikkelde en dure ingrepen nodig. Een draadloos alarmsysteem kan vandaag zonder kappen of breken geïnstalleerd worden, maar ook met meer eenvoudige alarmsystemen kun je jouw woning extra beveiligen tegen ongenode gasten. Met wat moet je rekening houden bij het kiezen het meest geschikte alarmsysteem voor je woning?

Met draadloze infrarooddetectoren is dit onmogelijk

Een anti- inbraak of alarmsysteem wordt in steeds meer woningen geïnstalleerd. De meeste van deze alarmsystemen beveiligen je eigendom niet alleen tegen inbraak, maar meestal ook tegen brand, vandalisme en andere ongeregeldheden tijdens je afwezigheid. De meeste alarmsystemen zijn  aangesloten op een centrale meldkamer dat de politie onmiddellijk verwittigd wanneer het alarm afgaat. De jongste generatie alarmsystemen zijn uitgerust met erg gevoelige sensoren die bij de minste beweging in werking treden.

Soorten alarmsystemen

Er zijn geen zware investeringen meer nodig om je woning te beschermen tegen brand en/of inbraak. Je beschikt over vele systemen om je woning extra te beschermen. Een draadloos alarmsysteem is enorm populair vanwege zijn eenvoudige installatie en zijn gebruiksvriendelijkheid. Mocht je later verhuizen, dan staat niets in de weg je alarmsysteem mee te verhuizen. Demonteren is immers kinderspel.

Infrarooddetectoren

 

Om ongenode gasten af te schrikken of om je bij brand tijdig te verwittigen, werken de meeste alarmsystemen met verschillende types van sensoren of detectoren. Infrarooddetectorenworden hierbij veel gebruikt. Zij registreren alle bewegingen van lichamen of voorwerpen die infrarood uitstralen. Infrarooddetectoren zijn dus effciciënt om je te beveiligen tegen alle levende wezens.

infrarooddetectoren detecteren iedere beweging van mens of dier

Magneetcontacten 

Om je woning maximaal te beveiligen moet er ook iets gedaan worden aan zowel ramen als deuren. Om dit te realiseren worden meestal magneet detectoren gebruikt. Van zodra hier contacten  worden onderbroken gaat er een alarm af. Zo reageren schok detectoren op allerlei trillingen en kunnen zo onder meer worden ingezet tegen glasbreuk en sabotage van je kluis. Beveiligingsdeskundigen raden aan dergelijke schokdetectoren te monteren op bijvoorbeeld schuiframen, voor inbrekers bijzonder dankbaar om op een gemakkelijke manier in je woning te geraken wanneer ze niet met een of ander beveilingssysteem zijn uitgerust.

Dedectoren tegen glasbreuk

Interessant zijn ongetwijfeld ook de akoestische glasbreukdetectoren die in een straal van gemiddeld zo’n negen meter het geluid van brekend glas herkenen. Registreert één van deze detectoren iets verdachts, dan wordt onmiddellijk een signaal gestuurd naar een centrale meldkamer waar je bent op aangesloten. Blijkt het geen vals alarm, dan wordt de politie ingeschakeld. Deze detectoren laten zich eenvoudig bedienen via een klassiek klavier waarmee je het alarmsysteem kan in- of uitschakelen, gebruikscodes kunt invoeren of wijzigen en je alarm handmatig kan instellen. Men maakt nu al enkele jaren succesvol gebruik van klavieren die los staan van de alarminstallatie. Die hebben het belangrijke voordeel dat inbrekers het alarmsysteem niet zomaar kunnen uitschakelen wanneer ze het klavier vernielen.

Speciale zendfrequentie

De jongste alarmsystemen hebben een zendfrequentie van 868 MHz. Deze zijn een pak duurder dan de vorige systemen die uitgerust waren met een frequentie van 433 MHZ. De huidige frequentie van 868 MHz is veel betrouwbaarder, stabieler, krachtiger én energiezuiniger. Het ganse systeem werkt met GPRS, een technologie waarmee je efficiënt, snel en goedkoop aan woningbeveiliging kan doen, data kunt ontvangen en verzenden via je GSM. Je kan hiermee ook je alarmsysteem vanop afstand bedienen, en wanneer het systeem iets verdachts detecteerde, wordt je via sms op de hoogte gebracht. Ben je aangesloten op een meldkamer, dan moet je zelf niets doen, dat doen de operatoren in jouw plaats.

Je woning en eigendommen beveiligen is beslist geen overbodige luxe

Extra tips van de beveiligingsdeskundige

 

  • Kostprijs standaard alarminstallatie:   een efficiënte alarminstallatie is uiteraard niet goedkoop, een standaardpakket kost gemiddeld zo’n duizend euro. Het betreft echter een eenmalige investering waarmee je woning en kostbare eigendommen jarenlang worden beveiligd. Zo’n standaardinstallatie bevat meestal vier infrarooddetectoren, en één magneetcontact. Voldoende om je woning goed te beveiligen.
  • Extra beveiliging: afhankelijk van hun kwaliteit kost één infrarooddetector tussen de 75 en 150 euro.
  • Abonnement data versturen: kost gemiddeld zo’n vier euro per maand.
  • Meldkamer: een jaarabonnement bij een meldkamer kost tussen de 250 en 300 euro.
  • Onderhoud: een jaarcontract voor het onderhoud van je alarmsysteem varieert tussen 50 tot 150 euro.
  • Sleutelhouder: ben je aangesloten op een meldkamer dan moet er een sleutelhouder aangesteld worden. Deze vergezeld de politie bij eventueel alarm. Kies je de meldkamer als sleutelhouder, dan kost je dat jaarlijks nog eens zo’n 300 euro.

Fiscaal voordeel: particulieren die hun woning beveiligen tegen inbraak, genieten een jaarlijks fiscaal voordeel van 730 euro.

Alarmsystemen

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,