Vakantie: Japanse tuin in Hasselt

Trek je er de komende weken en/of maanden op uit met het ganse gezin, overweeg dan zeker een dagje, of nog beter een weekend Hasselt. De hoofdstad van Limburg groeide de laatste jaren niet alleen uit  tot dé toeristische trekpleister van de provincie, maar meteen ook van ons land. Hasselt is bij de dagjestoerist vooral bekend als stad van de smaak, maar dit bijzonder sfeervolle proviniestadje heeft zijn vele bezoekers zoveel meer te bieden. Naast zijn mode- en jenervermuseum scoort Hasselt vooral met zijn Japanse tuin, hét paradepaardje van de stad en zelfs de grootste in zijn soort van Europa. Dit jaar bestaat deze Japanse tuin twintig jaar, extra aanleiding om Hasselt te bezoeken!

De Japanse tuin van Hasselt opende zijn deuren in 1992, en is niet alleen hét toeristisch paradepaardje van de stad. Het is met zijn totale oppervlakte van ruim 2,5 hectare meteen immers de grootste Japanse tuin van Europa. Deze kwam tot stand dankzij de verzustering tussen de Limburgse hoofdstad en Itami, gelegen in de Japanse prefectuur Hyogo. Als tegenprestatie schonk Hasselt zusterstad Itami een torenbeiaard. De Japanse tuin vormt in Hasselt het verlengstuk van natuurpark Kapermolen.

Rust in het ceremoniehuis

Het ceremoniehuis of de ‘Korokan’ is de gedroomde plaats om tot rust te komen. Korokan betekent  in het Japans niet voor niets ‘een plaats van rust en onderkomen voor reizigers’.  Dit ceremoniehuis werd uitsluitend gebouwd uit natuurlijke materialen als natuursteen, hout, bamboe, klei en papier. De kleipannen en rode dakleien maken de typisch Japanse sfeer compleet. De vele ramen bieden een schitterend vergezicht over de Japanse tuin.

Typisch Japans theehuis

In een Japanse tuin mag een typsich theehuis niet ontbreken. In de Japanse tuin van Hasselt ligt het theehuis halverwege een heuvel.

Het pad er naar toe slingert zich langs een aangelegd mos-tapijt. Een ander belangrijk decoratief element is ongetwijfeld de Oribe-steenlantaarn. Het gesloten karakter is zeker het meest opvallende aan dit typisch Japans theehuis, waarvan de ramen slechts een beperkt uitzicht bieden op de tuin en zorgen zo voor een minimale lichtinval, geconcentreerd op de in de vloer geïnstallleerde vuurhaard. Specifiek voor dit theeceremoniehuis is het ronde venster  in de kleiwand, voorzien van twijgen en de voor de buitenramen aangebracht latwerk in bamboe.

Indrukwekkende waterval

Een andere blikvanger van de Japanse tuin in hartje Hasselt is het horizontale en verticale lijnenspel van de rotsen waarmee deze indrukwekkende waterval werd aangelegd. Dit alles wordt nog extra versterkt door de steenpartijen die de decoratieve voorgrond vormen. Het geklater van het water vergroot nog het rustgevend karakter.

Zigzagbrug de Yatsuhashi

De zigzagbrug of de Yatsuhashi, wordt volgens Japans gebruik aangelegd in een ‘irisvijver’ die, volgens een typsich Japans gebruik, wordt aangelegd als herinnering aan een vriend die vertrokken of overleden is.

Andere bezienswaardigheden

Naast de grootste Japanse tuin van Europa, bezit Hasselt nog tal van blikvangers die de vele toeristen weten te boeien:

  • Het Modehuis: precies 25 jaar geleden ondergebracht in een gerenoveerd klooster in het centrum van de stad. De collectie bevat talrijke mode- accessoires en illustraties vanaf 1750. In dit museum is de volledige verzameling te bewonderen van de Roemeense ontwerper Ivanaenu. Verder is er ook zowel merkleding als bruidsjurken, avondkledij, rouwkleding en speciale kleding voor doopplechtigheden onder gebracht
  • Het Jenevermuseum: enig in Europa. Hier maak je kennis maakt met het volledige productieproces van jenever. Een compleet gerestaureerde stookinstallatie uit de negentiende eeuw is de absolute blikivanger van dit museum, waar jenerver wordt gestookt volgens een authentiek recept uit de negentiende eeuw.

De abdij van Herkenrode met zijn waardevolle kruidentuin, natuurdomein Kiewit, de Grenslandhallen en de Ethias Arena, het racecircuit van Zolder, recreatiedomein Hengelhoef en domein Bokrijk zijn toeristische trekpleisters die je tijdens een weekendje Hasselt zeker moet bezocht hebben.

  • Prijstip: Hasselt beschikt over een schitterende verblijfsinfrastructuur in alle prijsklasse gaande van  35 euro per nacht in het rustige hotel De Ploeg, gelegen op zo’n drie kilometer van het centrum, over het Radisson Blu Hotel in hartje Hasselt (76 euro) tot de bijzonder comfortabele B&B Abeljano (110 euro).

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,